17 Φεβ 2013

Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων και Υπερασπιστές των φαντασμάτων


- Ανακοινώσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τα ψευδή δημοσιεύματα
- Απάντηση του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου: Όχι μόνο δεν αθώωσα τον Μαζάουερ, αλλά φρίττω"



Το βιβλίο του Γιάννη Ταχόπουλου "Η Θεσσαλονίκη, ο Μαζάουερ και τα Φαντάσματα του Οθωμανισμού" (Εναλλακτικές Εκδόσεις-Αντιπαραθέσεις, Αθήνα 2012) παρουσίασαν στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013 ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ο συλλέκτης ιστορικός Γιάννης Μέγας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ν. Ι. Μέρτζος και ο συγγραφέας του βιβλίου. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Βασίλης Κοντογουλίδης.

Την πρωτοβουλία και την οργάνωση της εκδηλώσεως είχαν οι Εναλλακτικές Εκδόσεις-Αντιπαραθέσεις. Η Εταιρεία διέθεσε την αίθουσά της, έναν ομιλητή και περιορισμένες προσκλήσεις. Το βιβλίο και η παρουσίασή του απετέλεσε μια ισχυρή, συλλογική επιστημονική απάντηση στο βιβλίο του επιφανούς καθηγητού Ιστορίας Μαρκ Μαζάουερ, "Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων", το οποίο κυκλοφόρησε το 2004 στα αγγλικά και το 2006 στα ελληνικά αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και ευρύτατο αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα. Πρώτος −και μόνος− είχε απαντήσει εντωμεταξύ ο εταίρος Ιωάννης Τουλουμάκος, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Α.Π.Θ., με την ad hoc βιβλιοκριτική του που δημοσιεύθηκε στον ετήσιο 36ο τόμο του περιοδικού της Εταιρείας Μακεδονικά, (σελ. 288-293).

Αμέσως μετά τη συλλογική απάντηση στην Πόλη των Φαντασμάτων, το Σύστημα των «φωτισμένων» στα blogs και στον αθηναϊκό Τύπο αντεπετέθη ωμά και παραπλανητικά: «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τίναξε την εκδήλωση στον αέρα» αναφέρουν τα blogs. «Ο Χριστιανόπουλος “αθώωσε” τον Μαζάουερ», «Στο εδώλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ο γνωστός ιστορικός» τιτλοφορεί ένα ολοσέλιδο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «΄Εθνος» τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013.

Πού, όμως, στηρίζουν αυτό το συμπέρασμά τους οι υπερασπιστές των φαντασμάτων; Η εφημερίδα στηρίζει τους τίτλους της στις ακόλουθες μόνον φράσεις του Χριστιανόπουλου τις οποίες η ίδια δημοσιεύει κατά λέξη ως εξής:

«Ο Μαζάουερ είναι ένα απροσδόκητο πλάσμα που εμφανίσθηκε στα καλά καθούμενα. Οι αναφορές του σε μας δεν είναι τόσο καλές, κάνει λάθη και έχει προκαταλήψεις για οτιδήποτε μη οθωμανικό. Αλλά το βιβλίο του δεν είναι ακριβώς Ιστορία, είναι περίπου λογοτεχνία. Αυτό είναι το αβαντάζ του Μαζάουερ. Το βιβλίο του είναι απίθανα γοητευτικό, ακόμη κι εγώ σκέφτομαι μήπως δεν πρέπει να το χτυπήσω»

Ώστε, λοιπόν, «αθωώνει» τον Μαζάουερ και «τινάζει την εκδήλωση στον αέρα» ο Χριστιανόπουλος όταν, σύμφωνα με το «Έθνος», διαπιστώνει ότι ο ιστορικός «κάνει λάθη και έχει προκαταλήψεις. Το βιβλίο του δεν είναι ακριβώς Ιστορία, είναι περίπου λογοτεχνία. Αυτό είναι το αβαντάζ του Μαζάουερ». Είναι ακριβώς όλα όσα επεσήμαναν και όλοι οι άλλοι ομιλητές.

Η κατάφωρη αντιστροφή αυτής της πραγματικότητας στην παραπάνω καταγγελτική «περιγραφή» της εκδήλωσης ακολουθεί πιστά τη μεθοδολογία Μαζάουερ: ωμή παρασιώπηση των γεγονότων, υπερμεγέθυνση έως διαστρέβλωση των επιθυμητών και λογοτεχνία αντί για περιγραφή των αληθινών γεγονότων. Την παρουσίαση παρακολούθησαν 350 περίπου Θεσσαλονικείς, ενώ τη διαστροφή της διαβάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανύποπτοι! Κατά τον μάστορά τους και τα τσιράκια του. Το μαγαζί της «ενημέρωσης» και της διαμόρφωσης Κοινής Γνώμης προσελκύει και χειραγωγεί τους πελάτες του όπως ένα πολυκατάστημα πολυεθνικής.

Προς πλήρη ενημέρωση διαβιβάζεται συνέχεια το επιθετικό δημοσίευμα.

Τυχαία σημαδεύουν ξανά τη Θεσσαλονίκη; Τυχαία την Εταιρεία μας που υπερασπίζεται την ελληνική Μακεδονία και αναδεικνύει την Ιστορία της;

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2013


ΠΟΙΗΤΗΣ ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ “ΑΘΩΩΣΑ” ΤΟΝ ΜΑΖΑΟΥΕΡ, ΑΛΛΑ ΦΡΙΤΤΩ»

Το Σύστημα των «φωτισμένων» «νεωτερικών» επιμένει συντονισμένα να πλαστογραφεί και να συκοφαντεί την παρουσίαση του βιβλίου Η Θεσσαλονίκη, ο Μαζάουερ και τα Φαντάσματα του Οθωμανισμού στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών επειδή είναι ισχυρή, συλλογική επιστημονική απάντηση στο βιβλίο του καθηγητού Μαρκ Μαζάουερ, Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων.

Η επιλεκτική σιωπή του Συστήματος, ηλεκτρονικού και εντύπου, κατάπιε τις δύο αλλεπάλληλες ανακοινώσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών οι οποίες, με τεκμήρια, ανατρέπουν αυτά τα ψευδή παραπλανητικά δημοσιεύματά του. Τα blogs του εξακολουθούν να διακινούν με κυνισμό τα παραπλανητικά −δήθεν-ρεπορτάζ τους με τίτλους «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τίναξε την εκδήλωση στον αέρα», «Ο ποιητής αθωώνει τον ιστορικό», «Αντιβιβλίο παρουσίαση. Ε.Μ.Σ κατά Μαζάουερ» κ.ά.

Η εφημερίδα «Έθνος» * δημοσίευσε ολοσέλιδο −δήθεν− ρεπορτάζ με τους ψευδεπίγραφους τίτλους «Ο Χριστιανόπουλος “αθώωσε” τον Μαζάουερ», «Στο εδώλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ο γνωστός ιστορικός». Πετάει στον σκουπιδοτενεκέ της την αλήθεια.

Κατόπιν τούτων ο Ντίνος Χριστιανόπουλος απέστειλε στην εφημερίδα «Έθνος» την εξής επιστολή του:

«Το βιβλίο του Μαζάουερ το θεωρώ λογοτεχνικό και όχι ιστορικό. Λογοτεχνικό αλλά γεμάτο λάθη και παραλείψεις, όπως επεσήμαναν τόσο ο καθηγητής Τουλουμάκος όσο και ο ερευνητής Ταχόπουλος. Όσο για τον συγγραφέα Μαζάουερ, όχι μόνον δεν τον “αθώωσα”, όπως κακώς μού καταμηνύει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, αλλά και φρίττω με την ιδέα ότι εσκεμμένα αποσιωπά το Ολοκαύτωμα»

Μέχρι σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2013 η σιωπή του Συστήματος καταπίνει την ηχηρή διάψευση του ποιητή! Επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά ότι κατά τον μάστορά τους και τα τσιράκια του. Το μαγαζί της «ενημέρωσης» και της διαμόρφωσης Κοινής Γνώμης προσελκύει και χειραγωγεί τους πελάτες του όπως ένα πολυκατάστημα πολυεθνικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2013

* http://www.ethnos.gr | http://www.macedoniahellenicland.eu/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη