Κλιμακώνεται η εσωκομματική σύγκρουση στο ΚΚΕ, ενόψει του συνεδρίου του Απριλίου, με στελέχη της ηγεσίας να προαναγγέλλουν, επί της ουσίας, διαγραφές, ξιφουλκώντας κατά άλλων στελεχών που ασκούν κριτική στη γραμμή του κόμματος.
Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αφήσει… «να ανθίσουν όλα τα λουλούδια» στο Συνέδριο του κόμματος. Έτσι, μετά την ίδια την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτήρισε ως «αγράμματους» και «οπορτουνιστές» όλους όσοι ασκούν κριτική στην κυρίαρχη γραμμή του Περισσού, χθες επανήλθε εκ μέρους της ηγεσίας ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του κόμματος, Παναγιώτης Μεντρέκας.
Με άρθρο του στον Ριζοσπάστη, ο κ. Μεντρέκας (φωτο), που είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, κατακεραύνωσε στελέχη τα οποία, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ασκούν δριμεία κριτική στην πολιτική της Αλέκας Παπαρήγα και επικαλούνται, προς επίρρωσιν της ανάλυσής τους, το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου.
«Διαστρέβλωση και αθλιότητα»
Στο άρθρο του, με τίτλο «Αρθρογραφία διαστρέβλωσης και αθλιότητας κατά των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου», ο Παναγιώτης Μεντρέκας επιτίθεται ονομαστικά στον πανεπιστημιακό και πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Παναγιώτη Γεωργιάδη, αλλά και στους δημοσιογράφους -και μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Ριζοσπάστη του ΚΚΕ- Ελένη Μαυρούλη και Γιώργου Πετρόπουλου. Με το άρθρο του, ο Παναγιώτης Μεντρέκας χρεώνει στους προαναφερθέντες πως «οπλίζουν» με την κριτική τους τη φαρέτρα των αντιπάλων του ΚΚΕ και τους καταλογίζει «αθλιότητα και διαστρέβλωση». «Ορισμένα άρθρα, των λεγόμενων από τον αστικό Τύπο ΄΄επώνυμων΄΄ πρώην στελεχών και ορισμένων δημοσιογράφων του ΄΄Ριζοσπάστη΄΄, ξεπερνούν κατά πολύ και αυτή τη δεύτερη κατηγορία. Πατούν σε άθλια ψέματα και αξιοποιούν συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις που εκτόξευσαν κατά του Κόμματος οι ανώνυμοι φραξιονιστές του διαδικτύου και οι ταξικοί πολιτικοί μας αντίπαλοι», σημειώνει ο κ. Μεντρέκας, «καρφώνοντας» το site neaspora, στο οποίο οι «φλωρακικοί» ασκούν δριμεία κριτική στην πολιτική της Αλέκας Παπαρήγα.
Προαναγγελία διαγραφών
Η κριτική του κ. Μεντρέκα είναι τόσο σκληρή, που αποτελεί ουσιαστικά προανάκρουσμα διαγραφών και «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», πριν ανοίξουν οι πύλες του 19ου Συνεδρίου. «Στόχος τους είναι να υπονομεύσουν τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που πραγματοποιεί συλλογικά το ΚΚΕ, πατώντας πάνω στο 15ο και στα επόμενα Συνέδρια, καθώς και στα συμπεράσματα από την ταξική πάλη που διεξάγεται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και παγκόσμια», γράφει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, για να προσθέσει πως «είναι φανερό ότι αυτοί οι αρθρογράφοι δεν ενδιαφέρονται για να πείσουν τα μέλη του Κόμματος, αλλά να προσφέρουν με τα γραφόμενά τους ως όπλα στον ταξικό αντίπαλο για να τα ξαναστρέψει κατά του Κόμματος».
Τί προκάλεσε τη ρήξη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική των τριών στελεχών ενόχλησε πολύ την ηγεσία του Περισσού. Ο κ. Γεωργιάδης, στο άρθρο του, επισήμανε ότι η σημερινή Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ «δεν βρίσκει το θάρρος να παραδεχτεί ότι η σημερινή θέση του Κόμματος είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο, σε όλους τους τομείς της δράσης του και της λειτουργίας του και όχι μόνο εκλογικά, ούτε επικεντρώνει στους παράγοντες που μας έφεραν μέχρι εδώ, δεν δίνει εξήγηση γι’ αυτή την κατάσταση». Η Ελένη Μαυρούλη είχε επισημάνει: «Χάνουμε τη μισή εκλογική μας δύναμη και για όλα φταίνε οι αυταπάτες», ενώ ο κ. Πετρόπουλος, στο δικό του άρθρο, είχε γράψει: «Η καθοδήγηση του Κόμματος ελέγχεται επίσης για την εξαφάνιση της τακτικής και την ταύτισή της με τη στρατηγική, για την απομόνωση του Κόμματος από τις μάζες, για την εγκατάλειψη της πολιτικής των συμμαχιών και για την αντικατάστασή της με μια ψευδεπίγραφη πολιτική συμμαχιών όπου εμείς συμμαχούμε με τον εαυτό μας. Η αλήθεια είναι πως η καθοδήγηση του Κόμματος δεν είχε ποτέ διαφορετικό προσανατολισμό. Αλλοτε με βήματα κι άλλοτε με άλματα οδηγούσε το Κόμμα με σαφήνεια προς αυτή την κατεύθυνση. Και για να τα πράξει όλα αυτά, φρόντισε μέσα στο Κόμμα να ακούγεται μόνο η δική της φωνή, να παραγκωνίζονται από τα όργανα όσοι είχαν διαφορετική άποψη, να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης σύντροφοι έτοιμοι να υποστηρίξουν κάθε γραμμή και νέοι σύντροφοι που ήρθαν στο Κόμμα μετά το 1991 οι οποίοι (όσοι τουλάχιστον αναδείχτηκαν) δεν έχουν ιδέα τι είναι και από πού έρχεται το ΚΚΕ».