31 Ιαν 2013

FYROM: Η χώρα με τη μεγαλύτερη πτώση στην ελευθερία των ΜΜΕ

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της FYROM (LDP) είναι εξαιρετικά ανήσυχο από την είδηση ​​ότι η FYROM βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, σε ότι ..
αφορά την ελευθερία της πληροφόρησης. Δεδομένου ότι στον ετήσιο κατάλογο Press Freedom Index 2013, που δημοσιεύεται από τους "Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα"  είναι σαφές ότι υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία των ΜΜΕ στη Νιγηρία, που είναι μπροστά από την ΠΓΔΜ, ενώ δίπλα στην ΠΓΔΜ βρίσκεται το καθεστώς της Βενεζουέλας του δικτάτορα Τσάβες.

Η γνωστή παγκοσμίως οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα", δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της στην οποία η ΠΓΔΜ κατέχει την 116η θέση ανάμεσα σε 179 χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία της πληροφόρησης. Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 84, η Βουλγαρία στη θέση 87, η Αλβανία στη θέση 102 και η Τουρκία στη θέση 154.
  
Μια άλλη ανησυχία, στην ευρισκόμενη σε σκοτάδι ενημέρωση ΠΓΔΜ , είναι ότι η χώρα ρίζεται ως "η χώρα με την μεγαλύτερη πτώση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια". Ενώ οι γειτονικές χώρες έχουν δείξει τη συνεχή βελτίωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η ΠΓΔΜ έχει πέσει 82 θέσεις από το 2009, όταν ήταν η 34η χώρα στον κατάλογο. Με άλλα λόγια, έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα από την πτώση στην 116η θέση.

"Η ανάλυση αναφέρει σαφώς ότι οι λόγοι για αυτή την θλιβερή κατάσταση στα ΜΜΕ είναι οι δικαστικές καταχρήσεις επί τη βάσει της ανεπαρκούς νομοθεσίας, η έλλειψη πρόσβασης σε δημόσιες πληροφορίες, η σωματική και ψυχολογική βία εις βάρος όσων εργάζονται στα Νέα Μέσα , η χρήση των δημόσιων και ιδιωτικών αγορών ως εργαλεία για τον έλεγχο της "γκρίζας" οικονομίας σε βασικά μέρη των μέσων Ενημέρωσης", αναφέρει σε δήλωσή του το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα.

taxalia.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη