11 Μαρ 2013

S.O.S. εκπέμπει η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου ιδρύθηκε το 1975, συνεχίζοντας το έργο τής προηγούμενης Κοινότητας των Ελλήνων μεταναστών (Gastarbeiter) της δεκαετίας του 60. Από το 1990..
στεγάζεται μαζί με πολλούς άλλους ελληνικούς επιστημονικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους σε ευρύχωρο κτήριο της συνοικίας Στέγκλιτς (Steglitz), απέναντι από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Η δράση που ανέπτυξε όλες αυτές τις δεκαετίες, στηριγμένη στην εθελοντική εργασία πολλών μελών της, είναι πολυποίκιλη: εκδηλώσεις πολιτισμού, ομιλίες, ελληνικοί χοροί, μουσική και θέατρο, σεμινάρια, μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αθλητισμός, ομάδες γυναικών, δανειστική βιβλιοθήκη και -πρόσφατα- εξυπηρέτηση και φροντίδα για πολλούς νέους Έλληνες μετανάστες που καταφθάνουν εδώ κατά χιλιάδες, κυνηγημένοι από την ανεργία, την ανέχεια και τη λιτότητα. Τα μέλη της, παλαιά και νέα, ξεπερνούν τις 2.000. Παρά τις συνήθεις και γνωστές σε όλους αδυναμίες των συλλογικών μας οργάνων και την κατά περιόδους αμφισβήτησή τους, η Κοινότητα κατάφερε να αποτελέσει διαχρονικά το κεντρικό σημείο αναφοράς του ελληνισμού του Βερολίνου, τον χώρο συνεύρεσης παλαιών και νέων γενεών, αλλά και γέφυρα επικοινωνίας και συνάντησης με την τοπική κοινωνία.

Η απόφαση της τοπικής γερμανικής κυβέρνησης να διακόψει στις 31 Μαρτίου τη χρηματοδότηση των 40.000 περίπου ευρώ ετησίως, που καλύππτει τα δύο τρίτα του ενοικίου (ας αναφερθεί ότι η χρηματική ενίσχυση δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση αλλά συνήθη πρακτική των τοπικών αρχών έναντι των ξένων κοινοτήτων), έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και ισοδυναμεί πρακτικά με λουκέτο. Ιδιαιτέρως εξοργιστική είναι η στάση των υπευθύνων, που δεν θεώρησαν αναγκαίο να αναγγείλουν εγκαίρως τις προθέσεις τους, αλλά και ούτε καν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους. Και όλα αυτά μετά τη γνωστή σε όλους μας εκστρατεία κατασυκοφάντησης των Ελλήνων εν γένει εκ μέρους μεγάλης μερίδας του γερμανικού Τύπου και όχι μόνο. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των πολλών δεκάδων κοινοτήτων και κέντρων αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στη γερμανική πρωτεύουσα, η πρώτη και μοναδική έως τώρα που οδηγείται σε κλείσιμο είναι η ελληνική.


Ας υπογράψουμε όλοι το ψήφισμα διαμαρτυρίας!

Η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου καταργεί τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Βερολίνου, οδηγώντας το αναπόφευκτα σε κλείσιμο. Ας σημειωθεί ότι στο Κέντρο στεγάζονται από δεκαετίες μαζί με την Ελληνική Κοινότητα και 13 άλλοι ελληνικοί επιστημονικοί και εθνικοτοπικοί σύλλογοι. Και όλα αυτά τη στιγμή που χιλιάδες νέοι Έλληνες μεταναστεύουν στη Γερμανία, για να γλιτώσουν την ανεργία, την εξαθλίωση και τη λιτότητα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη