11 Μαρ 2013

Πού θάβουν τους νεκρούς τους οι Μουσουλμάνοι;

Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, όπως και σε όλη τη Μακεδονία, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας αναγκάζονται να μεταφέρουν τους νεκρούς τους πολλές δεκάδες ..
χιλιόμετρα μακριά - συνήθως στη Θράκη - για να τους εναποθέσουν στην «τελευταία κατοικία» τους.

Σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος λατρείας για να κατευοδώσουν τους δικούς τους με την τελετή και τα έθιμα της θρησκείας τους. Σε μία χώρα όπου η ανεξιθρησκία διατρανώθηκε από το πρώτο της Σύνταγμά, η έννοια αυτή παραμένει ρητορική πομφόλυγα χωρίς ουσιαστικό και απτό περιεχόμενο.

Το αίτημα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας για μουσουλμανικό νεκροταφείο θα έπρεπε να είχε ικανοποιηθεί αυτονόητα χωρίς καθυστερήσεις, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, «δημόσιες διαβουλεύσεις» και επερωτήσεις στη Βουλή. Όμως όλοι αυτοί που στα εθνικιστικά τους παραληρήματα ομνύουν στη «συνέχεια του Έθνους», ξεχνούν ότι από τα χρόνια του Ομήρου ακόμη ο σεβασμός στους νεκρούς αποτελούσε ύψιστη ανθρώπινη αξία. Ξεχνούν ότι ο Διαφωτισμός και οι αστικές επαναστάσεις εγκαθίδρυσαν το έθνος ως «κοινωνία των πολιτών», χωρίς φυλετικές - θρησκευτικές διαιρέσεις και διακρίσεις.

Το αίτημα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας πρέπει και μπορεί να ικανοποιηθεί αμέσως, με το να αποκτήσουν δικό τους χώρο ταφής στα ήδη λειτουργούντα νεκροταφεία. Κάθε άλλη κωλυσιεργία ή ολιγωρία συνιστά θρησκευτική μισαλλοδοξία, ύβρη προς την πολυπολιτισμική παράδοση της πόλης μας και καταπάτηση κάθε γραπτού και άγραφου νόμου.

Εμείς, πάντως, στεκόμαστε για μια ακόμα φορά δίπλα τους και καλούμε κάθε συμπολίτη μας να τους υποστηρίξει ως συνδημότες – συμπατριώτες μας που είναι. Σε ένα κράτος όπου πολλά παιδιά βιώνουν το ρατσισμό από την «κούνια», είναι αδιανόητο να ανεχόμαστε αποκλεισμούς και διακρίσεις ακόμα και μετά θάνατον.

Τέλος για όσους - όπως η εξουσία και φερέφωνά της - μας κατηγορήσουν ότι ζητούμε «πολυτέλειες», μέσα στη σημερινή φρικτή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα - και για την οποία, εξάλλου, είναι υπεύθυνοι - τους δηλώνουμε ξεκάθαρα: Απέναντι στον «κοινωνικό κανιβαλισμό» που προωθούν για να εκτρέψουν την οργή της κοινωνίας, το να κρατάς την ανθρωπιά σου συνιστά ουσιαστική πράξη αντίστασης.

Δημοτική παράταξη
Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη