6 Φεβ 2013

Συνάντηση Τζιτζικώστα - Ράιχενμπαχ

Τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ δέχθηκε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του στην Περιφέρεια στο
πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ράιχενμπαχ στη Θεσσαλονίκη.
 «Υποδέχτηκα σήμερα τον κ. Ράιχενμπαχ στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παρουσίασα στον κ. Ράιχενμπαχ τη νέα αρχή που κάνουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το νέο μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζουμε στη λογική της ανάπτυξης αλλά και της βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.
 Οι Περιφέρειες της χώρας είναι βάσει του νόμου οι θεσμοί που διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ και τα αναπτυξιακά εργαλεία» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η απορρόφηση και η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και ο σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. «Παρουσίασα τους ρυθμούς απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, που στην περιφέρειά μας αγγίζουν το 52% καθώς και τους άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το ΕΣΠΑ κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Ζήτησα από τον κ. Ράιχενμπαχ να μας στηρίξει με στόχο να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Η Κεντρική Μακεδονία χρειάζεται τη στήριξη όλων για να πετύχουμε την ανάπτυξη» δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. Ακόμη, στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε στον κ. Ράιχενμπαχ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα όποια, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «χρειάζεται να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις». «Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
 Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυξιακοί φορείς, με βασικότερο αυτό της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά μέσω του τραπεζικού συστήματος, το οποίο δυσχεραίνει και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.
«Έθεσα στον κ. Ράιχενμπαχ τον προβληματισμό μου για τα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, όπως η υψηλή φορολόγηση, που σαφώς δεν προσθέτει αλλά στερεί συγκριτικά πλεονεκτήματα από τη χώρα μας στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών.
 Παρουσίασα την απόφασή μας στην ΠΚΜ να εισάγουμε νέες τεχνολογίες ως εργαλείο απλοποίησης της διοικητικής μηχανής και μείωσης της γραφειοκρατίας.
 Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεργασία με την Task Force για το σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών προς την κατεύθυνση αυτή, του εκσυγχρονισμού και της τεχνολογικής αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και της ταχύτερης εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας.
 Από την πλευρά του ο κ. Ράιχενμπαχ ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη συνάντηση καθώς όπως υπογράμμισε, «ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να έχω ο ίδιος προσωπικά γνώση και εικόνα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή».
 «Αποκόμισα πολύ θετικές εντυπώσεις από την αποφασιστικότητα του νέου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο τη βελτίωση της διοίκησης στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Αυτή η αποφασιστικότητα θα συμβάλει σημαντικά και στη ανάπτυξη και τη βελτίωση της οικονομίας συνολικά για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για μία μεγάλη και σημαντική περιφέρεια της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Ράιχενμπαχ. «Ενημερώθηκα σχετικά με τους στόχους του νέου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, για το παρόν και το μέλλον του ΕΣΠΑ.
 Συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής». «Ελπίζω ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών πόρων στους επόμενους μήνες.
Ο ρόλος της κάθε περιφέρειας στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικός» σημείωσε ο κ. Ράιχενμπαχ. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε ακόμη η χρήση νέων τεχνολογιών με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, όπου ο κ. Ράιχενμπαχ τόνισε τη σημασία της εντατικοποίησης της προσπάθειας αυτής.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αίτημα των φορέων να υπάρξει αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης της Ελλάδας με κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο κ. Ράιχενμπαχ πώς «Είναι μεγάλης σημασίας για εμάς η αύξηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα και θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση της εξασφάλισης περισσότερων κονδυλίων. Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους μας και στο θέμα της κατανομής των πόρων χρηματοδότησης».
 Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν κατανοεί τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών ενάντια στα οικονομικά μέτρα και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, ο κ. Ράιχενμπαχ απάντησε ότι: «Κατανοώ τις αντιδράσεις των πολιτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
 Η ύφεση που βιώνει η Ελλάδα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με την αύξηση των ενεργειακού κόστους και των τιμών. Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κατάσταση. Θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη με στόχο την ευελιξία στη διαχείριση της κρίσης και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο της συνεργασίας της Task Force με την ελληνική κυβέρνηση είναι η εύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης». Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας προσέφερε στον κ. Ράιχενμπαχ μία ασημένια συμβολική αναπαράσταση καθώς και έντυπο τουριστικό υλικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας ελπίζει να συμβουλευθεί ο κ. Ράιχενμπαχ σε μελλοντικές ταξιδιωτικές περιηγήσεις του στην Κεντρική Μακεδονία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη