18 Απρ 2013

"Μόνο λόγια η Διοίκηση Μπουτάρη"

Μακέτα του έργου από το 2010
Πηγή: enet.gr
«Γεφύρι της Άρτας» η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου

ΤΕΣΣΕΡΙΣ μήνες στο... περίμενε έχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης
τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου.
Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου δεν έχουν συντάξει την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο δήμαρχος, ο Γιάννης Μπουτάρης, δεσμεύτηκε γι' αυτό πριν από τέσσερις μήνες.

«Τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης

Μπουτάρης, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι ενέργειες για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου με την ταυτόχρονη ανάδειξη του αρχαιολογικού της χώρου, χωρίς όμως τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, λόγω μη συμβατότητας της συγκεκριμένης λειτουργίας με τα αρχαιολογικά ευρήματα» τονίζει στη «δημοκρατία» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων αποφασίστηκε να αναλάβει την εκπόνηση της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης του έργου, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην εκπόνηση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης, καθώς επίσης και της μελέτης εφαρμογής, σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. «Από τότε έχουν περάσει τέσσερις μήνες και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης ακόμη δεν έχουν συντάξει την αρχιτεκτονική μελέτη, χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο» υπογραμμίζει ο κ. Σιμόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Αξιοποίηση
Ο κ. Σιμόπουλος εξηγεί ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και θα λειτουργεί ως ανοιχτό μουσείο.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στη μελέτη προβλέπεται η δημιουργία μιας ειδικής κατασκευής ακριβώς επάνω από τα αρχαία, όπου θα διαμορφωθεί πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους, όπως επίσης και για τους επισκέπτες της περιοχής, και ενδεχομένως να τοποθετηθούν και μαρμάρινες πλάκες που υπήρχαν στην πλατεία πριν αρχίσει το ανασκαφικό έργο.
Όσον αφορά τη διερεύνηση πιθανών πηγών χρηματοδότησης για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, αποφασίστηκε να την αναλάβουν από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Υποδομών, με στόχο το έργο να δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2013, εφόσον πάρουν μπροστά οι «μηχανές» των τεχνικών υπηρεσιών του κεντρικού δήμου.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη