του Σωτήριου Καλαμίτση
Πολύς θόρυβος για την προφυλάκιση μη εκτελεστικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου ανωνύμου εταιρείας. Είναι γεγονός ότι...
μέλη Διοικητικού Συμβουλίου που δεν παίρνουν αποφάσεις για την τύχη της εταιρείας και δεν διαχειρίζονται την περιουσία της, δεν μπορούν να έχουν ευθύνη για αδικήματα που διαπράττουν τα μέλη που είναι επιφορτισμένα με τη διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας. Όλος, λοιπόν, ο νομικός κόσμος ξεσηκώθηκε μετά την προφυλάκιση των Γ. και Α. Κουρή, μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού ALTER. Ερεύνησε, άραγε, ο ίδιος νομικός κόσμος, αν την ίδια τύχη είχε μέχρι σήμερα κάποιος μη επώνυμος, για τον οποίο ουδείς έγινε θόρυβος;
Εγώ δεν θα σταθώ στην ευθύνη ή μη των μη εκτελεστικών μελών ενός Διοικητικού Συμβουλίου ούτε, ασφαλώς, στην συγκεκριμένη υπόθεση, τις λεπτομέρειες της οποίας αγνοώ, αν και οφείλω να πω ότι και εμένα μου φάνηκε εκ πρώτης όψεως ακραία η προφυλάκιση. Θα διερωτηθώ, όμως: τί ρόλο παίζουν Διοικητικά Συμβούλια με 10 και 11 μέλη σε μία ανώνυμη εταιρεία; Προ πάντων, όταν πληρώνονται για τη συμμετοχή τους αυτή; Παράδειγμα: ο κ. Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ και πληρώνεται γι’ αυτό. Γιατί δεν θα πρέπει να έχει ευθύνη για τις προς το Δημόσιο οφειλές της ΕΤΕ; Ίσως να είναι ατυχές το παράδειγμα, αφού η ΕΤΕ δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει χρήμα για να πληρώσει τις προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ. υποχρεώσεις της. Διαθέτει τις καταθέσεις μας.
Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι αναλυτές επειδή δήθεν, λέει, δεν θα βρίσκονται πλέον ικανά στελέχη να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια, αν διώκονται για οφειλές προς το Δημόσιο. Μη σώσουν και βρεθούν. Όποιος μετέχει σε Διοικητικό Συμβούλιο να φέρει και τις ευθύνες που αναλογούν στην αμοιβή του. Όποια εταιρεία έχει ανάγκη των υπηρεσιών λαμπρού επιστήμονος, να του αναθέτει έργο κατά περίπτωση και επ’ αμοιβή αντί να τον περιλαμβάνει στο Διοικητικό Συμβούλιό της.
Κι’ επειδή αρκετοί βουλευτές υπέβαλαν ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετική με την προφυλάκιση των Γ. και Α. Κουρή, αφού ήδη ο υπουργός είχε χαρακτηρίσει «ακτιβισμό» την περί προφυλακίσεώς των απόφαση εισαγγελέως και ανακριτού, διερωτώμαι γιατί αντί για ερώτηση δεν υπέβαλαν τροπολογία σε κάποιο συζητούμενο νομοσχέδιο με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Οι Γ. και Α. Κουρής είναι αθώοι».
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση