8 Απρ 2013

Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Από το Μυστήριο
Το 1963, μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς, ο τότε Πρωθυπουργός ..
και αρχηγός της ΕΡΕ, Κωνσταντίνος Καραμανλής φέρεται να ρώτησε «Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπον;».
Το πιο πιθανό είναι και τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να έθεσε ρητορικώς το ερώτημα αυτό, σήμερα πάντως φαίνεται ότι το ερώτημα έχει πια απαντηθεί εν τοις πράγμασι.
Μετά την χθεσινή απόφαση της Τρόικα να μην προχωρήσει η ήδη αποφασισμένη και ανακοινωθείσα τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τις Διοικήσεις των δύο τραπεζών, συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, είναι προφανές τουλάχιστον ποιος έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
Παρά λοιπόν την δεδηλωμένη βούληση του Πρωθυπουργού και των άλλων δύο αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης, και παρά το γεγονός ότι είχαν ολοκληρωθεί σχεδόν οι διαδικασίες συγχώνευσης, η αντίθεση της Τρόικας απεδείχθη ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Για τους λόγους της αντίθεσης της Τρόικας, πολλά μπορούν να ειπωθούν. Εν προκειμένω, φρονώ όμως δεν είναι το μείζον να ανακαλύψουμε τις αιτίες της στάσεώς της. Το μείζον είναι ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το τελικό πρόσταγμα στην χώρα το έχει η Τρόικα.
Μετά μάλιστα και από το «διδακτικό παράδειγμα» της Κύπρου για όλες τα «απείθαρχες» και φασαριόζικες» χώρες που έδωσε κυρίως η Γερμανία, φαίνεται ότι έχει κριθεί ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς την έγκριση των Τροϊκανών. Ενδεχομένως να είναι λίγο πιο ελαστικοί στα ελάσσονα ζητήματα για λόγους εντυπώσεων, όμως στα μείζονα θέματα εθνικής σημασίας, εκείνοι πια αποφασίζουν.
Το κάζο της απόρριψης της συγχωνεύσεως είναι μεν μεγάλο, είναι όμως αρκετά διδακτικό για τα περιθώρια εθνικά ανεξάρτητης διακυβέρνησης, τα οποία προφανώς είναι μικρά, ίσως και ελάχιστα.
Δυστυχώς είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ασκεί πια εθνικά ανεξάρτητη πολιτική, όταν εξαρτάται πλήρως και αποκλειστικώς από τα δάνεια τρίτων κρατών και διεθνών οργανισμών για να μην χρεοκοπήσει και τυπικώς.
Έχει απολεσθεί η εθνική ανεξαρτησία μας, και φαινόμενα ανάλογα με το βέτο των Τροϊκανών στη δημιουργία της υπερ-τράπεζας Εθνικής – Eurobank, θα επαναληφθούν μετά βεβαιότητας στο άμεσο μάλλον (βλ. απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο των επίορκων ή των ανίκανων).
Ο μπαμπούλας της Κύπρου θα εμφανίζεται σε κάθε ανάλογη περίπτωση και οι πάντες θα πειθαρχούν πάραυτα εκόντες άκοντες

Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη