Συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, με ..
αντικείμενο: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν δύο παρουσιάσεις για θέματα σεισμών από τον καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κυριαζή Πιτιλάκη και τον Κωνσταντίνο Κοκολάκη, Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ενώ ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Νικόλαος Ψαλτόπουλος μίλησε για τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο εφαρμογής των σχετικών εγκυκλίων, βάσει του σχεδιασμού της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι φορείς, τα σημαντικότερα προβλήματα για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων εμφανίζονται στις ελλείψεις βασικού εξοπλισμού, καθώς υπάρχουν μόνο 2.500 σκηνές οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης εάν δεν προηγηθεί αερισμός, οι χώροι καταφυγής των πολιτών είναι ανεπαρκείς, ενώ σημαντική είναι και η έλλειψη κουβερτών.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής υπογράμμισε ότι πρόθεση της Αντιπεριφέρειας είναι να οργανώσει στο προσεχές χρονικό διάστημα άσκηση σεισμού, πραγματική και όχι μόνο στα χαρτιά, ο σχεδιασμός της οποίας θα αφορά αρχικά κάθε δήμο ξεχωριστά και μετέπειτα θα γίνει επί του συνόλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η σωστή προετοιμασία σε επίπεδο πρόληψης, θα βοηθήσει όλους στην αντιμετώπιση του πραγματικού περιστατικού. Μετά κάποιο σοβαρό συμβάν σεισμού, σκοπός μας είναι πρώτιστα, βέβαια, η διάσωση και η φροντίδα πληγέντων, αλλά και η όσον το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της λειτουργίας των υποδομών και των υπηρεσιών, ώστε γρήγορα η ζωή του πληθυσμού να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης.
Επιπλέον, συζητήθηκε η πρόταση των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία στο υπό κατασκευή καινούργιο κτίριο της Περιφέρειας, στην περιοχή των Σφαγείων, το οποίο, όμως, χρήζει εξοπλισμού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν 50 υπηρεσιακοί παράγοντες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, εκπρόσωποι δήμων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και εθελοντικών ομάδων.