Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 9 Φεβρουαρίου 2013, η ημερίδα που διοργάνωσαν μέλη της δημοτικής παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη» και ο επικεφαλής της Κωνσταντίνος Γκιουλέκας με κεντρικό θέμα την....
προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα στον αστικό χώρο με κεντρικό ερώτημα «Είναι η Θεσσαλονίκη φιλική πόλη;».
προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα στον αστικό χώρο με κεντρικό ερώτημα «Είναι η Θεσσαλονίκη φιλική πόλη;».
Στα δύο πάνελ της ημερίδας συμμετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών της πόλης, εκπρόσωποι των ξενοδόχων, της επιστημονικής κοινότητας (ιατροί αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγοι), της δημόσιας ασφάλειας και φορέων ΑμεΑ, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε καθημερινά θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής και στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στην Θεσσαλονίκη.
Στην ημερίδα «Είναι η Θεσσαλονίκη φιλική πόλη;» χαιρέτισαν και παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ.Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ.Γιώργος Ορφανός, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Θεσσαλονίκης κ.Μηνάς Σαμαντζίδης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ.Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ.Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κα Ελένη Τζιούτζια, η οποία εκπροσώπησε και τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων» κ.Στέλιο Παπαθεμελή, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην Πράξης» κ.Χρήστος Μάτης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ κ.Παναγιώτης Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι.
Ο Κ.Γκιουλέκας στην εισαγωγική εισήγησή του επεσήμανε την πρωτοφανή ανικανότητα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και την αδυναμία της να διαχειριστεί και να λύσει τα προβλήματα των Θεσσαλονικέων. Έχοντας διανύσει περισσότερο από το μισό της θητείας της, η διοίκηση Μπουτάρη έχει καταντήσει την Θεσσαλονίκη την πιο βρώμικη και σκοτεινή πόλη της Ελλάδος, τόνισε. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι τα προβλήματα της πόλης οξύνονται αντί να λύνονται. Η Θεσσαλονίκη δείχνει αφιλόξενη προς τον επισκέπτη, ο οποίος δεν μπορεί να περιηγηθεί στην πόλη αφού λείπουν βασικά σημεία παροχής πληροφοριών σε κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος. Τα χιλιάδες μνημεία της πόλης μένουν τουριστικά αναξιοποίητα εξαιτίας της έλλειψης απλών και αυτονόητων πραγμάτων όπως οι πινακίδες, σε διάφορες γλώσσες, που οδηγούν σε αυτά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόβλημα του παραεμπορίου, με τα εκατοντάδες λευκά σεντόνια γεμάτα λαθραία εμπορεύματα που κυριαρχούν στην πόλη, αλλά και στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Διπλοπαρκαρισμένα και τριπλοπαρκαρισμένα παντού, μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια και παρανόμως σταθμευμένα πάνω σε διαβάσεις πεζών και σε ράμπες ΑμεΑ κάνουν δυσβάσταχτη την καθημερινότητα στην πόλη και προκαλούν κυκλοφοριακό έμφραγμα δίνοντας μία χαοτική και μίζερη εικόνα της Θεσσαλονίκης στους επισκέπτες της, τόνισε χαρακτηριστικά.
Και ολοκλήρωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για εξεύρεση άμεσων λύσεων ώστε να επιτευχθεί η ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, βασική υπηρεσία για κάθε σύγχρονη μεγαλούπολη αλλά και αναγκαία για πόλεις που φιλοξενούν χιλιάδες φοιτητές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη.
Το πρώτο πάνελ της ημερίδας, το οποίο συντόνιζε η δημοσιογράφος Αφροδίτη Χρυσοχόου, αποτελείτο από τον Γενικό Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου της πόλης κ.Χρήστο Νικολόπουλο, τον κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μέλος του ΔΣ της Ένωσης ξενοδόχων Θεσ/νικης, τον αντιστράτηγο ε/α της ΕΛ.ΑΣ. κ.Δημήτρη Παπανικολάου και τον ιατρό και υποστράτηγο ε/α κ. Επαμεινώνδα Μολυβά., και επικεντρώθηκε στις υποδομές, την καθαριότητα και την δημόσια υγιεινή της Θεσσαλονίκης.
Οι εισηγητές επισήμαναν το πρόβλημα της καθαριότητας στην πόλη, με τα σκουπίδια να κατακλύζουν τους δρόμους, τα πάρκα, τις πλατείες και όλες τις γειτονιές απ΄ άκρη σ΄ άκρη του Δήμου. Ο κ.Νικολόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης και ο κ. Χρυσοχοϊδης επικεντρώθηκε στην φτωχή τουριστικά εικόνα που προβάλει η Θεσσαλονίκη στους επισκέπτες της, με την έλλειψη βασικών υποδομών και υπηρεσιών.
Τόσο στο πρόβλημα του παραεμπορίου, όσο και στα προβλήματα για την δημόσια υγεία που κρύβουν οι δρόμοι της πόλης που ξεχειλίζουν από σκουπίδια αναφέρθηκαν οι κ.κ. Παπανικολάου και Μολυβάς, οι οποίοι επισήμαναν τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών της Θεσσαλονίκης από τους κάδους σκουπιδιών που είναι μόνιμα εστίες μόλυνσης.
Με έντονο το ενδιαφέρον του κοινού, το δεύτερο πάνελ της ημερίδας, με συντονιστή τον αρχιτέκτονα-μηχανικό κ.Κώστα Μπελιμπασάκη και εισηγητές τον συγκοινωνιολόγο ΣΑΣΘ κ.Γιάννη Τόσκα, τον π.Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης και μέλος του Σωματείου «Ο Ποδηλάτης» κ.Φώτη Δασκαλόπουλο, τον υποστράτηγο ε/α της ΕΛ.ΑΣ. και π. Διοικητή της Τροχαίας Θεσσαλονίκης κ.Κώστα Μπλετσογιάννη, την επικ.καθηγήτρια πληροφορικής ΑΤΕΙ κα Πέρυ Μεντζέλου – Αθανασιάδου, τον μηχανολόγο μηχανικό ΑΠΘ και πρόεδρο της αντιπροσωπείας ΤΕΕ-ΤΚΜ, δρ. Χρήστο Βλαχοκώστα, τον ψυχολόγο του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδας, κ.Γιώργο Στεργιούλα και την κα Άννα Κουκουδέα, η οποία εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της ομοσπονδίας ΑμεΑ κ.Αυγουστίδη, αναφέρθηκε στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, στην καθημερινή προσπελασιμότητα βασικών σημείων της πόλης, στην εξασφάλιση προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρίες, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τους συμπολίτες μας.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κ.Τόσκας και δρ.Βλαχοκώστας, παρουσιάζοντας παράλληλα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η πόλη έχει παραδοθεί στην απόλυτη κυκλοφοριακή αναρχία, μετατρέποντας μία καθημερινή απλή μετακίνηση στην πόλη σε Γολγοθά για τους Θεσσαλονικείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στις περιβαλλοντικές συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο για την πόλη, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρίες στις καθημερινές μετακινήσεις τους.
Στη συνέχεια, ο κ.Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στους ποδηλατοδρόμους της πόλης, οι οποίοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την δημοτική αρχή, και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες στην μετακίνησή τους μέσα στην Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε και ο ίδιος, είναι πλέον επιβεβλημένη ανάγκη η χρήση του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις μας στην πόλη, όμως, χρειάζεται η απαραίτητη παιδεία, που ξεκινά από την σχολική αγωγή, για να το πετύχουμε αυτό.
Ο π.Διοικητής της Τροχαίας Θεσσαλονίκης κ.Μπλετσογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερη αστυνόμευση ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του παραεμπορίου αλλά και των παραβατικών συμπεριφορών που επιτείνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, ενώ ο κ.Στεργιούλας παρουσίασε την ζοφερή εικόνα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες στην μετακίνησή τους μέσα στην Θεσσαλονίκη.
Τέλος, η κα Μεντζέλου – Αθανασιάδου επισήμανε τις υποδομές που χρειάζονται για να επιτευχθεί η ασύρματη προσβασιμότητα στο διαδίκτυο για την Θεσσαλονίκη, αναφέροντας παράλληλα δράσεις και υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Σκοπός της ημερίδας που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη» ήταν η πολύπλευρη ενημέρωση και οριοθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μας, μέσα από τις έγκυρες μαρτυρίες και αναλύσεις επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων που κινούνται και εργάζονται στην Θεσσαλονίκη, προτείνοντας παράλληλα λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Γιατί, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Κώστας Γκιουλέκας, εμείς πιστεύουμε σε μια άλλη Θεσσαλονίκη, σε μία Θεσσαλονίκη για τον πολίτη, σε ένα μοντέλο διοίκησης διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα. Τέτοιες δράσεις σαν την σημερινή προωθούν την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας, ανοίγουν τον διάλογο και καταθέτουν προτάσεις για τα προβλήματα της πόλης. Εμείς, ως δημοτική παράταξη, με αυτήν και με άλλες ημερίδες που θα ακολουθήσουν, δηλώνουμε ‘παρών’ στα ζητήματα που απασχολούν την Θεσσαλονίκη. Γιατί μας αξίζει μια καλύτερη Θεσσαλονίκη από αυτή που σήμερα βιώνουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.