30 Μαΐ 2013

"Βελονισμό μόνο στους ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς βελονιστές" + πού θα κάνετε βελονισμό μόνο με 5 ευρώ


Ο βελονισμός τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ως μία πολύ επιτυχημένη ιατρική πρακτική για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δυστυχώς μαζί με τη δημοφιλία του αυξάνονται και οι περιπτώσεις ανθρώπων που χωρίς να έχουν τις κατάληλλες πιστοποιήσεις, χωρίς να είναι δηλαδή γιατροί, πραγματοποιούν βελονισμούς παράνομα.


Σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Βορείου Ελλάδος παραχώρησαν συνέντευξη τύπου καθώς όπως χαρακτηριστικά είπαν "πενία τέχνας κατεργάζεται" κι έτσι η κρίση έχει γεννήσει πολλούς αυτοαποκαλούμενους βελονιστές και ομοιοπαθητικούς χωρίς όμως να είναι γιατροί.

Ο Δημήτρης Τσάμης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τόνισε πως ο βελονισμός αποτελεί Ιατρική πράξη και ως τέτοια πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από γιατρούς. Μάλιστα όπως δήλωσε και ο γραμματέας της Εταιρίας Βελονισμού κ. Κωνσταντινίδης σε περίπτωση που κάποιος μη ιατρός εφαρμόζει βελονισμό, το γεγονός θα πρέπει να καταγγελθεί είτε στον Ιατρικό σύλλογο ή την Ιατρική Εταιρία Βελονισμού Β.Ε είτε στον Εισαγγελέα καθώς πρόκειται για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος.

Στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη πάνω από 40 άτομα που ασκούν βελονισμό χωρίς να είναι Ιατροί. Ο Δημήτριος Βασιλακάκος, πρόεδρος της Ιατρική Εταιρίας Βελονισμού Β.Ε και πανεπιστημιακός γιατρός τόνισε πως ο βελονισμός είναι μια σχεδόν χειρουργική  παρέμβαση και η εφαρμογή της από μή ιατρούς ενέχει κινδύνους.

Ο βελονισμός ενδείκνυται για μια πληθώρα ασθενειών όπως νευραλγίες, ιγμορίτιδα, γαστρίτιδες, έλκη, νοσήματα που ανήκουν στην νευρολογική σφαίρα, παραλύσεις και διάφορα σύνδρομα καθώς και για την απώλεια σωματικού βάρους και τη διακοπή του καπνίσματος. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλακάκο, στην Ελλάδα υπάρχουν 23 νοσοκομεία όπου στα κατά τόπους Ιατρεία Πόνου ασκείται βελονισμός και μέσω του 1535 μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία με κόστος 5 ευρώ. Στην Θεσσαλονίκη βελονισμός εφαρμόζεται στο Ιατρείο Πόνου του ΑΧΕΠΑ και στο Ιατρείο Πόνου του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. 

Κ.Ν
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη