2 Ιαν 2013

Ο Μπουτάρης καταργεί αντιδημαρχίες

(Ρεπορτάζ της Ευτυχίας Βατάλη στον Αγγελιοφόρο)
Παρουσιάζοντας το νέο αυτό κανονισμό λειτουργίας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι στόχος είναι να απεμπλακούν οι υπηρεσίες από τη στενή τους σχέση με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, σχέση η οποία ενίσχυε την πελατειακή λειτουργία του δήμου. Εξήγησε ότι για το λόγο αυτόν καταργείται η... έννοια της αντιδημαρχίας, οι διευθύνσεις μειώνονται σε 22 από 32 και θεσμοθετούνται δύο γενικές διευθύνσεις που συντονίζονται από το γενικό γραμματέα. Παράλληλα, δημιουργούνται γραφεία καθαριότητας, σχολικής μέριμνας και Δημοτικής Αστυνομίας σε κάθε δημοτική κοινότητα. 

Στο ιδιαιτέρως φθαρμένο κλειστό πελατειακό σύστημα εξουσίας που ίσχυε στο δήμο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Η αντιπολίτευση

Δημαρχοκεντρικό χαρακτήρισε το νέο οργανισμό ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου από τη μείζονα αντιπολίτευση. «Οι αντιδήμαρχοι αγνοούνται, ενώ υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών. Είναι βέβαιο ότι θα προκύψει διοικητική δυσλειτουργία», είπε μεταξύ άλλων.

«Τι σημαίνει η δυνατότητα που προβλέπεται στο νέο οργανισμό να αλλάζει ο οργανισμός κάθε χρόνο;», διερωτήθηκε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος από τη «Λαική Συσπείρωση» και πρόσθεσε: «Τον τροποποιεί ο κάθε δήμαρχος όπως θέλει, όπως θέλει το υπουργείο Εσωτερικών, όπως θέλει η τρόικα;». Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι δημιουργείται θολό τοπίο και από το γεγονός ότι δεν κατανέμονται θέσεις εργασίας ανά υπηρεσία.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη», επισήμανε ότι ο νέος οργανισμός προσπαθεί να αναγάγει το πολιτικό σύστημα του δήμου σε οργανωτικό. «Οσο υπάρχει αυτή η φιλοσοφία, δε θα λειτουργήσει ακόμη και το καλύτερο σύστημα», είπε.

Στο θέμα της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του δήμου και της ουσιαστικής εξυπηρέτησης του πολίτη αναφέρθηκε ο Χρήστος Μάτης από την παράταξη «Ενεργοί πολίτες – Οικολογία στην πράξη». «Ενας υπάλληλος της Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί σε κάθε 80 κατοίκους. Πόσο χρήσιμες είναι οι υπηρεσίες αυτές που προσφέρονται; Η απάντηση είναι ότι δεν είναι καλές», παρατήρησε.

Το Βαφοπούλειο

Στην υποβάθμιση του Βαφοπουλείου σε τμήμα αναφέρθηκε η Ελένη Τζιούτζια από την παράταξη του Στέλιου Παπαθεμελή και ζήτησε να αλλάξει η συγκεκριμένη ρύθμιση. Το ίδιο ζήτησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως άλλωστε και ο Οργανισμός «Φίλοι του Βαφοπουλείου», που τονίζουν σε επιστολή τους ότι η υποβάθμιση αυτή αποτελεί δυσμενή μεταβολή των όρων που περιέχονται στην αρχική δωρεά.

Οι εργαζόμενοι

Τη δέσμευση ότι δε θα γίνει καμία απόλυση ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο οι εργαζόμενοι. Επέμειναν η δέσμευση αυτή, την οποία ρητά ανέλαβε χτες ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, να αποτυπωθεί και στο νέο οργανισμό, στον οποίο δεν αναφέρεται ο ακριβής αριθμός εργαζομένων που θα απασχολούνται σε κάθε τμήμα. Την αντίθεσή του στη φιλοσοφία που διέπει το νέο οργανισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, Ηλίας Μανουσαρίδης. «Πίσω από αυτή τη φιλοσοφία κρύβεται η μεγάλη πραγματικότητα ότι πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες», είπε.

Τόνισε, τέλος, ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους τα Σαββατοκύριακα τους τελευταίους έξι μήνες και προειδοποίησε για κινητοποιήσεις.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη