28 Μαρ 2013

Σε αργία 22 υπάλληλοι του Α.Π.Θ.

Τι λένε τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τι λέει ο νόμος, τι λέτε εσείς
Σε αργία τέθηκαν 22 υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε βάρος των υπαλλήλων εκκρεμεί πειθαρχική ή δικαστική διαδικασία. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού εξέδωσε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση:

Με αφορμή τους συναδέλφους που τέθηκαν σε αργία σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4093/12: Το ΔΣ του συλλόγου καταγγέλλει ως απαράδεκτο τον συγκεκριμένο νόμο, με πρόβλεψη του οποίου βαφτίζονται συλλήβδην εκατοντάδες εργαζόμενοι ως επίορκοι πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ή δικαστική διαδικασία που θα το αποδεικνύει. Καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου αφού αρκεί η απαγγελία κατηγορίας για να εμπλακεί ένας εργαζόμενος σε καταστάσεις που απειλούν την εργασιακή υπόσταση, την αξιοπρέπεια, ακόμα και την επιβίωσή του. Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για μια ατυχή πρόβλεψη (ειδικά όταν ο συντάκτης είναι καθηγητής συνταγματολόγος) αλλά έχει συγκεκριμένη στόχευση. Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Η συγκυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις μιλά για απολύσεις επίορκων, όμως επειδή ο αριθμός τους δεν φτάνει βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, διευρύνει τα όρια για να συμπεριλάβει στο σχέδιο απολύσεων όλο και περισσότερους υπαλλήλους. Μακριά από λαϊκισμούς και κιτρινισμούς, χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία υποθέσεων διαφορετικών μεταξύ τους (αυτό είναι αρμοδιότητα πειθαρχικού ή δικαστικού οργάνου), απαιτούμε την απόσυρση του συγκεκριμένου νόμου συνολικά. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «καταδίκασε» 80 συναδέλφους σε εκδίωξη από το πανεπιστήμιο, με την «κατηγορία» ότι ήταν ΙΔΑΧ ΔΕ. Και έπεται συνέχεια…

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανεπιστημονική (Κ.Κ.Ε.)στο ΑΠΘ, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «με βάση το νόμο αυτό εκτός από συναδέλφους μέλη ΔΕΠ, διώκονται ήδη Διοικητικοί Υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί άλλων βαθμίδων για ποικίλους λόγους που περιλαμβάνουν και την έκφραση πολιτικών διαφωνιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι αυτός ο ίδιος συγκεκριμένος νόμος καταδίκασε ήδη σε εκδίωξη υπαλλήλους των ΑΕΙ, με την "κατηγορία" ότι ήταν ΙΔΑΧ/ΔΕ. Όσο και αν η συγκυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις μιλά για απολύσεις επίορκων, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σύντομα μπορεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα απολύσεων όλο και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι» και καταλήγει: «Η ΔΗΠΑΚ ΑΠΘ καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα συνδικαλιστικά όργανα, τα διοικητικά όργανα να αντιταχθούν έμπρακτα και με συγκεκριμένες ενέργειες στην εφαρμογή του νόμου 4093/12. Να απαιτήσουν την απόσυρσή του συνολικά».

Ας δούμε όμως τι λέει ο νόμος 4093/12:


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη