22 Απρ 2013

Ασυνεπής και ο Δήμος Θεσσαλονίκης


Ακόμα δεν έχει δώσει ....
οικονομικά στοιχεία για το 2012

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία ο Δήμος  Θεσσαλονίκης είναι μέσα στους 217 δήμου που δεν έχουν παραδώσει οικονομικά στοιχεία για το 2012 στον Κεντρικό Κόμβο Διαλειτουργικότητας. Αναφέρει το άρθρο:

Το πρώτο «καμπανάκι» των κυρώσεων χτυπάει το Υπουργείο Εσωτερικών για 217 δήμους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταχωρίσει τα οικονομικά στοιχεία του 2012 καθώς και αυτά των δύο πρώτων μηνών του 2013 στον Κεντρικό Κόμβο Διαλειτουργικότητας (ΚΚΔ). Οι «ασυνεπείς» δήμοι απειλούνται με κυρώσεις, καθώς η μη καταχώριση δεδομένων στοιχειών έχει αποτέλεσμα να «εντοπίζονται ελλείψεις που παρακωλύουν την πλήρη λειτουργία του ΚΚΔ και προκαλούν χρονική υστέρηση στη μετάβαση στο συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης», όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Γ. Φ. Ιωαννίδης.
Το υπουργείο Εσωτερικών, σε ρόλο συντονιστή, παρακολουθεί μέσω του κόμβου την πορεία των οικονομικών παραμέτρων των ΟΤΑ. Πρόκειται για ένα πληροφορικό σύστημα που συλλέγει από τους δήμους και τις περιφέρειες αυτοματοποιημένα σε μια κεντρική βάση δεδομένων και επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία τους, τις μισθοδοσίες τους και την πορεία των έργων που εκτελούνται απ' αυτούς.
Το πληροφορικό αυτό σύστημα μπορεί να διαθέσει όλα τα επεξεργασμένα στοιχεία σε άλλους φορείς, όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Ελληνική Στατιστική Αρχή κ.ά.
Ανάμεσα στους 217 δήμους συγκαταλέγονται οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Πατρέων, αλλά και ο Δήμος Καλλιθέας, όπου δήμαρχος είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστας Ασκούνης, καθώς και ο Δήμος Αμφιλοχίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Απόστολος Κοιμίσης, γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ.
Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, το υπουργείο καλεί τους δήμους να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη διάθεση των οικονομικών τους δεδομένων στον Κεντρικό Κόμβο Δια λειτουργικότητας, «καθώς η απουσία μέρους ή συνόλου των οικονομικών στοιχείων από αυτόν δύναται να επισύρει τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις».
Αυτές αφορούν παρακράτηση της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, πρόστιμο επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και διοικητικές κυρώσεις.
Το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και ο Κεντρικός Κόμβος Διαλειτουργικότητας αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Στόχος τους θεωρείται από πλευράς ΥΠΕΣ η οικονομική εξυγίανση των δήμων, ώστε «από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να είναι δυνατή η προετοιμασία σύνταξης νέων, σύγχρονων και ρεαλιστικών προϋπολογισμών για το 2104» Από την πλευρά τους, κύκλοι της ΚΕΔΕ αναφέρουν ότι «στην πρώτη διοικητική πράξη που θα εκδώσει το Οικονομικό Παρατηρητήριο θα υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ. Η δημιουργία του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση του».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη