23 Μαρ 2013

Το πρόβλημα της Κύπρου με απλά λόγια....

Το πρόβλημα στην ουσία του είναι απλό, τόσο απλό που αν δεν υπάρχει κακόβουλη πρόθεση αποκλείονται οι παρανοήσεις:  Υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 18 δις στην Κύπρο.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες μαζί με το IMF συμφώνησαν να δώσουν με εξαιρετικά προνομιακούς όρους λεφτά των φορολογουμένων και
μελών τους (και τελικά άρα των φορολογουμένων των κρατών-μελών) αντίστοιχα τουλάχιστον τα 10-11 δις από αυτά. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να βρεθούν από τους Κυπρίους με άλλο τρόπο.
 Γιατί;
 Είναι αλήθεια ότι τα υπολειπόμενα 6-7 δις είναι ψίχουλα για τα δεδομένα της Ευρωζώνης, εδώ η Ελλάδα συνολικά θα πάρει σχεδόν 300 δις.
Είναι κάποιο τερτίπι;
 Είναι η εμμονή των Γερμανών να καταστρέψουν τον υγιή και τίμιο χρηματοπιστωτικό τομέα της μεγαλονήσου; Είναι εξαιρετικά απλό: γιατί μια χώρα με ΑΕΠ ~ 18 δις αν πάρει ένα δάνειο τέτοιου ποσού αυξάνει το χρέος της κατά 100% και το εκτοξεύει σε σαφώς μη βιώσιμα επίπεδα (κοντά ή και πάνω από το 200% -αναμένοντας αναθεωρημένα στοιχεία για το χρέος αλλά και το ΑΕΠ του 2012), χειρότερα και από της Ελλάδος.
 Η Κύπρος δηλαδή θα γινόταν ένα μόνιμο πρόβλημα για την ΕΕ, μια ακόμη πηγή αβεβαιότητας πλάι στην Ελλάδα. Κάτι που ούτε στην Ευρωζώνη θα έκανε καλό, ούτε βεβαίως στην ίδια την Κύπρο.
 Το Eurogroup (και όχι μόνο η Γερμανία, η απόφαση -ως είθισται- ήταν ομόφωνη θυμίζω) ήταν ξεκάθαρο. Δεν θέλετε το κούρεμα των καταθέσεων; Ok.
 Βρείτε οποιονδήποτε άλλο τρόπο θέλετε αρκεί να μην είναι χρηματοδότηση που θα προστεθεί στο χρέος. Απόλυτα λογική στάση. Επιπλέον, η κοινή λογική λέει ότι μια χώρα που με δημόσια έσοδα κοντά στα 5 δις (προ κρίσης) δεν μπορεί να βρεί 6-7 επιπλέον δις (υπόψιν, και η Κύπρος έτρεχε έλλειμμα πριν την δική της κρίση) από φόρους και περικοπές και άρα κάποιου τύπου κούρεμα καταθέσεων και ομολογιούχων των τραπεζών είναι η λιγότερο κακή λύση και πάντως η πιο φιλελεύθερη.
 Τα άλλα για κακούς δράκους και κομπλεξικούς Γερμανούς είναι ιστορίες για ψεκασμένους εντός και εκτός "φιλελεύθερου" χώρου

 Ν.Π.

http://neaporeiakilkis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_23.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη