9 Φεβ 2013

Επιβραβεύονται και πάλι οι διακριθέντες αθλητές

Το 2008, εν θερμώ, πάρθηκε μια ιδιαίτερα άδικη απόφαση. Υπό το βάρος της αποκάλυψης πως ολόκληρη η Ελληνική ομάδα άρσης βαρών είχε λάβει απαγορευμένες ουσίες...

καταδικάστηκαν συλλήβδην εκατοντάδες παιδιά που πραγματικά μοχθούν για μια  θέση στο βάθρο. Τότε καταργήθηκε το δικαίωμα της απευθείας εισαγωγής αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τις 30 Ιανουαρίου όμως  είναι πλέον σε ισχύ ο νόμος 4115 με τον οποίο επήλθε εξορθολογισμός των παρεχόμενων από την Πολιτεία επιβραβεύσεων προς αθλητές ή αθλήτριες που πετυχαίνουν εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις και αφορούν κυρίως την άμβλυνση των προϋποθέσεων για την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και την ενισχυμένη μοριοδότησή τους.
Προβλέπεται δηλαδή η εισαγωγή αθλητών ή αθλητριών, με υψηλές αγωνιστικές διακρίσεις, καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε αριθμού των εισακτέων στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. κατά ποσοστό 20% και στα Α.Ε.Ι. κατά ποσοστό 3% (από 1% που ίσχυε).
Επιπλέον ο νόμος περιλαμβάνει και το δικαίωμα αναδρομικότητας, για την περίοδο που ήταν ανενεργή η πριμοδότηση, αποκλειστικά για την εισαγωγή διακριθέντων αθλητών – τριών στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι όποιος πέτυχε διάκριση στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των περίπου 4 ετών μπορεί πλέον να εισαχθεί σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ο υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νέου θεσμικού πλαισίου για τις επιβραβεύσεις των αθλητών δήλωσε: "Βοηθάμε τους νέους μας που συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες προετοιμάζονται και αγωνίζονται εντός και εκτός συνόρων και μας κάνουν υπερήφανους με τις διακρίσεις τους. Βοηθάμε καταξιωμένους αθλητές να μορφωθούν, όπως αρμόζει σε κάθε πολίτη της χώρας μας και να αναπληρώσουν ορισμένες από τις χιλιάδες ώρες που έχουν αφιερώσει στον Αθλητισμό. Αθλητές – ινδάλματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη μόνο με τις προσπάθειες και τις επιτυχίες τους. Έτσι θα αποκτήσουν και αυτοί τις απαραίτητες γνώσεις και τα απαραίτητα εφόδια για την μετά τον αθλητισμό «αυριανή» απαιτητική πραγματικότητα.»  

Αναλυτικά: Δίνεται η δυνατότητα σε αθλητές που σημειώνουν 1η έως 6η νίκη σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 1η έως 6η νίκη σε Παγκόσμιους Αγώνες όλων των κατηγοριών πλην παίδων - κορασίδων και 1η έως 3η νίκη σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες όλων των κατηγοριών πλην παίδων – κορασίδων να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. επιθυμούν.
Δικαίωμα εισαγωγής χωρίς εξετάσεις στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. παρέχεται και σε αθλητές που σημειώνουν 7η έως 8η νίκη σε Ολυμπιακούς, 7η έως 8η νίκη σε Παγκόσμιους, 4η έως 8η νίκη σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών και 1η έως 3η νίκη σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων, καθώς και 1η έως 3η νίκη σε Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας και 1η έως 3η νίκη σε Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες νίκες στις δύο τελευταίες κατηγορίες αναγνωρίζονται πλέον ως εξαιρετική αγωνιστική διάκριση.

Ταυτόχρονα όμως θεσπίζονται δικλίδες ασφαλείας για την αξιοπιστία των παγκοσμίων, πανευρωπαϊκών και πανελληνίων αγώνων σε ό,τι αφορά την απονομή προνομίων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση εξαιρετικών αγωνιστικών διακρίσεων είναι πλέον η συμμετοχή τουλάχιστον 8 εθνικών ομάδων (από 18 που ίσχυε για τα Παγκόσμια και 15 για τα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα), προκειμένου για τα ομαδικά αθλήματα, και τουλάχιστον 8 αθλητών ανά αγώνισμα από τουλάχιστον 8 χώρες, προκειμένου για τα ατομικά αθλήματα. Αυτό βοηθάει κυρίως τις ομοσπονδίες που δεν έχουν ως μέλη τους πολλά σωματεία
Αντίστοιχα, η προϋπόθεση για την αναγνώριση διάκρισης στους Πανελλήνιους Αγώνες όλων των κατηγοριών είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 σωματείων για τα ομαδικά αθλήματα και τουλάχιστον 8 αθλητών από 6 τουλάχιστον σωματεία ανά αγώνισμα. 
Επιπρόσθετα, δίνετε η δυνατότητα μεταγραφής στο πλησιέστερο προς τον τόπο αθλητικής προετοιμασίας εκπαιδευτικό ίδρυμα σε αθλητή ή αθλήτρια που έχει κατακτήσει συγκεκριμένη εξαιρετική αγωνιστική διάκριση.
Οι εργαζόμενοι αθλητές και αθλητές με αναπηρία μπορούν πλέον να λαμβάνουν, από τους φορείς που εργάζονται, άδεια με αποδοχές (ο προηγούμενος σχετικός «νόμος Ραγκούση» προέβλεπε άδεια άνευ αποδοχών) προκειμένου απερίσπαστοι να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη