18 Απρ 2013

Το τέλος των φωτοβολταΙκών

Γράφει ο εξαπατημένος επενδυτής
Μια επένδυση στη πράσινη ενέργεια και κυρίως στο τομέα των φωτοβολταικών πάντα πίστευα, όπως οι περισσότεροι επενδυτές στο κόσμο, ότι είναι μια κερδοφόρος επένδυση, ίσως η ..
καλύτερη στις μέρες μας. Μια επένδυση που θα έχει σταθερή απόδοση και σίγουρη κερδοφορία. Και αυτό γιατί το πλαίσιο της επένδυσης αφήνει άριστες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Πίστευα και εγώ με την σειρά μου ότι το συμβόλαιο που θα υπέγραφα ως επενδυτής σε συνεργασία με το ΔΕΔΗΕ, θα είχε την ισχύ που έχει κάθε συμβόλαιο που υπογράφεις με κάθε σοβαρή εταιρία, σε κάθε ευνομούμενο κράτος.
Μου διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι ότι κάνω μια ασφαλή επένδυση σε βάθος χρόνου και ότι θα τηρηθούν τα υπεσχημένα. Και «έριξα» χρήματα και οικονομίες μιας ζωής, στην ασφαλή επένδυση των Α.Π.Ε ,για να μπορέσω να εξασφαλίσω ένα εισόδημα για μένα, την οικογένεια, και τα παιδιά μου.
Δεν είμαι αφελής. Πάντα πίστευα πώς κάθε επένδυση, εμπεριέχει και το ρίσκο της, στο πλαίσιο πάντα των απρόβλεπτων παραγόντων. Εκείνο που δεν υπολόγισα ήταν ότι θα επένδυα σε μια χώρα, που δεν θα σεβόταν την υπογραφή της και τους κανόνες του παιχνιδιού.
Σήμερα έχω κάθε λόγο να υποστηρίζω ότι η επένδυση στα φωτοβολταικά είναι μια απάτη, μια φούσκα. Είναι η μεγαλύτερη σε ρίσκο επένδυση, που δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Και αυτό γιατί τίποτα από αυτά που συμφώνησα δεν ισχύουν.
Πιο συγκεκριμένα…
Πριν από ένα εξάμηνο, επειδή το ταμείο του Λ.Α.Γ.Η.Ε(Αυτός που μας πληρώνει ως παραγωγούς) ήταν μείον, αποφάσισε η πολιτεία να εφαρμόσει δέσμη μέτρων για την εξυγίανση του. Ως εδώ καλά. Μας διαβεβαίωναν ότι τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν αναγκαία και προσωρινά και ότι θα ‘ταν και τα τελευταία. Μας διαβεβαίωναν ότι η έκτακτη εισφορά 25-35%, πέραν της προβλεπόμενης 25% ( δηλαδή φόρος 55% στο κεφάλι) θα εξασφάλιζε την εξυγίανση των οικονομικών του Λ.Α.Γ.Η.Ε.
Δεν έκλεισε όμως το εξάμηνο και οι μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας, αυτοδιαψευδόμενοι ,άρχισαν να μιλούν για την νέα φάση μέτρων. Νέα χαράτσια, εξοντωτικοί όροι, εγκληματικές ιδέες είναι έτοιμοι νααποτελειώσουν επενδυτές και επενδύσεις. Το νέο χαράτσι απογειώνεται έως και 40%, με νέα δέσμη μέτρων ,ανεβάζοντας το σύνολο των φόρων έως και το 65%!!! βάζοντας ταφόπλακα στο επενδυτικό άνεμο που φύσηξε. Και με το υπόλοιπο 35% τι να πρωτοπληρώσεις; Τον τραπεζίτη που σου δάνεισε με 10-12% υποθηκεύοντας το έργο; Τον τοκογλύφο που μυρίστηκε αίμα και έσπευσε να σε αποτελειώσει; Την απόσβεση της επένδυσης; Τις λειτουργικές ανάγκες τις επιχείρησης; Αυτά δεν φθάνουν ούτε για «ζήτω». Και αυτό που θα κάνεις στο τέλος είναι να το πουλήσεις κοψοχρονιά τον κόπο σου, σε συνθήκες απελπισίας.
Και ας μην κάνουν το διαχωρισμό περί παλαιών έργων και καινούριων έργων που πρέπει να τιμωρηθούν γιατί θησαυρίζουν; Διότι τα παλιά έργα είχαν μεν υψηλές κατασκευαστικές τιμές αλλά είχαν και υψηλές εγγυημένες τιμές. Ενώ στις νέας γενιάς το χαμηλό κόστος κατασκευής συνόδευε η πολύ χαμηλή εγγυημένη τιμή. Ίσα βάρκα –ίσα νερά. Καθαρά πράγματα και αποδεδειγμένα. Αν τώρα διέφυγαν κάποιες αδικίες, ας τις διορθώσουν με αίσθημα δικαίου. ΜΗΝ ΜΑΣ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, και ιδίως στα φωτοβολταϊκά, αποτέλεσαν τον μόνο ίσως αναπτυσσόμενο κλάδο, σε μια ρημαγμένη οικονομία. Γιατί να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών (Ελλήνων και ξένων) με ότι σημαίνει αυτό για τους πληγωμένους δείκτες της οικονομίας μας.
Και δεν έφθαναν μόνο αυτά. Οι «εξολοθρευτές» πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του σατανικού τους σχεδίου. Άρχισαν να συκοφαντούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά τα φωτοβολταϊκά. Στο στόχαστρο της κοινωνίας, προσπάθησαν να βάλουν την πράσινη ενέργεια, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η είσοδός της στο ενεργειακό περιβάλλον οδήγησε σε αύξηση του ρεύματος, που πληρώνει ο καταναλωτής και ότι εμείς τον έχουμε οδηγήσει στη φτώχεια. Πρόκειται για προπαγάνδα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Προπαγάνδα ψεύδους για την ενοχοποίηση κυρίως των φωτοβολταϊκών. Διότι όπως έχει αποδειχτεί και σε αρκετές χώρες, η μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών αλλά και των υπολοίπων ΑΠΕ, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το συνολικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από τις συμβατικές πηγές και αυτό να μεταφράζεται σε μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών»
Στη χώρα μας ο στρεβλός τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, αυτού που γνωρίζουμε όλοι ως «Τέλος ΑΠΕ» και πληρώνουμε στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η, έχει οδηγήσει σε παράλογα φαινόμενα. Δηλαδή στο όνομα των ΑΠΕ να επιδοτούνται κυρίως τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα που οδηγούν ούτως η άλλως σε περιβαλλοντικές παρενέργειες. Αν είναι δυνατόν…. Ενώ πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα η είσοδος των ανανεώσιμων πηγών στη ζωή μας, εξοικονομεί κόστος για το ηλεκτρικό σύστημα και μάλιστα φθηνότερο, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ που μπαίνει στη κατανάλωση, αντικαθιστά ποσότητα ρυπογόνου αλλά και ακριβού ρεύματος.
Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε οργανωμένες ομάδες που αντιτίθενται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Κάποιοι αναπτύσσουν ρητορεία, δήθεν στο όνομα των συμφερόντων των καταναλωτών, αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετούν συμφέροντα κολοσσών της ενέργειας πχ.του φυσικού αερίου η άλλων μορφών συμβατικής ενέργειας.
Από τη δημόσια διαβούλευση που τέθηκε από της 16 Απριλίου, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις» διαπιστώνομαι δυστυχώς ότι το προς συζήτηση νομοσχέδιο επιδιώκει να υπηρετήσει κυρίως συμφέροντα διαπλεκομένων, παρά να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Και αυτό με την πυγμή του «αποφασίζομαι και διατάσσομαι».
Δεν μπορεί στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης να καταδικάζεις σε κοινωνικό και οικονομικό θάνατο αθώους πολίτες και να δημιουργείς κανόνες αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που θα εξυπηρετήσουν αλλότριες επιθυμίες.
Πολλοί λένε ότι ήρθε η σειρά να πληρώσουν και οι επενδυτές της ενέργειας. Όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες έχουν νομοτελειακά τη ίδια τύχη, στην ίδια συνταγή των μνημονίων που επιβάλει η δημοσιονομική προσαρμογή. Προηγήθηκαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακολούθησε η εξόντωση των ομολογιούχων, συνέχισε η λαίλαπα στην ακίνητη περιουσία με τα χαράτσια, τώρα καταστρέφουν τους παραγωγούς ενέργειας των Α.Π.Ε, για να κλείσουν αύριο με το κούρεμα των καταθέσεων.
Το υπουργείο οφείλει οπωσδήποτε να επεξεργαστεί νέα μέτρα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ. Είναι εφιαλτικό το νούμερο του ελλείμματος στο τέλος του 2014. Θα φθάσει λένε στο αστρονομικό ποσό του 1,4 δις. Χρειάζονται άμεσα, πρόσθετα διορθωτικά μέτρα προκειμένου να επανέλθει σε ισορροπία ο προϋπολογισμός του ΛΑΓΗΕ, να αποκατασταθεί η τακτική πληρωμή των παραγωγών και να ανακουφιστεί η αγορά». Αλλά όλα αυτά με την έννοια του δικαίου και την προστασία των επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Και όχι των ολίγων…
Σ.Α
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη