20 Φεβ 2013

Ποιος σαμποτάρει την ανάπτυξη του Θερμαϊκού;

Εύλογα είναι τα ερωτήματα που γεννώνται στους μυδοκαλλιεργητές σχετικά με την μη ολοκλήρωση της θέσπισής του ως "Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων".
  Μάλιστα ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της ΝΔ  Σάββας Αναστασιάδης υπέβαλλε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του και ο βουλευτής, με το Ν. 2742/99 «περί χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης» στο άρθρο 10, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χωροθέτηση «Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων» (Π.Ο.Α.Π.Δ.) και ειδικότερα των «Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.).

 Οι ΠΟΑΥ δημιουργούνται αποκλειστικά και μόνο εντός περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιέργειας, αφού έχουν αξιολογηθεί χωροταξικοί, περιβαλλοντολογικοί αναπτυξιακοί παράμετροι και υπάρχει πλούσια εμπειρική γνώση από τις υπάρχουσες βιώσιμες μονάδες που επιβεβαιώνουν την καταλληλότητα  για την άσκηση της δραστηριότητας των συγκεκριμένων περιοχών.

   Στις ζώνες εκμετάλλευσης και παραγωγής μυδιών στο Θερμαϊκό κόλπο έχει υποβληθεί από το 1999 αίτημα καθορισμού ΠΟΑΥ. Στην συνέχεια, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ υπέδειξαν την ενοποίηση σε μια ΠΟΑΥ, Θεσσαλονίκης(αίτηση 2005) και Ημαθίας (αίτηση 2010)με το επιχείρημα της ενιαίας διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου. Ακολουθώντας τα θεσμικώς ισχύοντα οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν ακόμη την έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την δημιουργία ΠΟΑΥ Θερμαϊκού κόλπου.

   Ήδη από το 2005 θα έπρεπε η συγκεκριμένη περιοχή να έχει εγκριθεί ως ΠΟΑΥ, πράγμα που δεν έχει συμβεί και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην μυδοκαλλιέργεια της περιοχής που αποτελεί ένα δυναμικό εξαγωγικό κλάδο για την χώρα.

Όπως αναφέρει και ο Σάββας Αναστασιάδης στην ερώτησή του:

Επειδή το τμήμα Περιβαλλοντικού σχεδιασμού δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη, σύμφωνα με την  Υ.Α.17239/2002,
Επειδή έχει παρέλθει διάστημα δύο ετών και η διεύθυνση Χωροταξίας  δεν έκανε εφαρμογή του αρ.2 παρ.3 Υ.Α.17239/2002 για  να θεωρηθεί θετική η γνωμοδότηση,
Επειδή δεν προωθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έγκριση της ΠΟΑΥ όπως ορίζει ο ν.2742/99 και η Υ.Α.17239/2002 ,
Επειδή η ολοκλήρωση της ΠΟΑΥ είναι αίτημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής αλλά και των μυδοκαλλιεργητών,
   
   Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

1)  Ποιος ο λόγος της χρόνιας καθυστέρησης των αρμόδιων υπηρεσιών να αποφανθούν σχετικά με την υπόθεση;
2)     Είναι στις προθέσεις σας να προβλεφθεί κάποια σχετική ρύθμιση ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα και να εγκριθεί η ΠΟΑΥ Θερμαϊκού Κόλπου;   


 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη