27 Φεβ 2013

25 εκατομμύρια ευρώ στον αθλητισμό

Κατά 11 εκατομμύρια αυξήθηκαν τα κονδύλια για τις αθλητικές ομοσπονδίες έπειτα από παρέμβαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υφυπουργός μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του αθλητισμού.

Επαναφορά των κινήτρων στους πρωταθλητές


Βάσει του νόμου 4115/2013 άρθρο 38 που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, επανήλθαν τα κίνητρα και προνόμια για τους υψηλού επιπέδου αθλητές – μαθητές. Πρόκειται για τις 6 Ολυμπιακές νίκες, οι 6 παγκόσμιες και οι 3 ΠανευρωπαΪκές μπαίνουν άνευ εξετάσεων σε όποια σχολή θέλουν. Οι υπόλοιπες ως το 8, μπαίνουν ανευ εξετάσεων σε ΤΕΦΑΑ και παίρνουν 30% μπόνους για άλλες σχολές το οποίο θα φτάσει στο 90% του τελευταίου εισακτέου, επομένως πάμε στο 41% μπόνους.



Αύξηση του προϋπολογισμού των αθλητικών ομοσπονδιών



Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Γ. Ιωαννίδης με τον Αντώνη Σαμαρά, τον έπεισε να αυξηθεί η επιχορήγηση των Ομοσπονδιών. "Μιλήσαμε για Ομοσπονδίες για τις μειώσεις που έφταναν ως το 60% και 70% , τραγικές μειώσεις" δήλωσε και συμπλήρωσε "Ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό που δείχνει ότι επενδύει στον αθλητισμό κι αυτό είναι το ζητούμενο". Σχετικά με τους υπαλλήλους των Ομοποσνδιών που φέρεται ότι είναι υπεράριθμοι, ο Υφυπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για την όσο το δυνατόν ομαλότερη επίλυση του ζητήματος. Επιπλέον, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε και την ανάγκη να ενισχυθεί το "κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού που είναι το σωματείο" λέγοντας χαρακτηριστικά:  "Εμείς ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση στα παιδιά να έχουν τρόπο να αθληθούν. Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να επιδοτήσουμε και όλες τις ομάδες. Από πόσα να δώσουμε; Σκεφτείτε το κόστος. Αυτό που λέω εγώ είναι να πριμοδοτήσουμε τα σωματεία που αποδεδειγμένα κάνουν αναπτυξιακό αθλητισμό.  Αυτό αποδεικνύεται από τους αθλητές που επανδρώνουν τις εθνικές ομάδες π.χ". Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία μητρώου αναγνωρισμένων σωματείων.  



Προαγωγή του αθλητικού τρόπου ζωής στα σχολεία και δημιουργία πρότυπων πειραματικών αθλητικών σχολείων



Σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Υπουργείο θα εκπονήσει ερευνητικό πρόγραμμα στα σχολεία (από νηπιαγωγείο μέχρι γυμνάσιο) σχετικά με την αθλητική διατροφή, το σωματικό λίπος, τον σωματότυπο των παιδιών καθώς και των βασικών αθλητικών τους χαρακτηριστικών. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ευ Ζην» για το οποίο θα αποσταλεί σύντομα εγκύκλιος εφαρμογής σε όλα τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της χώρας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 500 χιλιάδες μαθητές και θα έχει κόστος μισό ευρώ για κάθε παιδί (σύνολο 250.000€). 

Παράλληλα ο Υπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία δύο αυτοτελών πειραματικών αθλητικών σχολείων(ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη), που θα λειτουργήσουν από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά. Τα αθλητικά σχολεία θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές σύμφωνα με τον υψυπουργό ενώ θα βρίσκονται κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές ενώ θα γίνει πρόβλεψη για να καλύπτονται τα έξοδα παιδιών που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να ενταχθούν σε αυτά, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Επίσης, θα υπάρξει ειδικό τμήμα για ΑΜΕΑ.

"Πήρα 200 χιλιάδες ευρώ χορηγία για τα κολυμβητήρια"


"Πήρα 200 χιλιάδες ευρώ χορηγία – κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί για Υπουργό- από  ΔΕΚΟ. Τους είπα δεν θέλω τα λεφτά, γιατί πρέπει να κάνω διεθνή διαγωνισμό και να χάσω πάρα πολύ χρόνο. Τους παρακάλεσα να μου δώσουν τρεις αντλίες θερμότητας για να μπορούν κολυμβητήρια να έχουν ζεστό νερό και να λειτουργήσουν κανονικά.
Τα έξοδα για ρεύμα σε σχέση με το πετρέλαιο, θα είναι 60% λιγότερα!» δήλωσε ο Υπουργός και συμπλήρωσε "Εγώ θέλω στα Αθλητικά Εθνικά Στάδια και Κολυμβητήρια είτε είναι κολυμβητήρια, είτε γυμναστήρια να μην πληρώνει ο καθένας που μπαίνει να αθληθεί.  Ζητήσαμε από τον κ. Λιβιεράτο να συμπεριλάβει στο Νόμοσχέδιο την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα Εθνικά Στάδια και Κολυμβητήρια. Αν γίνει αυτό, λύσαμε το πρόβλημα. Και δεν είναι πολυέξοδο όπως ακούγεται. Υπάρχουν ήδη προσφορές πολύ οικονομικές".      



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη