1 Μαΐ 2013

Προς ενημέρωση των νεωτέρων

από τον Σωτήριο Καλαμίτση
Όσοι γεννήθηκαν από το 1975 και μετά, μάλλον δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται καθαρά αρκετά πρόσωπα και πράγματα. Έτσι, επαφίενται στην ενημέρωση που προσφέρουν τα παπαγαλάκια,..
τα οποία άλλον εκθειάζουν και άλλον «θάβουν» ανάλογα με το αφεντικό που ρίχνει το τουλό.
Επειδή, λοιπόν, θα έχουν ακούσει ότι το προσωνύμιο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου είναι «ο έντιμος», ας μη φαντάζονται ότι αυτό αποτελεί κάποιον ιδιόμορφο χαρακτηρισμό. Την ιδιότητα αυτή κατέχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας, αλλά δεν είναι επώνυμοι για να τους το αναγνωρίσουμε. Απλώς, αποκαλώντας «έντιμο» τον Στεφανόπουλο, τον διακρίνουμε από όλους τους άλλους πολιτικούς που είναι ανέντιμοι συγκρινόμενοι μαζί του.
Πού τον θυμήθηκα; θα μου πείτε. Τον θυμήθηκα, επειδή αυτός μας θυμήθηκε. Εν μέσω ζόφου έσπευσε αυτοκλήτως [;] να δηλώσει ότι ο Σαμαράς επιτελεί θεάρεστον έργον διασώζων την πατρίδα. Πώς κι’ έτσι; θ’ αναρωτηθείτε. Δεν φτάνει ο Σόιμπλε, οι New York Times, ο Economist, η Washington Post και η Morgan Stanley που απένειμαν τα εύσημα στον κ. Στουρνάρα και στο οικονομικό επιτελείο του Σαμαρά;
Η απάντηση είναι εύκολη για όσους γνωρίζουν πως όταν ο Σαμαράς ήταν Αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης μετά τις εκλογές του 1993, τις οποίες προκάλεσαν οι κολλητοί του Σιμπιλίδης και Γεροντόπουλος, αφού τις είχε προαναγγείλει ο σκατόψυχος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Warren Christopher, έληγε η θητεία του Προέδρου Χρ. Σαρτζετάκη τo 1995 και το ΠΑΣΟΚ δεν διέθετε τον μαγικό αριθμό 180 για να εκλέξει Πρόεδρο και ν’ αποφύγει τις εκλογές. Τότε ο Σαμαράς πέταξε στην πράσινη τσόχα το όνομα «Στεφανόπουλος». Εκών άκων ο Αντρέας συμφώνησε, αφού εκείνος μεν διέθετε 170 έδρες και ο Σαμαράς 10. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι και ο Στεφανόπουλος είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ ιδρύοντας τη ΔΗΑΝΑ, η οποία δεν ευτύχησε να εκλέξει παρά ένα βουλευτή το 1990, τον Κιτσίκη, τον οποίο παρεχώρησε στη ΝΔ για να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης με 151 βουλευτές. Απλά πράγματα.
Μεταξύ αποστατών σεβασμός. Στην πολιτική δεν υπάρχουν μυστήρια. Υπάρχει ελάχιστο προσκήνιο και μπόλικο παρασκήνιο.
Πάντως, όταν υπάρχουν σήμερα 3.900.000 Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ένας πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδοκιμάζει αυτή την κατάσταση τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2013 που ο κόσμος θα συρρέει στα συσσίτια των φιλανθρωπικών οργανώσεων και της Εκκλησίας, είναι τουλάχιστον ανέντιμος.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη