6 Απρ 2013

Άλλο μαστουρωμένος και άλλο μεθυσμένος;

Η γάγγραινα των δρόμων είναι η μέθη. Γι’ αυτό επιβάλλεται να εξομοιωθούν οι μεθυσμένοι με τους ναρκομανείς.
Γράφει ο δικηγόρος Σωτήριος Καλαμίτσης
Στα πλαίσια της εθνικής προσπάθειας καταπολέμησης της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών, η συγκυβέρνηση ψήφισε τον νόμο 4139/2013, με τον οποίο..
απειλούνται αυστηρότατες ποινές για όσους οδηγούν οποιοδήποτε όχημα [χερσαίο, πλωτό, εναέριο] υπό την επήρεια ναρκωτικών. Ισχύς από 20.03.2013 και μετά.
Φυλάκιση 5 μηνών έως και 5 ετών και χρηματική ποινή € 1000-15.000 για τους μαστουρωμένους οδηγούς, επειδή απλώς οδηγούσαν μαστουρωμένοι. Σωστόν!
Επί πλέον, αν προκάλεσαν
-απλή σωματική βλάβη: φυλάκιση 1-5 ετών.
-βαρεία σωματική βλάβη: φυλάκιση 2-5 ετών
-θάνατο: κάθειρξη 5-10 ετών. Σωστόν!
Για τους μεθυσμένους [χώμα, ντίρλα, λιάδα ή πίττα] οδηγούς εξακολουθούν να ισχύουν οι κατά την 20.03.2013 υφιστάμενες ευνοϊκότερες διατάξεις:
Φυλάκιση 2 μηνών έως και 5 ετών και χρηματική ποινή € 1.200, επειδή απλώς οδηγούσαν μεθυσμένοι.
Επί πλέον, αν προκάλεσαν
-όλως ελαφρά σωματική βλάβη: κράτηση μέχρι 3 μηνών ή πρόστιμο έως € 3000
-απλή σωματική βλάβη: φυλάκιση μέχρι 3 ετών
-θάνατο: φυλάκιση 3 μηνών έως 5 ετών [ταρίφα στην πράξη 2-3 έτη]. Λάθος!
Γιατί αυτή η διαφοροποίηση; Είναι τόσοι πολλοί οι ναρκομανείς που οδηγούν αυτοκίνητα, ταχύπλοα ή ελικόπτερα; Μάλλον όχι. Η γάγγραινα, λοιπόν, είναι η μέθη. Γι’ αυτό επιβάλλεται να εξομοιωθούν οι μεθυσμένοι με τους ναρκομανείς. Μόνον έτσι θα ελαττωθούν τα δυστυχήματα που προκαλούν οι αμετανόητοι πότες και έχουν ως αποτέλεσμα βαρύτατες κακώσεις έως και θάνατο σε αθώους ανθρώπους με τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις για τους ίδιους τους τραυματίες, τις οικογένειές τους και την εθνική οικονομία.
Πολύ θα ήθελα να πληροφορηθώ με βάση ποιά επιστημονικά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότερα οι ολίγοι μαστουρωμένοι από τους πολλούς μεθυσμένους.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη