29 Απρ 2013

«Ανάπλαση της ΔΕΘ»: ή η αδύνατη «συνύπαρξη» πράσινου με εμπορικές χρήσεις

Η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ δημοσιοποίησε πρόσφατα μελέτη της που ακυρώνει την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο και τη μετατροπή του χώρου που θα απελευθερωθεί σε..
μητροπολιτικό πάρκο (όπως συμφώνησε το σύνολο των παραγωγικών, οικονομικών, πολιτικών φορέων της πόλης το 2008).
Σύμφωνα με τη μελέτη, «η εναλλακτική λύση «Σίνδος» έχει υψηλό κόστος κατασκευής και, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η βιωσιμότητα της επένδυσης εμφανίζεται αρνητική και δεν φαίνεται ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της. Κατά συνέπεια, θα ήταν ενδεδειγμένο η εναλλακτική «Σίνδος» να κρατηθεί για εκείνη τη συγκυρία κατά την οποία η γενικότερη οικονομική κατάσταση, οι επιχειρηματικές προοπτικές του «συνόλου» ΔΕΘ/HELEXPO, η εκθεσιακή δραστηριότητα γενικώς, το επενδυτικό ενδιαφέρον και η ανάπτυξη της πόλης, θα επιτρέψουν (ή και θα επιβάλουν) την ανάληψη ενός project τόσο σημαντικών στόχων, κόστους και απαιτήσεων σε συνοδευτικές υποδομές».
Η προτεινόμενη λύση στο σημερινό εκθεσιακό χώρο, θα περιλαμβάνει σύγχρονες εκθεσιακές υποδομές ( 50.000 τ.μ.) επιχειρηματικό κέντρο (12.000 τ.μ.), υπόγειο πάρκινγκ (500 θέσεων), ξενοδοχείο (120 κλινών , εμβαδού 6.000 τ.μ.). Σύνολο κάλυψης 69.450 τ.μ., σύνολο δόμησης 95.750 τ.μ. σε συνύπαρξη με μητροπολιτικό πάρκο 86,5 στρεμμάτων.
Χρηματοδοτικά εργαλεία προτείνονται η μέθοδος ΣΔΙΤ, οι συμβάσεις παραχώρησης, η αξιοποίηση του προγράμματος Jessica, ενώ το μητροπολιτικό πάρκο θα γίνει με δημόσια δαπάνη. Υιοθετούνται βέβαια οι διαδικασίες επιτάχυνσης στρατηγικών επενδύσεων (fast track).
Βασικά ερωτήματα επί της μελέτης
• Σε ποια αναπτυξιακά στρατηγικά σχέδια για την πόλη και σε ποια εκθεσιακή πολιτική εντάσσεται αυτή η πρόταση, αφού το επικαιροποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που εγκρίθηκε πριν από 6 μήνες, προβλέπει για το σύνολο του χώρου Μητροπολιτικό Πάρκο; Η ίδια η μελέτη της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ αναφέρει ότι «το έργο σχεδιάζεται σήμερα σε «κενό» αναπτυξιακού σχεδιασμού για την πόλη». Επίσης «οι λεπτομέρειες και οι χρήσεις υπολογίζονται με αφετηρία τη σημερινή κατάσταση αλλά με προοπτική επεκτασιμότητας και ευελιξίας».
Επομένως
• Η «συνύπαρξη» εκθεσιακών-εμπορικών χρήσεων και πρασίνου, αργά ή γρήγορα θα αποβεί σε βάρος του δεύτερου, διότι δεν υπάρχει η απαραίτητη θεσμική θωράκιση απέναντι στην επέκταση της δόμησης. Πρόκειται, λοιπόν, για μια κατ’ ευφημισμόν «συνύπαρξη». Η κατασκευή του ξενοδοχείου, «αν και δεν εντοπίζεται έλλειμμα μεγεθών στην πόλη»-κατά τη μελέτη, η απαράδεκτη συγκοινωνιακά κατασκευή πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης και οι συνοδευτικές επιχειρηματικές λειτουργίες μαρτυρούν τις προθέσεις των εμπνευστών της μελέτης: Business as usual (!)
• Δεν λαμβάνεται υπ’ όψη ότι στη Σίνδο υπάρχει η δυνατότητα επεκτασιμότητας χωρίς να δημιουργεί περιβαλλοντικά και πολεοδομικά προβλήματα, αντίθετα μπορεί «να λειτουργήσει ως κινητήρας ανάπτυξης ενός ¨δυτικού πόλου» του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
και τέλος
• Η μεγάλη διαφορά στα κόστη (284 εκατ. ευρώ για Σίνδο και 125 εκατ. ευρώ για «ανάπλαση» της υφιστάμενης ΔΕΘ), προκύπτει από το μεγαλύτερο μέγεθος των εγκαταστάσεων στη Σίνδο και από το κόστος των υποστηρικτικών υποδομών (συνδέσεις με δίκτυα, κόμβος οδικής σύνδεσης με ΠΑΘΕ, σύνδεση με προαστιακό, κλπ) που είναι όμως υποδομές αναπτυξιακές και κοινωνικές για την ευρύτερη περιοχή (ΒΙΠΕΘ, οικισμός Σίνδου).
Είναι φανερό ότι χρησιμοποιείται η οικονομική κρίση ως πρόσχημα για την καταστρατήγηση του αρχικού σχεδιασμού και ως ευκαιρία για προωθηθεί η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου. Έτσι όμως ακυρώνεται η μοναδική δυνατότητα να αναβαθμιστεί το περιβάλλον στο κέντρο της πόλης και υπονομεύεται η προοπτική να διεθνοποιηθούν οι εκθεσιακές δραστηριότητες της Θεσσαλονίκης.
Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη"
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη