22 Φεβ 2013

Το νέο τεύχος του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Με κεντρικά θέματα τη συνέντευξη του καθηγητή Αρχαιολογίας Γιώργου Χουρμουζιάδη, τη βιωματική σχέση της πόλης με τα μνημεία της και την..
εμπειρία της Θεσσαλονίκης από νέους που γεννήθηκαν μετά τη μεταπολίτευση, και την πρώτη εικονική εικαστική έκθεση από νέους επιμελητές της πόλης ανοίγει το νέο τεύχος του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013. Στις σελίδες του φιλοξενούνται ακόμη κείμενα που αφορούν στη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την ποίηση, τον κινηματογράφο, την κοινωνική πρόνοια και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Έργο εξωφύλλου

Εύα Μαυρίδου, Το τριαντάφυλλο, 2004, 95x60 εκ., λάδι σε μουσαμά

Η Εύα Μαυρίδου ζει και εργάζεται στο Παρίσι και τη Θεσσαλονίκη. Έχει πραγματοποιήσει 3 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και καλλιτεχνικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της συμπεριλαμβάνονται σε ιδιωτικές συλλογές, όπως στο Μουσείο Φρυσίρα, στο Ιδρύμα Μάργαρη και αλλού.

Το έργο της Εύας Μαυρίδου στο σύνολό του χαρακτηρίζεται από την έκδηλη εμμονή με την προσωπογραφία και την αυτοπροσωπογραφία-αυτοαναφορά. Μέσα από τα έργα της προσπαθεί να μιλήσει για τη σάρκα: δυνατά, ωμά, χωρίς έλεος. Στα έργα της τα χρώματα του δέρματος, η παραμόρφωση, η κραυγή οργής που κρύβουν μέσα τους οι άνθρωποι, η σχέση «κορμί με κορμί» και η ζωγραφική κτίζονται και ξανακτίζονται πάνω στον καμβά.

Πορτρέτο

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Κώστας Κωτσάκης παίρνει συνέντευξη από τον καθηγητή Γιώργο Χουρμουζιάδη, τον ανανεωτή της αρχαιολογικής σκέψης στην Ελλάδα που εισήγαγε την ελληνική αρχαιολογία στον χώρο της θεωρητικής συζήτησης. Ο Γ. Χουρμουζιάδης σχολιάζοντας την θέση της αρχαιολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα αναφέρει:

"Όλα τα ζητήματα του πολιτισμού έρχονται σε σύγκρουση με αυτό το οποίο έχει επιβάλει το κράτος ως πολιτισμό. Η αρχαιολογία πρέπει να έρθει σε επαφή με τον κόσμο, όπως κάνει το θέατρο, η μουσική. Εμείς δεν παίζουμε προς τον κόσμο, εμείς κλείνουμε, κλειδώνουμε, τα συρτάρια μας, βάζουμε φράχτες, βάζουμε φύλακες, απαγορεύουμε την είσοδο."

Θεσσαλονίκης Ιστοριογραφία

Ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Γιώργος Αναστασιάδης αφηγείται την ιστορία της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου μέσα από τα ανθολογημένα παραθέματα των Σεφέρη, Ζησιάδη, Αναγνωστάκη, Χριστιανόπουλου, Τσιτσάνη και άλλων.

Εν Θεσσαλονίκη

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Κώστας Κωτσάκης γράφει για τις εν εξελίξει ανασκαφές στα εργοτάξια του μετρό και πώς οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, ενώ ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου παραθέτει τις σκέψεις του για την πρακτική παρουσίασης σύγχρονων εκθέσεων σε μνημεία, μια πρακτική που μπορεί να λειτουργήσει ως πνευματική γέφυρα μεταξύ αιώνων και πολιτισμών. Κλείνοντας το αφιέρωμα για τη βιωματική σχέση της πόλης με τα μνημεία της, η αρχαιολόγος Ελευθερία Θεοδωρούδη γράφει για την έκθεση "Μιλούν τα μνημεία; Μνήμη και ζωή στην πόλη" με θεματική τα μνημεία του άξονα της οδού Αριστοτέλους.

Με αφορμή το εικαστικό έργο Angelus Novus του Paul Klee και την ερμηνεία του φιλόσοφου Walter Benjamin για το συγκεκριμένο έργο, η αρχιτέκτονας Πελαγία Αστρεινίδου παρότρυνε εννέα νέους που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη μεταπολίτευση, να μεταφέρουν τις βιωματικές εμπειρίες τους. Γράφουν οι: Ζωή Γεωργίου, Δέσποινα Δεληχατζόγλου, Gazmend Elezi, Κωστής Κορνέτης, Λίνα Λιάκου, Στράτος Νανόγλου, Θάνος Νόττας, Ρόζα Προδρόμου, Άννα Χατζηαγγελίδη.

O καθηγητής Ψυχιατρικής Γρηγόρης Αμπατζόγλου προσεγγίζει το θέμα του πολιτισμού της φροντίδας και το μεταναστευτικό ζήτημα στη Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο του Ξενώνα Υποδοχής Προσφύγων, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας γράφει για την περιοχή του Δενδροποτάμου, το σύγχρονο γκέτο της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Κείμης Κρυωνάς αναπλάθει με ιστορικά στοιχεία την εκκλησία του Άγίου Νικολάου του Τρανού που κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Τέχνες και Μέσα Επικοινωνίας

Στην νέα ενότητα εικαστικών με τίτλο 'Εικονικές Εκθέσεις' η ιστορικός τέχνης Αρετή Λεοπούλου ζήτησε από τέσσερις νέους επιμελητές που ζουν και εργάζονται στην πόλη να επιμεληθούν τέσσερις εικονικές εκθέσεις με λέξη-κλειδί τη Θεσσαλονίκη και να τις παρουσιάσουν στα τέσσερα τεύχη του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ για το 2013. Στο τρέχον τεύχος, ο ιστορικός τέχνης κι επιμελητής του ΚΣΤΘ-ΚΜΣΤ Θοδωρής Μάρκογλου επιμελείται την πρώτη εικονική έκθεση που φέρει τον τίτλο 'Ξεμάγεμα: Θρησκεία και σύγχρονη τέχνη'.

Ο αρχιτέκτονας Άρις Γεωργίου γράφει για το εικαστικό έργο του αυτοδίδακτου και έκκεντρου ζωγράφου Γιάννη Τσατσάγια, η ιστορικός κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη επισκέπτεται τη νεοσύστατη Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και ο διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Γιάννης Επαμεινώνδας αναλύει φωτογραφία των τελών του 19ου αιώνα της συλλογής Δέλλιου που αποτέλεσε κεντρικό έκθεμα της έκθεσης "Η Δύση της Ανατολής. Ο αιώνας που διαμόρφωσε τη Θεσσαλονίκη του 1912" και φιλοξενήθηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Θεσσαλονίκης.

Γράμματα

H ενότητα των Γραμμάτων "ανοίγει" με ένα νέο, αδημοσίευτο ποίημα της Έλσας Κορνέτη και ο συγγραφέας κι εκδότης Γιώργος Κορδομενίδης παρουσιάζει το πορτρέτο της ποιήτριας και πεζογράφου Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου.

Βιβλία

Ο Γιώργος Αναστασιάδης προτείνει έξι βιβλία με άρωμα Θεσσαλονίκης.

Ταυτότητα έκδοσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Τριμηνιαία Επιθεώρηση Πολιτισμού

Τεύχος 43 Μάρτιος-Μάιος 2013 σελίδες 96

Τιμή τεύχους: € 8 - Ετήσια συνδρομή εσωτερικού: € 30 / Ευρώπης: € 50 / λοιπών χωρών: € 60

Ιδιοκτησία: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης

Διευθύντρια: Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη


* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ: τριμηνιαία επιθεώρηση πολιτισμού που εκδίδεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος** και καλύπτει θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, εικαστικών τεχνών, περιβάλλοντος, θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, ποίησης και σχολιασμού της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

** Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (Π.Ε.Ε.Β.Ε): αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη