17 Μαρ 2013

Νέα πολιτικά ήθη στην Π.Γ.Δ.Μ.

Είμαι μάρτυρας (μιλάμε για ενεστώτα χρόνο) κάποιων πολιτικών ηθών στη γειτονική μας Π.Γ.Δ.Μ. που μου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση.

Στην φιλική για τους Έλληνες πόλη, Στρούμιτσα (ή Στρώμνιτσα, ελληνιστί) γίνεται αυτές τις μέρες το μεγάλο καρναβάλι. Είναι δηλαδή σε παγκόσμιο επιπεδο μιά αναγνωρισμένη καρναβαλούπολη, όπως είναι και η δική μας η Πάτρα.
Πέραν τούτου όμως και καθώς οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τελειώσαν το μεσημέρι με την καθιερωμένη παιδική αποκριάτικη παρέλαση και με φόντο τις επικείμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή 24 Μαρτίου, διενεργείται πολιτική συγκέντρωση του κυβερνώντος VMRO-DPMNE.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η μεγάλη σε όγκο μεταφορά οπαδών απ' όλα τα σημεία τη χώρας. Όντας σε βεράντα που βλέπει στην εθνική οδό, που συνδέει τις πόλεις της ανατολικής ΠΓΔΜ και διασχίζει τη Στρούμιτσα στις παρυφές της, είδα και μέτρησα περισσοτερα από σαράντα λεωφορεία που "ξεφόρτωσαν" οπαδούς που με σημαίες και συνθήματα κατευθυνθηκαν προς το κέντρο της πόλης όπου μιλάει αυτήν τη στιγμή ο υποψήφιος δήμαρχος μαζί με τον πρωθυπουργό (!!!) και αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι!!!. Να σημειωθεί δε, πως δεν υπάρχουν δημοτικές παρατάξεις όπως στη Ελλάδα αλλά νέτα σκέτα παράταξη του VMRO, του SDSM, του LDP του DUI κλπ

Το ποιο αστείο της υπόθεσης είναι πως πολλά από τα λεωφορεία που μισθώθηκαν για να μεταφέρουν τους οπαδούς του σχετικά μετριοπαθούς αυτού εθνικιστικού κόμματος (τύπου ΛΑΟΣ) ανήκουνε στην εταιρεία "BASHKIM TOURS" που ανήκει σε μειονοτικούς Αλβανούς, τα δε οχήματα φέρουν πινακίδες Σκοπίων (SK) και Τετόβου (TE).
"ΟΧΙ", είπα όταν με ρώτησαν. Δεν κάνουμε τέτοια πράγματα στην Ελλάδα. Δεν κατεβαίνει πρωθυπουργός σε πολιτική συγκέντρωση υποψηφίου δημάρχου. Δεν κατεβαίνουν τα κόμματα στις δημοτικές εκλογές αλλά τοπικές παρατάξεις με υποψηφίους που υποστηρίζονται συνήθως από πολιτικά κόμματα. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ δεν κουβαλάμε οπαδούς σε ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ εκλογές από του διαόλου τη μάνα!
Συνειδητοποίησα ξαφνικά με "περηφάνεια", ότι είμαστε κάποια βήματα μπροστά στα πολιτικά ήθη και πως δεν είμαστε οι πλέον πρωτόγονοι (σε πολιτικά ήθη) της Ευρώπης.

Σ.Χ. (έκτακτος ανταποκριτής από Στρώμνιτσα)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη