31 Ιαν 2013

Όσο δεν γίνεται ο ΣΜΑ θα πληρώνουμε!

Κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα η αντιπαράθεση για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν φαίνονται να υποχωρούν.
Αυτό που δεν ακούστηκε όμως και είναι πέρα για πέρα αληθινό αλλά και αυτό που καίει και πιέζει είναι...
πως σε περίπτωση που δεν γίνει ο ΣΜΑ σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο θα πέσει βαριά καμπάνα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Όσο το έργο δεν κατασκευάζεται τόσο οι Δήμοι θα διαθέτουν επιπλέον κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον με τη λειτουργία του ΣΜΑ θα μπορούν να εξοικονομηθούν περί τα 4 εκ. ευρώ ετησίως, κάτι που θα επιτρέψει στους δήμους να μειώσουν κατά 15-20% τα δημοτικά τέλη προς τους δημότες τους. Επιπλέον ένα νέο χαράτσι, τουλάχιστον 150 ευρώ απειλεί κάθε οικογένεια που κατοικεί στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, καθώς είναι πολύ πιθανό ο εργολήπτης να πετύχει την αποζημίωση του από τη μη έναρξη του έργου! Η σύμβαση προβλέπει αποζημίωση 10.000 ευρώ την ημέρα για την ανάδοχο εταιρία εάν το έργο δεν προχωρά, ενώ μέχρι τώρα εκκρεμεί αποζημίωση 1,9 εκ. ευρώ. Η μη εκτέλεση του έργου θα επιφέρει βλάβη 25 εκ. ευρώ τα οποία μέσω των Δήμων θα επιβαρύνουν το λαό της πόλης.
Επιπλέον καθώς το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕ πέρα από τις "καμπάνες που θα πέσουν" για την μη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων, τη λύση δηλαδή σε ένα πρόβλημα που στο εξωτερικό έχει ήδη λυθεί προ αμνημονεύτων ετών, θα ζητήσει η ΕΕ τα χρήματα πίσω αν δεν ολοκληρωθεί το έργο εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. 
Και μετά να δούμε ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή...

Κατερίνα Νικολάου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη