Γράφει ο Δρ.Ιωάννης Μάλλιας*
Η διαθλαστική χειρουργική με ακτίνες laser σκοπό έχει τη διόρθωση κοινών παθήσεων της όρασης που είναι γνωστές ως διαθλαστικές ανωμαλίες και περιλαμβάνουν τη μυωπία , την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν εφαρμοστεί διάφορες χειρουργικές τεχνικές για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, η χρήση των ακτίνων laser έχει...
επικρατήσει λόγω της τεχνολογικής υπεροχής της και της ακρίβειας και προβλεψιμότητας των αποτελεσμάτων.
Η εφαρμογή του excimer laser γίνεται στον κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος είναι ο εξωτερικός διαφανής χιτώνας του οφθαλμού. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων τοπικά και δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο..
Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων:
1.PRK(Photorefractive Keratectomy): Μετά την αναισθητοποίηση των ματιών με ειδικό αναισθητικό, αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς. Ακολουθεί η εφαρμογή του laser που γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Στο τέλος τοποθετείται ειδικός φακός επαφής που δρα σαν επίδεσμος και βοηθά στην αναγέννηση του επιθηλίου. Η αναγέννηση του επιθηλίου διαρκεί 3-5 μέρες, οπότε και αφαιρείται ο φακός επαφής. Κατόπιν απαιτείται ενστάλαξη σταγόνων για 3 μήνες.
2. LASIK: Ο χειρουργός με τη βοήθεια ειδικού μικροκερατόμου τέμνει ένα κρημνό(flap) στο κερατοειδή. Εν συνεχεία, ο κρημνός(τμήμα του κερατοειδούς) ανασηκώνεται και ακολουθεί η εφαρμογή του laser στο υποκείμενο τμήμα του κερατοειδούς. Τέλος ο χειρουργός τοποθετεί τον κρημνό στην αρχική θέση του. Δεν απαιτείται η χρήση φακού επαφής μετά την επέμβαση. Η διάρκεια ενστάλαξης σταγόνων μετεγχειρητικά είναι μία εβδομάδα.
Πλεονέκτημα της μεθόδου LASIK είναι η ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης.
Για να είστε υποψήφιος για διόρθωση με laser θα πρέπει να :
1.Να είστε τουλάχιστον 18 ετών.(γιατί μέχρι την ηλικία αυτή συνεχίζεται η ανάπτυξη των ματιών).
2.Να μην πάσχετε από κάποια άλλη οφθαλμολογική ή συστηματική πάθηση που να καθιστά απαγορευτική την επέμβαση.
3.Οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι μέσα στο ενδεικνυόμενο εύρος θεραπείας.
4.Να μην είστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας.
5. Nα μην παίρνετε φάρμακα όπως η αμιοδαρόνη και η ισοτρετινοίνη.
Ο καλός προεγχειρητικός έλεγχος του ασθενούς και η επαρκής εξειδίκευση του γιατρού εξασφαλίζουν άριστα αποτελέσματα , καθιστώντας διεθνώς τη μέθοδο αυτή ως τη δημοφιλέστερη μέθοδο διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών .
*Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Clinical Fellow Columbia University, New York, USA.
http://www.laser4myopia.gr/