7 Μαρ 2013

Ο Χρ.Μάτης για τη (δήθεν) δωρεά πετρελαίου από τον Σόρος

Απαντώντας σε ερωτήσεις ΜΜΕ, σχετικά με τη δωρεά πετρελαίου από το ίδρυμα OPEN SOCIETY του Τζωρτζ Σόρος, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – Οικολογία στην Πράξη, Χρήστος Μάτης δήλωσε:

«Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της 21ης Φεβρουαρίου 2013 ήλθε ως θέμα, εκτός ημερήσιας διάταξης και χωρίς εισήγηση από τις υπηρεσίες ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, να γίνει αποδεκτή δωρεά του ιδρύματος OPEN SOCIETY.

Η δωρεά αφορούσε συνολικά 50-90 τόνους πετρελαίου για όλη τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να δοθούν- όπως αναφερόταν σε επιστολή της διευθύντριας του ιδρύματος προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης- «καύσιμα για επιλεγμένα δημόσια ιδρύματα, με ευάλωτους πληθυσμούς, που έχουν άμεση ανάγκη». (fuel for select public institutions with vulnerable populations, most in need) και η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επέλεξε να εντάξει σε αυτήν, 26 σχολεία και 2 ΚΑΠΗ του δήμου.

Εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου, διότι πέρα από τις προθέσεις του ιδρύματος, η αποδοχή μιας τέτοιας δωρεάς θα δημιουργήσει την εντύπωση, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να συντηρήσει τα σχολεία του και χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτό είναι αδιανόητο! Διότι πέρα από τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την θέρμανση των σχολείων, αν υπήρχε τέτοιο θέμα, θα έπρεπε αμέσως να περικοπούν άλλες δαπάνες για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Θεωρώ ανόητο το επιχείρημα, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποδεχόμενος τη δωρεά έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα διέθετε για τη θέρμανση σε άλλους σκοπούς. Διότι αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ο Δήμος δεν είχε ανάγκη, άρα εξαπατήθηκε ο δωρητής και καταστρατηγήθηκε ο σκοπός του να βοηθήσει αυτούς που είχαν όντως ανάγκη. Διότι όπως έλεγε η επιστολή, «οι αποδέκτες θα επιλεγούν μετά από εκτίμηση αναγκών και σαφή κριτήρια» (the recipients will be selected following a need assessment and clear criteria).

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την υπερήφανη επαιτεία των δημόσιων σχέσεων με ξένους οργανισμούς και εταιρείες, υπάρχει η αξιοπρέπεια.

Ποιος επιφυλάσσει για τη Θεσσαλονίκη το ρόλο ενός διεθνούς επαίτη;

Και παρεμπιπτόντως, πόσοι τόνοι πετρελαίου παρελήφθησαν και από ποιους;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη