Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με συντριπτική πλειοψηφία 49 υπέρ και 4 κατά, έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος για οριστική παύση από την υπηρεσία της εφέτου Μαρίας Ψάλτη για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου.
Παραμένει ως εκ τούτου στο Δικαστικό Σώμα η Μαρία Ψάλτη, η οποία είχε κατηγορηθεί για ...
διαρροή δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος, ως πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων, στη γνωστή αντιδικία μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.
Η απόφαση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα αλλά και επιβεβαίωση και άλλων αθωωτικών αποφάσεων και ουσιαστικά είναι η τελευταία αυτής της δικαστικής... Οδύσσειας!
Κατά συνέπεια, το μέχρι σήμερα κατηγορητήριο αλλά και η παραπομπή της με το ερώτημα της απόλυσης λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας έπεσαν στο κενό. Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό και με τις προηγούμενες αθωωτικές αποφάσεις για θέματα της μονής Βατοπαιδίου, βλέπε υπόθεση Βγενόπουλου και υποτιθέμενα ιερά δάνεια, καταδεικνύουν ότι ουδέποτε υπήρξε κάτι μεμπτό και σίγουρα δεν γίνεται καν λόγος για σκοτεινά σημεία που επιμόνως και με περισσή πρεμούρα κάποιοι έβλεπαν...
Την περίοδο άλλωστε που κατηγορείτο τόσο η Μονή Βατοπαιδίου όσο και η Μαρία Ψάλτη για πιθανή μεταξύ τους συνεργασία, είδαμε πολλά πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ τα οποία ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα, "φωνοκραυγάζοντας" για υποτιθέμενο έγκλημα... και τώρα, οι ίδιοι που μεγαλοφώνως έκαναν τους τιμητές και τους κριτές, πάγωσαν... οι απαλλακτικές αποφάσεις δεν γράφονται και δεν συζητούνται καν! Σιγή ιχθύος... οι μάσκες έπεσαν!
Για την ιστορία η Εφέτης είχε αρχικά καταδικαστεί, αλλά ύστερα από δυο αναιρετικές αποφάσεις του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, απηλλάγη αμετακλήτως κατά το ποινικό σκέλος, ενώ πρόσφατα το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό του ΑΠ την απήλλαξε, κρίνοντας ότι δεσμεύεται από την απαλλακτική ποινική κρίση. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ασκήσει έφεση για να ξανακριθεί η υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό.
Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου η Εφέτης είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της απόλυσης λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, κυρίως για την υπόθεση Βατοπεδίου, καθώς και λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας, υποστήριξε ότι δεν συντρέχει λόγος οριστικής παύσης, που είναι μέτρο εξαιρετικό.