του Σωτήριου Καλαμίτση
Άκουγα στο ραδιόφωνο τον καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Πανούση, βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, να λέει ότι δεν θα πρέπει να ασχοληθεί η Βουλή με τον κ. Βενιζέλο ως διακομιστή του περίφημου στικακίου, διότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών απαιτεί για την παραπομπή υπουργού να έχει αυτός ..
ενεργήσει [όπως ο Παπακωνσταντίνου που νόθευσε τη λίστα] και όχι να έχει παραλείψει. Κεραυνοβολήθηκα. «Κάτι περισσότερο από μένα θα ξέρει ο κ. καθηγητής» μονολόγησα και αμέσως ανέτρεξα εις τα Γραφάς. Το Σύνταγμα κάνει λόγο στο κατάπτυστο άρθρο 86 για ποινικά αδικήματα υπουργών. Το ίδιο και ο νόμος 3106/2003 περί ευθύνης υπουργών. Για ποινικά αδικήματα μιλάει. Από την άλλη μεριά, εμένα με δίδαξε ο αείμνηστος καθηγητής Αλέξανδρος Μαγκάκης, στο τρίτο έτος της Νομικής Σχολής, ότι στο Ποινικό Δίκαιο ο όρος «πράξη» σημαίνει δύο πράγματα: «ενέργεια» και «παράλειψη». Άρα, με βάση τους κανόνες της ελληνικής γλώσσας, της κοινής λογικής και της νομικής επιστήμης, ο υπουργός, ο οποίος παραλείπει να ενεργήσει, διαπράττει αδίκημα δια παραλείψεως τελούμενο. Αυτά, βεβαίως, τα είπε ο κ. καθηγητής για να δικαιολογήσει τη ΔΗΜΑΡ που δεν καταλογίζει ποινικές ευθύνες στον Βενιζέλο, ο οποίος όχι μόνον παρέλειψε να εκμεταλλευτεί τη λίστα Lagarde, άρα έχει διαπράξει ως υπουργός Οικονομικών παράβαση καθήκοντος ακριβώς όπως ο προκάτοχός του Παπακωνσταντίνου, αλλά και ως απλός ιδιώτης, ήτοι μη υπουργός, είχε στην κατοχή του την «πειραγμένη» λίστα με τα 2059 ονόματα, αν δεν την πείραξε ο ίδιος για να ενοχοποιήσει τον Απαπαπαπακωνσταντίνου, την οποία λίστα/στικάκι ενεφάνισε και απέστειλε στο γραφείο τού πρωθυπουργού μόλις δημιουργήθηκε θόρυβος γύρω από την τύχη της. Άρα, ορθώς τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και για υπεξαγωγή εγγράφου. Κι’ αν το στικάκι το αφαίρεσε από το υπουργικό γραφείο λίγη ώρα αφ’ ότου απώλεσε την υπουργική ιδιότητα, τότε ασφαλώς και δεν είναι αρμόδια η Βουλή για να τον παραπέμψει. Αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα και να ζητήσει την άρση της ασυλίας τού α[συ]λήτη Βενιζέλου, για να τον καθίσει στο σκαμνί του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφου, η οποία τιμωρείται μόνον με δύο χρονάκια το πολύ.
Μετά από όλες αυτές τις σκέψεις εξ αφορμής των δηλώσεων του κ. καθηγητού, θυμήθηκα μοιραίως που τον είχαν «πλακώσει» κάποιοι φοιτητές [;] σε μία εκδήλωση, ευθύς ως αυτός ανέβηκε στο βήμα [ή μήπως κατεβαίνοντας από το βήμα;]. Είχα αγανακτήσει τότε με εκείνη την ενέργεια, άρα μη παράλειψη, των φοιτητών [;]. Μόλις άκουσα, όμως, τη θεωρία του κ. Πανούση περί ευθύνης υπουργών μόνον για ενέργειες και όχι για παραλείψεις, αναρωτήθηκα μήπως είχε πει κάποια παρόμοια σοφία σ’ εκείνη την εκδήλωση, εξ ου και δικαίως εγρονθοκοπήθη, όσο και αν απεχθάνομαι τη βία γενικώς.
Και πάνω που επεξεργαζόμουν τη νεόκοπη αυτή θεωρία του κ. καθηγητού, πέφτει το μάτι μου σε άλλη μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε ο ακάθεκτος Πραξονομοθετικοπεριεχομενάκιας Κάρολος ο Πρώτος και [ελπίζω] Τελευταίος, με την οποία παρετάθη για ένα ακόμη έτος η δυνατότητα των συνταξιούχων να εργάζονται ή να αυτοαπασχολούνται. Την υπέγραψε την 31.12.2012. Συγκεκριμένα, ενώ το άρθρο 16§2 του Λοβέρδειου νόμου 3863/2010 προέβλεπε ότι απαγορεύεται από 01.01.2013 στους συνταξιούχους του Δημοσίου να εργάζονται ή να αυτοαπασχολούνται επί ποινή απωλείας τής σύνταξής τους, βλέπω ότι με την προαναφερθείσα ΠΝΠ η εφαρμογή της απαγόρευσης αυτής μετατίθεται για την 01.01.2014. ΄Υμνοι των αποστράτων για την ενέργεια αυτή του τεράστιου υπουργού Βρούτση. Κι’ αυτοί που προτίμησαν τη σύνταξη και έκλεισαν τα ιατρεία τους και τα γραφεία τους μέχρι την 30.11.2012, όπως όριζε εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Αυτοί είναι οι μαλάκες της ιστορίας κ. υπουργάρα μου;
Τελικά αυτός ο Δημόσιος τομέας είναι ο αγαπημένος των πολιτικών μας. Μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί ένας έρωτας μεγάλος και ακατανίκητος. Βάρδα μη μιλήσεις για ιδιωτικό τομέα και ανεργία. Σε «γράφουν» κανονικά όλοι αυτοί οι λυμεώνες των φόρων μας που ευαγγελίζονται την Ανάπτυξη. Μάλλον στην ανάπτυξη της τσέπης τους και της εκλογικής πελατείας τους έχουν το μυαλό τους.
Διαβάστε παρακαλώ και τα υστερόγραφα. Μη φεισθείτε χρόνου.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Υ.Γ. 1] Από το βιογραφικό του Γιάννη Πανούση στην ιστοσελίδα του:
«Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1949. Βαπτίστηκε στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη στο Λουτράκι. Έλκει καταγωγή από την Αρκαδία (από τον πατέρα του Απόστολο Πανούση, δικηγόρο) και από την Κόρινθο (από τη μητέρα του η οποία ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας, των Ηλιοπουλαίων).
…
«Μετά τον στρατό κάνει τον πρώτο του γάμο και φεύγει για τη Γαλλία….»
«Επιστρέφει στην Ελλάδα σε ηλικία 29 ετών, το 1978. Αποκτά έναν υιό και μετά από δυο χρόνια λύνει τον γάμο του…»
Ευχαριστώ Θεέ μου που ενημερώθηκα για τον ιερό ναό, όπου βαπτίσθηκε ο αντιπρόσωπός μου στο Κοινοβούλιο. Μιλάμε και για πολύ βιογραφικό αυτού που μόλις γύρισε από τη Γαλλία «έλυσε το γάμο του». Τόσο απλά. Μωαμεθανός είναι ο μπαγάσας και ανέκραξε τρις «Σε χωρίζω, σε χωρίζω, σε χωρίζω»; [ΣΗΜ: στο μωαμεθανικό δίκαιο ισχύει ο θεσμός του repudium, κατά τον οποίο ο άνδρας λέει τρεις φορές στη γυναίκα του «σε χωρίζω» και απαλλάσσεται από τα δεσμά του γάμου]. Αλλά και το «κάνω τον πρώτο μου γάμο» πολύ cool και πρωτοπορειακό ρε γαμώ το. Όπως λέμε «κάνω το πρώτο μου τσιγάρο». Αν, πάντως, έλεγε «την έκανε γυριστή» μόλις γύρισε από τη Γαλλία, θα καταλάβαινα αμέσως ότι πρόκειται για διαζύγιο, αφού το ρήμα «την κάνω» ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση. Ή μήπως θα έπρεπε να γράψει μετά το «έκανε τον πρώτο του γάμο» ότι μόλις γύρισε από τη Γαλλία «ξέκανε τον πρώτο του γάμο»; Θα ήταν πιο cool και εντός του πνεύματος του κ. καθηγητού.
2] Φεβρουάριος 2009
Ομάδα αγνώστων εισέβαλε την Τετάρτη σε αίθουσα του Κτιρίου «Κωστής Παλαμάς» (Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών) και ξυλοκόπησε τον καθηγητή Γιάννη Πανούση, ο οποίος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση. Περίπου 50 κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο κτίριο, κρατώντας βαριοπούλες, ξύλα, σίδερα, μπογιές και άλλα αντικείμενα την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη με θέμα την κοινωνική μέριμνα για τους αποφυλακισμένους. Oι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν επίσης με βιαιότητα κατά των παρισταμένων και γρονθοκόπησαν τον κ. Πανούση. Ο κ. Πανούσης, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε στα εξωτερικά ιατρεία του «Ευαγγελισμού» για εξετάσεις. Νωρίς το βράδυ πήρε εξιτήριο. Υπενθυμίζεται ότι στο γραφείο του κ. Πανούση, πριν από περίπου μία εβδομάδα, είχε τοποθετηθεί εμπρηστικός μηχανισμός. Οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν επίσης σημαντικές φθορές στο κτίριο, με σπασμένα αγάλματα, πίνακες και συνθήματα στους τοίχους. Επί τόπου έχει σπεύσει η σήμανση, ενώ οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν.Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε τον καθηγητή στον «Ευαγγελισμό», ενημερώθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κίττα, για το περιστατικό και την κατάσταση της υγείας του Γιάννη Πανούση. «Θέλω να εκφράσω την συμπαράστασή μου στον καθηγητή κ. Πανούση και σε όλους αυτούς που υπέστησαν τη βία και τον βανδαλισμό. Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι η κοινωνία των πολιτών δεν πρόκειται και δεν προτίθεται να χάσει την ανθρωπιά της και να υποκύψει απέναντι στους βανδάλους» είπε ο κ. Δένδιας.
Καθολική καταδίκη: «Στο πρόσωπο του καθηγητή Γιάννη Πανούση, οι εκφραστές της βίας επιτέθηκαν σήμερα εναντίον της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών» αντέδρασε ο κυβερνητικός επρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος καταδικάζοντας «με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιες συμπεριφορές που είναι σε πλήρη αντίθεση με το δημοκρατικό αίσθημα του λαού μας». «Είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας, της πολιτείας, αλλά κατ’ εξοχήν και της ακαδημαϊκής κοινότητας να περιφρουρήσει το πανεπιστημιακό άσυλο από όλους εκείνους που, για τις δικές τους στοχεύσεις, το ταυτίζουν με την ανομία, την ασυδοσία και το νόμο της ζούγκλας» πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος. Αντίστοιχη δήλωση καταδίκης έκανε και υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, τονίζοντας πως τέτοιες πράξεις «όσο και αν δεν μπορούν να πλήξουν τη Δημοκρατία μας, δεν παύουν να μας προσβάλλουν τόσο ιδεολογικά όσο και ανθρώπινα. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε όλοι μας να τις καταδικάσουμε απερίφραστα» ενώ απηύθυνε ευχές για ταχεία ανάρρωση στον καθηγητή Γιάννη Πανούση. «Η καθημερινή ζωή των πολιτών έχει μετατραπεί σε μια κόλαση ανασφάλειας» σχολίασε από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ καταδικάζοντας τα επεισόδια. «Αλλά δεν αρκούν οι καταδίκες. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα. Την ώρα μάλιστα που είναι προφανές, ότι η Αστυνομία αδυνατεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη των πραγμάτων και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η φυσική και πολιτική ηγεσία φαίνεται να είναι αμήχανη και χωρίς κανένα σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων δημόσιας τάξης».
Ο κ. Καστανίδης πρότεινε «να απελευθερωθεί ταχέως ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών που ασχολούνται με διοικητικά πάρεργα, για να μπορέσουν να γίνουν πολλές, και όλο το 24ωρο πεζές και εποχούμενες περιπολίες αστυνομικών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου. Η επίθεση «αποδεικνύει ότι η δράση των κουκουλοφόρων όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με το κίνημα της νεολαίας και των εργαζομένων, αντίθετα στρέφεται εναντίον του» εκτίμησε το ΚΚΕ. «Η σημερινή αναίτια εγκληματική επίθεση στον καθηγητή Γ.Πανούση είναι καταδικαστέα. Οι τραμπουκισμοί και οι ξυλοδαρμοί στο χώρο του Πανεπιστημίου βάλλουν κατά της ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης» σχολίασε ο ΣΥΝ. «Η επίθεση στον καθηγητή εγκληματολογίας Γ.Πανούση στο Πανεπιστήμιο «Κωστής Παλαμάς», αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών από τους κουκουλοφόρους μεταφράζεται ως ελεύθερη διακίνηση της βίας» είπε από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ. «Πράξεις βίας και τρομοκρατίας, όπως η σημερινή, προκαλούν έντονη ανησυχία, θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Tέτοιες εγκληματικές πράξεις, που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και μάλιστα σε πανεπιστημιακούς χώρους, πλήττουν τη Δημοκρατία, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ελευθερία της έκφρασης και γι αυτό πρέπει να καταδικάζονται εμπράκτως από όλους», τόνισαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την επίθεση καταδίκασε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Newsroom ΔΟΛ
Απ’ όλους αυτούς μόνον ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει καταδικάσει ευθέως τα Μνημόνια.