7 Φεβ 2013

Η Έλενα Ράπτη για την υποβάθμιση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ερώτηση με θέμα «Ενίσχυση και όχι υποβάθμιση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης», υπέβαλλε προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η βουλευτής Ν.Δ. Α' Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη. Δείτε την:



Κύριε Υπουργέ,

Αποτελεί κοινή εκτίμηση τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας πως η επί σειρά ετών πολυδιάσπαση των δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απέτυχε να προσδώσει στο σύστημα σπουδών ποιότητα και κύρος. Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ δεν είναι λοιπόν μια νομοθετική πρωτοβουλία με αποκλειστική οικονομική διάσταση. Είναι αλήθεια πως υπήρχαν τεχνολογικά ιδρύματα διασκορπισμένα στην ελληνική επικράτεια που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των τοπικών οικονομιών και όχι των σπουδών. Είναι επίσης αλήθεια πως επινοήθηκαν γνωστικά αντικείμενα για να καλύψουν την ανάγκη ίδρυσης τμημάτων και σχολών. Είναι ακόμη αλήθεια πως υπήρχαν σχολές «φαντάσματα» στις οποίες εγγράφονταν μόνο 3 και 4 σπουδαστές που και αυτοί σπανίως τις επισκέπτονταν. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάτι έπρεπε να αλλάξει.
Υπάρχει ωστόσο ένα ζήτημα με τις επιχειρούμενες αλλαγές, οι οποίες σε διάφορες περιπτώσεις υποβαθμίζουν μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το οποίο με το νέο σχέδιο συρρικνώνεται σημαντικά χάνοντας μεγάλες και πολυπληθείς σχολές. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας και η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, απομακρύνονται σε άλλους νομούς, χωρίς προφανείς λόγους, αφού έχουν κριθεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένες στην αξιολόγησή τους. Τμήματα κλείνουν, ανακατευθύνοντας τους σπουδαστές τους σε νέα αντικείμενα σπουδών. Οι καθηγητές είναι μετέωροι ως προς τα νέα τους εκπαιδευτικά καθήκοντα και το καινούργιο εργασιακό τους περιβάλλον. Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός απαξιώνονται. Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Υπάρχει η αίσθηση πως ενώ οι αλλαγές θα έπρεπε να κινούνται στη λογική ενίσχυσης ενός μεγάλου ιδρύματος, θεσμικά και χρηματοδοτικά, ξαφνικά αυτό υποβαθμίζεται και λειτουργικά και εκπαιδευτικά. Ο κίνδυνος, μετά τις αλλαγές, το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης από 4ο ίδρυμα της χώρας να μεταμορφωθεί σε ένα μικρό επαρχιακό ΤΕΙ, είναι πολύ ορατός.


Βέβαιη πως αυτή η εξέλιξη προκύπτει από τα απόνερα του προγράμματος ΑΘΗΝΑ και δεν αποτελεί στόχο του υπουργείου,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Μπορείτε να διατηρήσετε στα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης τις Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας, τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών και τα υπόλοιπα τμήματα που απομακρύνονται;
2. Μπορείτε να ενισχύσετε με σπουδαστές το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αντί να μειώσετε τον φοιτητικό του πληθυσμό, ενισχύοντας ταυτόχρονα τόσο το εκπαιδευτικό του κύρος όσο και τον ιστορικό συμβολισμό του ονόματός του;




Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2013
Αριθμός πρωτοκόλλου: 6813 Η Ερωτώσα Βουλευτής
Έλενα Ράπτη
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη