22 Φεβ 2013

Αποφασιστική κίνηση κατοχύρωσης της εθνικής κυριαρχίας

Εναντι τουρκικών αμφισβητήσεων
Σε μία αποφασιστική κίνηση κατοχύρωσης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι των τουρκικών αμφισβητήσεων προέβη η Αθήνα, καταθέτοντας ...
στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, διά της διπλωματικής οδού, ρηματική διακοίνωση, με την οποία κοινοποιεί στον διεθνή οργανισμό και κατ’ επέκταση στη διεθνή κοινότητα τις θέσεις της όσον αφορά την έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται επί της ουσίας για έμμεση κατάθεση συντεταγμένων των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε εκτεταμένη περιοχή νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελλόριζου.

Για την περιοχή αυτή είχε δημοσιευθεί στις 27 Απριλίου 2012 στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, με την οποία δινόταν άδεια ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) σε οικόπεδα που παραβίαζαν τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα είχε τότε αντιδράσει σε διμερές επίπεδο αρχικά, με διάβημα προς την Αγκυρα, και σε δεύτερο επίπεδο ενημερώνοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης στην έδρα του ΟΗΕ έγινε προχθές, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου και συνδυάστηκε με τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση, χθες, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη