Η κ. Γιαταγάνα κατήγγειλε την απουσία του υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου ο οποίος δεν παρέστη στην Ολομέλεια προκειμένου να ενημερώσει τη βουλευτή . Ο Υπουργός..
Υγείας κ. Λυκουρέντζος, τόνισε η κα Γιαταγάνα, για μια ακόμη φορά φυγομάχησε. Δεν προσήλθε στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή για τη φυματίωση, τα κρούσματα της οποίας αυξήθηκαν δραματικά στη Θεσσαλονίκη , τα χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων.
Η κα Γιαταγάνα κατήγγειλε τον κ. Λυκουρέντζο ότι παραβίασε το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής πράξη στην οποία άλλωστε πολλοί από τους υπουργούς της τρικομματικής συγκυβέρνησης συστηματικά προβαίνουν αποδεικνύοντας την περιφρόνησή τους στους βουλευτές που είναι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού.
Η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατηγόρησε ακόμη τον υπουργό, ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων φυματίωσης στη Θεσσαλονίκη όπως όφειλε, για αυτό φυγομάχησε από τη Βουλή αδιαφορώντας για τους χιλιάδες ασθενείς της νόσου αυτής που παραμένουν κυριολεκτικά αβοήθητοι από το κράτος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ – ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας.
ΘΕΜΑ: «Αδυναμία διάγνωσης και αντιμετώπισης των περιστατικών φυματίωσης στη Θεσσαλονίκη λόγω έλλειψης μηχανολογικού εξοπλισμού και υλικών-Εκτεθειμένοι οι ανασφάλιστοι»
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα περιστατικά φυματίωσης, ιδίως ανθεκτικής μορφής, έχουν αυξηθεί ανησυχητικά στην Ελλάδα, καθώς η επανεμφάνιση της νόσου τα τελευταία χρόνια, βρήκε απροετοίμαστες και αθωράκιστες τις δομές υγείας στη χώρα μας. Η νόσος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις δεδομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ για το 2011, δεν εντοπίζεται μόνο σε αλλοδαπούς αλλά και σε Έλληνες. Συγκεκριμένα, από τα 476 περιστατικά που δηλώθηκαν για το 2011, τα 267 (56,10%) αφορούσαν Έλληνες και τα 203 (42,4%) αλλοδαπούς.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ζαρογουλίδη, Καθηγητή Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ και Προέδρου της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακα, στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει η διάγνωση της ανθεκτικής μορφής φυματίωσης, επειδή δεν υπάρχει το κατάλληλο μηχάνημα με το οποίο η διάγνωση γίνεται άμεσα, όπως συμβαίνει στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, εξ αιτίας της έλλειψης υλικών που διαπιστώνεται σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σήμερα διαπιστώνεται αδυναμία διάγνωσης ακόμη και της απλής φυματίωσης.
Στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου λειτουργεί το μοναδικό οργανωμένο Πνευμονολογικό Κέντρο στην πόλη, το 2012 διαγνώσθηκαν 40 νέα κρούσματα φυματίωσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Ιανουάριο 2013, 11 αλλοδαποί καταληψίες ενός διατηρητέου κτιρίου στη Θεσσαλονίκη διαγνώσθηκαν να πάσχουν από καλπάζουσα φυματίωση, αφού συνελήφθησαν, ενώ αναφέρονται πρόσφατα περιστατικά ανασφάλιστων ασθενών που καταφεύγουν στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, στη Θεσσαλονίκη, για τη λήψη της θεραπείας τους, ενώ η διάγνωσή τους για τη νόσο έχει γίνει από τις αρχές του έτους στο «Σωτηρία» στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, αυξάνει ο αριθμός των ανασφάλιστων λόγω ανεργίας, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται, να μην λαμβάνουν τα φάρμακά τους και να διασπείρουν τη νόσο.
Το Νοσοκομείο Παπανικολάου ζήτησε να προμηθευτεί το μηχάνημα με το οποίο η διάγνωση της ανθεκτικής φυματίωσης γίνεται άμεσα, χωρίς αναμονή και συνακόλουθα χωρίς να ελλοχεύει ο κίνδυνος της διασποράς της νόσου.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1.--1α)Αληθεύουν τα δημοσιεύματα; 1β) Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες και σε ποιες αποτελεσματικές παρεμβάσεις έχετε προβεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την αναχαίτισή του; 1γ) Θα προμηθεύσετε το Νοσοκομείο Παπανικολάου με το απολύτως αναγκαίο μηχάνημα που ζήτησε και το οποίο θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, δεδομένου ότι σήμερα η διάγνωση της ανθεκτικής φυματίωσης γίνεται άμεσα μόνο στην Αθήνα; 1δ) Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να αποκτήσουν και να έχουν επαρκή υλικά για τη διάγνωση της απλής μορφής της νόσου;
2.--Με δεδομένο ότι, ασθενείς από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθώς και οι ανασφάλιστοι που συνεχώς αυξάνονται, δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε ώστε να εξετάζονται και να τους χορηγούνται από τα Νοσοκομεία φάρμακα για τη νόσο, χωρίς να υποχρεούνται σε πληρωμή;
Αθήνα, 19 Απριλίου 2013
Η ερωτώσα Βουλευτής
Χρυσούλα – Μαρία Γιαταγάνα
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ