11 Φεβ 2013

Έρχεται ο ranger που θα πατάξει την διαφθορά


Σαφάρι για το «μαύρο» χρήμα και τη διαφθορά

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ 
Στην κορυφή της ατζέντας τόσο της κυβέρνησης όσο και της Βουλής έχει μπει το τελευταίο διάστημα το φλέγον ζήτημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και της πάταξης της διαφθοράς.
Το Μέγαρο Μαξίμου, με τα συναρμόδια υπουργεία, και η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έχουν συστρατευθεί στην προσπάθεια αυτή, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, με ορόσημο τη σύσταση θέσης Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο συντονιστής θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα βάλει τέλος στα προβλήματα που προκαλεί η σημερινή πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.

Συνεργασία 
Η ανάγκη να δημιουργηθεί ο θεσμός αυτός έχει επανειλημμένα επισημανθεί κατά το παρελθόν, αλλά αναδείχθηκε με ιδιαίτερη έμφαση από τη συνεργασία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με ξένους ειδικούς. Με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ Αντώνη Μπέζα, τα μέλη της είχαν σειρά επαφών με τα υπουργεία που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» και της διαφθοράς, αλλά και με Ευρωπαίους τεχνοκράτες που ήρθαν στη χώρα μας ύστερα από συνεννόηση του κ. Μπέζα με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κσμισισν για την Ελλάδα (Task Force), Χορστ Ράιχενμπαχ.

Τα προβλήματα 
Οι ξένοι εμπειρογνώμονες εξέτασαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, εντόπισαν τα προβλήματα των (κατακερματισμένων) υφιστάμενων δομών και συζήτησαν τις προτάσεις τους με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν συνοψίζονται στα εξής: 
.Για την καταπολέμηση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος:
 • Απαιτείται συντονισμός των Αρχών κατά του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος υπό μία οργανωτική δομή. Σήμερα οι αρμοδιότητες είναι διάσπαρτες στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κ.ά, 
• Πρέπει να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι τράπεζες να υποχρεωθούν να δίνουν γρήγορα στις Αρχές τα αναγκαία στοιχεία για την αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων. Η ανταπόκριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα σχετικά αιτήματα είναι μέχρι στιγμής εξαιρετικά αργή, μολονότι το πρόβλημα έχει επανειλημμένα επισημανθεί, μεταξύ άλλων, από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 6.000 φυσικών και νομικών προσώπων, μόνο περί τα 500 αιτήματα είχαν ικανοποιηθεί μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους.
Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί βεβαίως και η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στους φορολογικούς ελέγχους μετά το άνοιγμα των λογαριασμών. Οπως προέκυψε από απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη σε σχετική ερώτηση του κ. Μπέζα στη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου, μέχρι τότε οι ελεγκτικές υπηρεσίες είχαν ολοκληρώσει μόλις 334 ελέγχους και είχαν διαβιβάσει τα σχετικά αποτελέσματα στις αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπόμενων φόρων και προστίμων.
Πάντως, n διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι διαδικασίες καταπολέμησης του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος αποδίδουν 5-10 χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν και δεν έχουν άμεσα εισπρακτικά οφέλη, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.
Ενδεικτικά, από ελέγχους για φοροδιαφυγή το διάστημα 1.1.2012-3.12.2012 εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ 418 υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, εξ αυτών βεβαιώθηκαν 267 από τους εισαγγελείς και προέκυψαν έσοδα 95 εκατ. ευρώ.
ΜΕ ΟΛΑ ΤΗΣ τα... όπλα μπαίνει στη «μάχη» για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο η κυβέρνηση, προωθώντας συγκεκριμένες δράσεις για την πάταξη του φαινομένου, το οποίο κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 14 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η κυβέρνηση, μέσω σχεδίου νόμου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση θέσης Εθνικού Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το πρόσωπο, που θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία της συγκεκριμένης θέσης, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, θα διαμορφώνει το πλαίσιο για την πάταξη του φαινομένου σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου


Ελεύθερος Τύπος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
  
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη