16 Μαρ 2013

Κύπρος: ΕΚΤ/IMF δίνουν 10 δις ευρώ αλλά...

"κουρεύουν" με εισφορά ΟΛΕΣ τις καταθέσεις στην Κύπρο!
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται ανώτερη πηγή της ευρωζώνης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία περιλαμβάνει εφάπαξ εισφορά
9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Επίσης, συμφωνήθηκε να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, πρόσθεσε η ίδια πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ο φόρος επί των καταθέσεων θα επιβληθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου, σημειώνει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγή.

Το συνολικό ύψος του πακέτου διάσωσης της Κύπρου ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία επήλθε μετά από σχεδόν 10 ώρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της τρόικας που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem σημείωσε πως επιτεύχθηκε μια πολιτική συμφωνία για την Κύπρο, εκτίμησε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα είναι εξαιρετικής φύσης και για αυτό, όπως εξήγησε, η λήψη «μοναδικών» μέτρων κρίθηκε απαραίτητη. Επιπλέον ανέφερε πως το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde από την  πλευρά της χαρακτήρισε τη συμφωνία βιώσιμη, ενώ πρόσθεσε πως το ΔΝΤ εξετάζει το ακριβές ποσό της συμμετοχής του.

O Joerg Asmussen,  μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, μιλώντας για το πακέτο που συμφωνήθηκε για την Κύπρο δήλωσε πως πιθανή χρεοκοπία της χώρας θα είχε άμεσες επιδράσεις στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Επιπλέον αναφερόμενος στις τράπεζες σημείωσε πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση πάντως η χρηματοδότησή τους θα πραγματοποιείται από τον ELA, συμπλήρωσε ο Asmussen.

Πηγή:www.capital.gr

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη