26 Φεβ 2013

Beppe Grillo : Θα έχουμε τέτοιον και στην Ελλάδα;

Το “αντίπαλον δέος” του πολιτικού συστήματος και της λιτότητας βγήκε τελικά ο μεγάλος κερδισμένος των ιταλικών εκλογών, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις αναλυτών και...
δημοσκόπων, χάριν και στο ιταλικό εκλογικό σώμα που, άλλα έριχνε στην κάλπη και άλλα δήλωνε ότι ψήφισε βγαίνοντας από τα παραβάν.
Και δεν είναι άλλος από τον 64χρονο Beppe Grillo, τον κωμικό που κάποτε, πριν από δύο δεκαετίες συγκεκριμένα, απέκλεισε η ιταλική τηλεόραση, καθώς δεν σταματούσε να γελοιοποιεί με τη σάτιρά του μια βουτηγμένη στη διαφθορά πολιτική τάξη. Ωστόσο, είκοσι χρόνια αργότερα, η σάτιρά του ανταμείφθηκε λαμβάνοντας το 25% των ψήφων. Σημειωτέον ότι στην ουσία το Κίνημα του “κλόουν” της ιταλικής πολιτικής σκηνής είναι πρώτο, καθώς όλοι οι υπόλοιποι λειτουργούν εντός συμμαχιών και συνασπισμών.
Με την ιταλική οικονομία σε ύφεση για δεύτερο συνεχές έτος, οι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του να απορρίψουν τα συστημικά κόμματα. Κάνοντας ακριβώς αυτό, οι Ιταλοί τοποθέτησαν τον Grillo στο επίκεντρο της συζήτησης για το μέλλον του ευρώ και της ευρωζώνης και έδωσαν ένα ηχηρό “χαστούκι” στην πολιτική που εφάρμοσε ο τεχνοκράτης Μonti ακολουθώντας τη γερμανικής έμπνευσης σκληρή λιτότητα.
“Αρθρώνει έναν λόγο πολύ ελκυστικό ως προς τα αισθήματα και τις σκέψεις (του λαού)” αναφέρει ο Georg Grodzki, επικεφαλής ερευνητής της Legal & General Investment Management που διαχειρίζεται περίπου $290 δισ σε ομόλογα. “Εάν υπάρχει κάτι θετικό στον Grillo από πλευράς αγοράς, αυτό είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για έναν σοβαρό διάλογο αναφορικά με θέματα – κλειδιά, που άλλα κόμματα δεν τολμούν να αγγίξουν”.
Ο Berlusconi και ο Grillo, οι υποψήφιοι που κατέβηκαν στις εκλογές κρατώντας ψηλά το λάβαρο κατά της λιτότητας που επέβαλε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Mario Monti, κατάφεραν τελικά να αποσπάσουν περίπου το 55% της λαϊκής ψήφου.
 newmoney.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη