11 Φεβ 2013

Ο Τάσσος γύρισε ...σπίτι του!!

Το εμβληματικό έργο «η Καλλιέργεια του Καπνού» που φιλοτέχνησαν...
ο ζωγράφος και χαράκτης Α. Τάσσος και η σύντροφός του Λουκία Μαγγιώρου και κοσμούσε για χρόνια τον Οργανισμό Καπνού Θεσσαλονίκης βρήκε επιτέλους το σπίτι που του ταίριαζε.

Ο εντυπωσιακός αυτός πίνακας μήκους 12 μέτρων και πλάτους 5 καθώς και η μακέτα του μεταφέρθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθηγητή Αθ. Τσαυτάρη στη Θεσσαλονίκη για να εκτεθεί μόνιμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών.

Ο πίνακας θα εκτίθεται μόνιμα στο μουσείο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των «Καπνομάγαζων» της Σταυρούπολης, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον κόσμο του καπνού.
«Ο πίνακας , καθαγιασμένος από τον ιδρώτα και το μόχθο των καπνεργατών, γυρνάει σπίτι του χάρη στις προσπάθειες του Υπουργού κ Τσαυτάρη» είπε χθες ο Μητροπολίτης  Νεαπόλεως Βαρνάβας , φανερά φορτισμένος.
Σε κλίμα συγκίνησης πάντως μίλησε για τον πίνακα και τη σημασία του για τον Οργανισμό Καπνού και τους ανθρώπους που εργάστηκαν σ αυτό ν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχος Κορασίδης. Ο κ Κορασίδης αναφέρθηκε, όπως και οι άλλοι ομιλητές  στην πρωτοβουλία του Υπουργού  Αθ Τσαυτάρη που είχε ως στόχο την επαναφορά του πίνακα για μόνιμη έκθεση στη Θεσσαλονίκη, μετά από τη συντήρηση που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη.  
 Στην εκδήλωση μίλησε και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος , ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου για ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη και τον κόσμο που για χρόνια συνέδεσε τη ζωή του με την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού.
Η διοργάνωση των εγκαινίων  έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Εθνική Πινακοθήκη , το Δήμο Παύλου Μελά και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών. Παρόντες μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος,  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Καπνού Νίκος Αλλαμανής, ο Δημήτρης Σαλπιστής ειδικός σύμβουλος στην Αγιορείτικη Εστία  , συγγενείς  του Ριχάρδου Τόκα γεωπόνου υπαλλήλου του Υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους Θεσσαλονικείς που ενημέρωσε τον σημερινό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα του σημαντικού αυτού πίνακα.    
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη