12 Φεβ 2013

Η Άννα Καραμανλή για τη βία στα σχολεία

Η Βουλευτής Β΄ Αθηνών Άννα Καραμανλή κατέθεσε σήμερα 12 Φεβρουαρίου 2013 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, σχετικά με την ενδοσχολική βία και το φαινόμενο του εκφοβισμού μαθητών, με..
στόχο την ανάδειξη του προβλήματος και την αναζήτηση λύσεων.
Η κ. Καραμανλή στην ερώτησή της τονίζει τις μεγάλες διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο στα ελληνικά σχολεία, όπως προκύπτει τόσο από το πλήθος των περιστατικών που δημοσιοποιούνται όσο και από τα αποτελέσματα σχετικών ερευνών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «η έκταση που έχει λάβει η ενδοσχολική βία επιτάσσει τη διαμόρφωση μιας κεντρικής στρατηγικής και την άμεση ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών σε κυβερνητικό επίπεδο – τόσο στην κατεύθυνση της ενημέρωσης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών όσο και στη στήριξη των θυμάτων, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους συστηματικά την προκαλούν» και ερωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εξάλειψη του φαινομένου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.
ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του φαινομένου εκφοβισμού μαθητών»
Τον τελευταίο καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεκάδες περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού μαθητών στους χώρους των σχολείων. Μια σειρά ερευνών έχει δείξει ότι μεγάλο ποσοστό μαθητών έχει πέσει θύμα του εκφοβισμού (bullying), ενώ το φαινόμενο παρατηρείται σε διάφορες μορφές όπως σωματικός τραυματισμός, λεκτική βία, ηλεκτρονικός εκφοβισμός, κοινωνική απομόνωση και σεξουαλικός εκφοβισμός.
Παρά το γεγονός ότι καταβάλλονται αξιόλογες και φιλότιμες προσπάθειες για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου από επιστημονικούς φορείς – μέσα από πολλαπλές δράσεις, η έκταση που έχει λάβει η ενδοσχολική βία επιτάσσει τη διαμόρφωση μιας κεντρικής στρατηγικής και την άμεση ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών σε κυβερνητικό επίπεδο – τόσο στην κατεύθυνση της ενημέρωσης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών όσο και στη στήριξη των θυμάτων, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων σε όσους συστηματικά την προκαλούν.
Επειδή κατά γενική ομολογία το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και για το ρόλο του σύγχρονου σχολείου και με δεδομένη την ευαισθησία σας στα ζητήματα της σχολικής κοινότητας,
ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την εξάλειψη του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.
Η Βουλευτής:
Καραμανλή Αννα, Β΄ Αθηνών
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη