Τα παρελειπόμενα μιας συνάντησης κι ενός Συνεδρίου για τις εξελίξεις στη Μ Ανατολή που έγιναν στη Θεσσαλονίκη:
Το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ –που κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι απομονωμένο στη Διεθνή Πολιτική Σκηνή- κάνει ουσιαστικά βήματα προσέγγισης τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ελλάδα προκειμένου να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας. «Το όφελος» υποστηρίζει ο Διεθνολόγος Επικοινωνιολόγος Eytan Gilboa , «είναι πολλαπλό».
Ένα υπόγειο καλώδιο για τη μεταφορά ενέργειας και μια συμμαχία μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας και πιθανον Σερβίας, είναι ένα μόνο από τα πολλά άμεσα σχέδια του Ισραήλ.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες του δυτικού πολιτισμού σε μια περιοχή ιδιαίτερα ταραγμένη όπου το Ισραήλ αναζητά συμμάχους» λέει ο Eytan Gilboa και κριτικάρει τη στάση της Ελλάδας λέγοντας « Στηρίξατε τους Άραβες αλλά δεν πήρατε πίσω την ανάλογη στήριξη. Σήμερα καμία χώρα του αραβικού κόσμου δεν είναι ισχυρή.Όες έχουν προβλήματα»
Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Στόχος της ομάδας ειδικών σε θέματα Μέσης Ανατολής από το Ισραήλ, δεν ήταν μόνο οι ομιλίες στο 4ο Συνέδριο Διεθνούς Στρατηγικής, αλλά η δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την προώθηση συνεργασιών.
Ήδη οι επαφές για τη σύναψη ενεργειακών συμφωνιών έχουν προχωρήσει αλλά πέρα απ αυτό γίνονται συνεργασίες σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, αξιοποίησης υδάτινων πόρων, τουρισμού, εκπαίδευσης.
«Έχουμε ανάγκη ανάπτυξης σε ένα δύσκολο γεμάτο αντιξοότητες περιβάλλον» λέει ο Eytan Gilboa. Το Ισραήλ, μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου, αναζητά συμμαχίες σε μια περιοχή που αποδεικνύεται ασταθής αλλά και μη ...φιλική . Η Ελλάδα οφείλει να επιβιώσει σε ένα σκληρό οικονομικό περιβάλλον και να βγει από το Μνημόνιο που σταγγαλίζει όχι μόνο την οικονομία αλλά κυρίως την κοινωνία της...
Ανταλλαγή υψηλής τεχνογνωσίας
Περισσότερες από 4000 νέες επιχειρήσεις στο Ισραήλ αναζητούν ιδέες αλλά και ανθρώπους. Αυτός ήταν κι ένας από τους στόχους επίσκεψης ομάδας ερευνητών από Πανεπιστήμια του Τελ Αβίβ στη Θεσσαλονίκη.
Νανοτεχνολογικά επιτεύγματα από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και LTFN του ΑΠΘ κέντρισαν το ενδιαφέρον των ισραηλιτών που υπόσχονται πλήρη –και οικονομική- στήριξη στις καινοτόμες ιδέες.
Σε επιστημονική συνάντηση που διογρανώθηκε με ευθύνη του Τσάρλς Μουρατίδη, εκπροσώπου του «Κύκλου Φιλίας Ελλάδας Ισραήλ» στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Καποδιστριακό, το Δημοκρίτειο , το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΚΕΤΑ.
Το επόμενο βήμα στη νέα αυτή επιστημονική συνεργασία είναι η δημιουργία ομάδας επιστημόνων από την Ελλάδα που θα επισκεφθεί νεοσύστατες καινοτόμες επιχειρήσεις στο Τελ Αβίβ.