22 Μαΐ 2013

Ομηροι 33.888 (!) απόστρατοι

Ομηροι της αδυναμίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εκτελέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που το ίδιο έχει εκδώσει βρίσκονται σύμφωνα με υπολογισμούς 33.888 συνταξιούχοι στρατιωτικοί, οι οποίοι
προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας αναπροσαρμογή των συντάξεών τους.

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος επισήμαινε το τεράστιο πρόβλημα χιλιάδων συνταξιούχων στρατιωτικών λόγω της κωλυσιεργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν έριξε φως στο τούνελ αλλά επέτεινε την αβεβαιότητα, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τις αποφάσεις του για τις συντάξεις των στρατιωτικών λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και προσωπικού.

Πάντως, τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο κ. Ρουπακιώτης καταδεικνύουν και το μέγεθος του τεράστιου προβλήματος των αποστράτων, αφού, όπως τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, «η καθυστέρηση στην εκδίκαση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι ασκήθηκαν χιλιάδες εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους (30.000 περίπου), οι οποίοι ζητούσαν την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 2838/2000 και 3016/2002, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου προσδιορισμού των σχετικών δικασίμων των Τμημάτων». Πέρα όμως από αυτές, ο κ. Ρουπακιώτης ενημερώνει περαιτέρω ότι από 1.1.2013 μετά την ισχύ των διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου και των περικοπών που επιβλήθηκαν με τις διατάξεις αυτές στους συνταξιούχους έχουν ασκηθεί μέχρι σήμερα ενώπιον του ΙΙ Τμήματος περίπου 1.600 εφέσεις και ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος ακόμα 2.288 εφέσεις.

Εχει ασφαλώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στην απάντησή του ο κ. Ρουπακιώτης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την εκτέλεση των αποφάσεων, χαρακτηρίζοντάς την αδύνατη. «Η εκτέλεση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των Τμημάτων και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή ο κανονισμός της σχετικής σύνταξης των ως άνω αποφάσεων, είναι αδύνατον να γίνει στην παρούσα φάση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και προσωπικού» αναφέρει ο κ. Ρουπακιώτης και επισημαίνει ότι επί 1.078 οργανικών θέσεων υπηρετούν, βάσει στοιχείων του Μαρτίου, μόνο 614 δικαστικοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την επικράτεια.


Γιώργος Λυκουρέντζος στην εφημερίδα "Δημοκρατία"
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη