15 Μαρ 2013

Το ΕΣούΡγελο

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Είναι γνωστή η περιφρονητική στάσις μου έναντι των Ανεξαρτήτων Αρχών, την οποίαν έχω επανειλημμένως εκφράσει δια του φιλόξενου τούτου ιστολογίου. Των Αρχών, αι οποίαι είναι εξηρτημέναι, υπό την έννοια του εθισμού εις την βαρέως εθιστικήν ουσίαν, η οποία ακούει εις το όνομα «εξ-ουσία». Μία εκ των Αρχών αυτών είναι και το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίον απεφάνθη εν τη σοβαρότητί του ότι....
το τί αποτελεί είδηση καθορίζει ο δημοσιογράφος. Έτσι π.χ. όταν το μεγκάλο κανάλι δείχνει εικόνες από την αποφοίτηση των τελειοφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών, στην οποία τελετή μετέχει όλως συμπτωματικώς ο υιός της κ. Τρέμη και του Διευθυντού Ειδήσεων του καναλίου και μάλιστα με πλάνα μονίμως εστιασμένα στην οικογένεια, δεν μπορώ να πω ότι αυτό δεν αποτελεί είδηση. Ξηγημένα πράγματα.
Επίσης, είδα σήμερα εικόνες από την προσέλευση του πρωθυπουργού στη σύνοδο του Eurogroup, όπου εδήλωσεν αγγλιστί ότι το μέγα ζήτημα της εποχής είναι η ανάπτυξη, άνευ της οποίας οδηγούμεθα εις ανεργίαν, η οποία πλήττει κυρίως τους νέους. Καλά, μιλάμε για ΤΗΝ είδηση. Τρελλάθηκα! Τέτοια πρωτοτυπία είχα να ακούσω από το Ζάππειο Ι. Μάλλον θα έπρεπε να επέμβει το εσουρού και να ρίξει πρόστιμο σε όλα τα κανάλια για την προβολή αυτής της αποχαυνωτικής είδησης. Έλα, όμως, που είναι είδηση, αφού έτσι αποφάσισαν οι δημοσιογράφοι. Άλλωστε, μήπως εγώ δεν την περίμενα πώς και πώς; Μπορεί να απογοητεύθηκα με την καθυστέρηση, αλλά ευτυχώς που έγινε η δήλωση και έφυγα από το γραφείο για το σπίτι, διαφορετικά ίσως να ήμουν ακόμη εκεί αναμένοντας αδημόνως.
΄Ακουγα, λοιπόν, τους δημοσιογράφους να μιλούν για το ΕΣΡ αποκαλώντας το «εσουρού» και εκνευριζόμουν, επειδή η λέξη έξυνε τ’ αυτιά μου. Τί χυδαία, τί βάρβαρη έκφραση, σκεφτόμουν. Αλλά ακούγοντας για τα πρόστιμα που μοιράζει στους αντιμνημονιακούς δημοσιογράφους κατέφυγα εις τα γραφάς. Καβάλησα την ιστιοσανίδα μου και έπλευσα κατά μεριά εσουρού, στην ιστοσελίδα του οποίου διάβασα τα εξής καταπληκτικά:

«Το Ε.Σ.Ρ. ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί μία από τις πρώτες Ανεξάρτητες Αρχές στην Ελλάδα. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 κατοχυρώθηκαν συνταγματικά οι αρμοδιότητές του και το νομικό καθεστώς των μελών του, ζητήματα που μέχρι τότε ρυθμίζονταν με νομοθετικές διατάξεις. Οι βασικές αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ρ. αφορούν στη χορήγηση των αδειών λειτουργίας στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και στον έλεγχο τήρησης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας από το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Το Ε.Σ.Ρ. αποτελείται από επτά μέλη τα οποία επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Τούτο σημαίνει ότι το Ε.Σ.Ρ. δεν ελέγχεται ούτε λαμβάνει εντολές από την κυβέρνηση, αλλά υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ οι αποφάσεις του ελέγχονται από τα δικαστήρια. Ειδικώτερα:
1. Ελέγχει το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών προκειμένου α) να τηρούνται οι προβλεπόμενοι στο Σύνταγμα σκοποί της αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης και β) να εξασφαλίζει την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων, που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.
2. Καταρτίζει Κώδικες Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών Εκπομπών, Διαφημίσεων και Ψυχαγωγικών Προγραμμάτων, που κυρώνονται με Προεδρικό Διάταγμα.
3. Εκδίδει τις προβλεπόμενες στο νόμο προκηρύξεις και χορηγεί, ανανεώνει και ανακαλεί τις άδειες λειτουργίας των επίγειων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών καθώς και τις κάθε είδους άδειες και εγκρίσεις που προβλέπονται στην ισχύουσα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία.
4. Απευθύνει προς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, οδηγίες, συστάσεις ή ερωτήματα, γνωμοδοτεί σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων των οικείων νόμων και κανονιστικών πράξεων.
5. Τηρεί Μητρώο Επιχειρήσεων Μ.Μ.Ε. όπου καταχωρίζονται σε ειδικές μερίδες στοιχεία αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των Μ.Μ.Ε.
6. Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στους ιδιοκτησιακούς περιορισμούς ως προς την κατοχή επιχειρήσεων ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών και δημοσιεύει στοιχεία αναφορικά με την ιδιοκτησιακή κατάσταση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.
7. Διατυπώνει τη γνώμη του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ως προς τα πρόσωπα που διορίζονται ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.
8. Ελέγχει εν γένει την τήρηση των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των δημόσιων και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών επιχειρήσεων και επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.»

Θα παρακαλούσα πολύ το μη σεβαστόν παρ’ εμού εσούργελο να μου απαντήσει, αν θέλει, στα ακόλουθα ερωτηματικά:
1. Ποία η γνώμη την οποίαν εξέφερε για τα μέλη που διόρισε ο κ. Σίμος στο ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ; Ο κ. Αντώναρος; Ο κ. Ρουσσόπουλος; [Ξέχασα ειλικρινώς ποιός ήταν στη θέση αυτών των τύπων επί Γιωργάκη]
2. Τί είδους άδειες έχει χορηγήσει σε όλους του τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν σήμερα στην επικράτεια;
3. Τί είδους ποιότητα προσφέρουν τουρκοπαραγωγές τύπου Φατμαγκιούλ και Σουβλεϊμάν ο Μεγαλομπεκρής [αυτό το έκλεψα από το διαδίκτυο]; Οι εκπομπές του καναλίου της Βουλής;
4. Πόσο προάγει τον πολιτικό λόγο, τον πολιτισμό και τα ήθη προβολή των συνεδριάσεων της Βουλής, όπου μεγάλα παιδιά πετάνε ατάκες τύπου «δεν μασάμε», «άντε καλέ» και παρόμοια ευτράπελα;
5. Θα ρίξετε πρόστιμο στο κανάλι που έδειξε χθες τον πατέρα από την Πρέβεζα που έψαχνε μεσάνυχτα στο νοσοκομείο τον άφαντο εφημερεύοντα παιδίατρο και του υπεδείκνυαν να πάει στη Λευκάδα; Αλλά και για την ελληνίδα πρωταθλήτρια του στίβου που λειώνει από τον καρκίνο και της στερούν όχι μόνον τη σύνταξη, αλλά και τα εισιτήρια για να επισκεφθεί γιατρούς;
6. Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο πιο δημοκρατικά και ήσυχα θα ήταν τα πράγματα, αν είχαμε μόνον μία ΥΕΝΕΔ;

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση

διαβάστε και:
ερώτηση taxalia προς το ΕΣΡ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη