31 Ιαν 2013

Γ. Μπουτάρης: «ανατροπή» χωρίς… ανατροπές

Γράφει ο Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος / gkessopoulos@gmail.com

Αν επιχειρούσαμε μια πρώτη αποτίμηση του σημερινού ανασχηματισμού στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, θα διαπιστώναμε ότι η μοναδική ανατροπή που έγινε ήταν η…
ανατροπή όσων σχεδίαζε και διέρρεε το περιβάλλον του δημάρχουν τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Επίσης, την ατολμία για ουσιαστικές αλλαγές. Οι αντιδημαρχίες παρέμειναν στον ίδιο αριθμό (8), αλλά και οι αντιδήμαρχοι σχεδόν οι ίδιοι. Δεν έγιναν αλλαγές “θεσμικού” χαρακτήρα, ενώ τα πρόσωπα διατήρησαν θέσεις πλην ενός.

Ο μέχρι χθες Πολιτισμού Σπύρος Πέγκας τέθηκε εκτός (τη θέση του πήρε η έμπειρη Έλλη Χρυσίδου, που δικαιούταν μια ευκαιρία από την πρώτη στιγμή ως εκλεγμένη σε πολύ υψηλότερη θέση από τον Σπ. Πέγκα), ενώ η μέχρι πρότινος Νεολαίας Μαρία Πασχαλίδου διατήρησε μόνο το «2014» υποβαθμισμένη πολιτικά και σε αρμοδιότητες, οι οποίες περιήλθαν στον Αντώνη Καρούμπη και προστέθηκαν στα θέματα Παιδείας. Ακόμη και η μετακίνηση του Χασδάι Καπόν σε μια νέα αντιδημαρχία φτιαγμένη στα μέτρα του (Eπιχειρηματικότητας και Aπασχόλησης), αποτελεί στην ουσία ενδυνάμωσή του αν λάβει κανείς υπόψη τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περασμένη διετία γύρω από το πρόσωπό του (έφτασαν μέχρι και σε συλλογή υπογραφών των μελών της δημοτικής ομάδας για την αποπομπή του). Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας διατηρήθηκε και ενδυναμώθηκε, έχοντας βέβαια ένα ιδιαίτερα θετικό έργο να επιδείξει στην πρώτη διετία, ενώ ο Ανδρέας Κουράκης κατάφερε να διασώσει την υπεραντιδημαρχία του παρά τις ενστάσεις που εκπορεύθηκαν πολλές φορές τον τελευταίο καιρό ακόμη και από το περιβάλλον του δημάρχου. Στη θέση της και η Καλυψώ Γούλα που επιβραβεύθηκε για την πολύ καλή προσπάθειά της στην κοινωνική πολιτική, έστω με τη βοήθεια του εντεταλμένου Λ. Κιοσέογλου στα της δημοτικής αστυνομίας. Παρέμεινε τελικά και ο Θανάσης Παππάς στην αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, παρόλο που μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να τιθασεύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, καθώς εκτιμάται ότι έκανε καλή δουλειά η οποία θα αρχίσει πολύ σύντομα να αποδίδει καρπούς.

Όσο για τους καινούριους, εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση ενός χαμηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, του Γιώργου Αρβανίτη, στη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών, όπου μάλιστα καλείται να διαδεχθεί τον Χ. Καπόν, ο οποίον παρά το γεγονός ότι βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο της ενδοπαραταξιακής κόντρας, κράτησε με επιτυχία το πιο δύσκολο ίσως κομμάτι της διοίκησης, τα οικονομικά.

Ένα ερώτημα, βεβαίως, που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες είναι το εξής: Πως από τις καινοτομίες της 18ης Δεκεμβρίου φτάσαμε στις μετρημένες αλλαγές της 15ης Ιανουαρίου για να καταλήξουμε στο «μια από τα ίδια» στις 30 Ιανουαρίου. Πως φτάσαμε στην ανατροπή των… ανατροπών. Ένα ερώτημα που ορισμένοι θεωρούν ότι κοστίζει στην παράταξη πολλαπλώς (και ως παλινωδία και ουσιαστικά). Ήδη ορισμένοι μιλούν για μία από τις συνηθισμένες μεταστροφές του Γιάννη Μπουτάρη. Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο στην αλλαγή 180 μοιρών του δημάρχου έπαιξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Αβραμόπουλος, ο οποίος κατάφερε να τον μεταπείσει ώστε μην προχωρήσει το σενάριο του συντονιστή ούτε στον περιορισμό των αντιδημαρχιών και το «κόντεμα» του Ανδ. Κουράκη, σενάρια που προκαλούσαν τις αντιδράσεις της παλαιοκομματικής βάσης της «Πρωτοβουλίας», που στα τέλη Δεκεμβρίου είχε απειλήσει μέχρι και με… διάλυση εάν προχωρούσαν αλλαγές ερήμην της. Εκεί αποδίδουν την συνεχή αναβλητικότητα στην αναγγελία του ανασχηματισμού –ακόμη και μέχρι σήμερα το απόγευμα ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο δήμαρχος θα ανακοίνωνε τις αλλαγές στην αυριανή συνέντευξη Τύπου. Μια δίωρη και πλέον σύσκεψη της «τρόικας», φαίνεται πως άλλαξε και πάλι το σχεδιασμό, τόσο ως προς τις αλλαγές όσο και ως προς το χρόνο των ανακοινώσεων –που τελικά ανακοινώθηκαν χθες αργά το απόγευμα.

Στο διά ταύτα, ο Γ. Μπουτάρης παρά τα επιμέρους θετικά τελικά επέδειξε πολιτική ατολμία και δεν κατάφερε να προχωρήσει σε ένα σχήμα που θα υπερέβαινε τα συνήθη σε πανελλαδικό επίπεδο και θα δημιουργούσε μια ολοκληρωμένα λειτουργική διοίκηση. Και τούτο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με προεκλογικά χαρακτηριστικά, όπου η διοίκηση θα πρέπει να αποδείξει πια ότι μπορεί να λύσει βασικά προβλήματα της πόλης όπως η τάξη στην πόλη, τα σκουπίδια κλπ. Επίσης, σε μία φάση που ξεκαθαρίζεται πια ότι στην παράταξη της διοίκησης κυριαρχούν δύο ισχυρές τάσεις που έχουν να κάνουν με το… δείγμα και με το στίγμα με τα οποία θα πρέπει να πορευθεί η διοίκηση μέχρι και ενόψει των τοπικών εκλογών του 2014.

Ο Γ. Μπουτάρης τα γνωρίζει όλα αυτά και ίσως γι’ αυτό έδωσε μια νέα παράταση στον εαυτό του, λέγοντας ότι οι σημερινές αλλαγές ισχύουν μόνο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Αν τον αφήσουν, βέβαια, οι σκληροί της «Πρωτοβουλίας»…

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη