5 Ιαν 2013

Διάδοχος Ψωμιάδη: Πώς θα γίνουν οι εκλογές, ποιοί ψηφίζουν

Το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στις 12μμ, θα συνέλθει σε ειδική συνεδρίαση ο συνδυασμός "ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", για να εκλέξει το νέο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Μέχρι στιγμής, 3 μέλη του, έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Π. Ψωμιάδη, ο οποίος εξέπεσε του αξιώματος κατόπιν αμετάκλητης δικαστικής απόφασης. Δείτε αναλυτικά, τι λέει ο νόμος και  ποιοί είναι οι 50 σύμβουλοι, που θα αποφασίσουν:


Οι διαδικασίες καθορίζονται με το Ν.3852/2010 (τον "Καλλικράτη" δηλαδή), στο άρθρο 162 του οποίου, αναφέρεται ότι:

Άρθρο 162
Εκλογή νέου Περιφερειάρχη
1. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 161, (σ.σ. : η παράγραφος αυτή λέει: Αν ο περιφερειάρχης παραιτηθεί, εκπέσει, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του, τα καθήκοντά του ασκεί, ώσπου να εκλεγεί νέος περιφερειάρχης, ένας από τους αντιπεριφερειάρχες με τη σειρά αναπλήρωσης, που αυτός έχει ορίσει). μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερες σταυρούς προτίμησης στην πολυπληθέστερη περιφερειακή ενότητα (σ.σ. Διονύσης Ψωμιάδης) και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος, κατά σειρά, στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγουν, με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού (σ.σ.: 26), έναν από αυτούς, ως περιφερειάρχη.
Στη συνεδρίαση προεδρεύει εκείνος που συγκάλεσε το συμβούλιο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο της περιφέρειας, ακόμη και την παραμονή της συνεδρίασης.

2. Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δε συγκεντρώνει την πλειοψηφία που απαιτεί η παράγραφος 1, γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Όλες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο αριθμό ψήφων, γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους. Για την εκλογή αυτή γίνεται λεπτομερής μνεία στα πρακτικά. 

3. Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται όσα ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2.

4. Αν και στη συνεδρίαση αυτή δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν υπήρξε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγεται απευθείας ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνος που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου.

5. Η απόφαση για την εκλογή του περιφερειάρχη υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) ημερών στον οικείο Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή δημότη της περιοχής της περιφέρειας ελέγχει τη νομιμότητά της και εκδίδει απόφαση μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο, αφότου την έλαβε. Αν ο Ελεγκτής Νομιμότητας ακυρώσει την εκλογή του περιφερειάρχη, οι σύμβουλοι συνέρχονται πάλι για να εκλέξουν περιφερειάρχη την πρώτη Κυριακή μετά πάροδο τριών (3) ημερών από την περιέλευση της ακυρωτικής απόφασης στην περιφέρεια και τηρείται η προβλεπόμενη κατά τα ανωτέρω διαδικασία.


Οι εκλέκτορες

Ο συνδυασμός Ψωμιάδη έλαβε 43 έδρες κατά την καταμέτρηση των σταυρών και αποτελείται από 50 άτομα: 43 εκλεγμένους συμβούλους και τους 7 χωρικούς αντιπεριφερειάρχες.

Συνολικά ψηφίζουν:

  • 26 σύμβουλοι από τη Θεσσαλονίκη
  • 5 από την Πέλλα
  • 4 από την Ημαθία
  • 4 από την Πιερία
  • 4 από τις Σέρρες 
  • 4 από τη Χαλκιδική και
  • 3 από το Κιλκίς
Η σύνθεση του συνδυασμού "ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", είναι η εξής (ονοματεπώνυμο, περιφερειακή ενότητα, αριθμός σταυρών προτίμησης)

* O Γρηγόρης Αλεξιάδης, (4) απεβίωσε (η είδηση εδώ) και στη θέση του θα ψηφίσει ο πρώτος επιλαχών.

taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη