Μάλλον οι Έλληνες έπαψαν να πιστεύουν στον διάχυτο ερωτισμό της πόλης, η διασκέδαση περνάει κρίση και τις καθημερινές η ελπίδα να ξενυχτίσει κανείς σε κάποιο μπουζουξίδικο έχουν μειωθεί δραστικά.
Έτσι μας επισκέφτηκαν φέτος λιγότεροι Έλληνες κατά 12% σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης που δημοσιεύονται στην Καθημερινή. Μια βόλτα στις εμπορικές εκθέσεις είναι αποκαλυπτικότατη. Εκεί που κάποιες εκθέσεις είχαν 4 περίπτερα, φέτος είχαν δύο ενώ τα περίπτερα είναι πιο μεγάλα (εννοείται με το ίδιο κόστος) για να μην φαίνονται οι άδειοι χώροι. Ευτυχώς η αύξηση στους Ρώσους κάλυψε εν μέρη τη χασούρα ωστόσο, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο "απέχει από την ανοδική τάση των τουριστικών κρατήσεων" το πρώτο δίμηνο του 2013.
Αλλά και η σύνθεση των τουριστών είναι αν μη τι άλλο περίεργη: Έλληνες, Κύπριοι, Λύβιοι τραυματίες και Ρώσοι που μάλλον έρχονται στην πόλη στον δρόμο είτε για την Χαλκιδική είτε για το Άγιο Όρος. Βορειοευρωπαίοι τουρίστες δεν αναφέρονται αλλά και όταν έρχονται βλέπουν τις πιο άσχημες πλευρές της πόλης: Από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο, ακόμα και η διαδρομή που κάνει το λεωφορείο είναι μες την ασχήμια. Κτήρια του '60, με εμφανή πάνω τους τα σημάδια της καλλιτεχνικής ανησυχίας των οπαδών όλων των ομάδων της χώρας, λαμαρίνες και σκάμματα, και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θυμίζουν Super Mario (εκείνος ο μουστακαλής υδραυλικός που πηδούσε εμπόδια στα game boy).
Τι να έρθει να δει ο τουρίστας στην Θεσσαλονίκη; Πώς θα γυρίσει την πόλη; Στα λεωφορεία που ούτε ξέρει ο ξένος από πού περνάνε επικρατεί η βρωμιά και η δυσωδία. Στην πλατεία Αριστοτέλους θα του την "πέσουν" αγνώστου προελεύσεως άτομα που θα θέλουν να του πουλήσουν από τσιγάρα μέχρι βραχιολάκια Hacuna Matata "από καρδιάς" μόλις όμως του το φορέσουν θα ζητήσουν δίευρο.
Στο Λευκό Πύργο θα πληρώσει 3 ευρώ για να δει κάτι το οποίο δεν θα μπορεί να καταλάβει πού αρχίζει και πού τελειώνει, ευτυχώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο (αν καταφέρει να το βρει) θα έχει με 8 ευρώ είσοδο λίγο καλύτερη μεταχείριση.
Στα ταβερνάκια του κέντρου (επειδή μάλλον δεν ξέρει) θα πληρώσει μαύρο χαβιάρι τα τηγανιτά κολοκυθάκια και στα καφέ 4€ για έναν καφέ.
Και μετά ο Μπουτάρης θα σου πει για αύξηση στον τουρισμό. Εντάξει ήρθαν αλλά τι είδαν; Πόσο έμειναν; Θα ξανάρθουν; Θα συστήσουν την πόλη και σε άλλους; Αξίζουμε να έχουμε τουρισμό, δεν τον θέλουμε χαριστικά αλλά δεν πρέπει να γίνει κάτι ώστε η "εμπειρία" Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη;
ΚΝ