25 Μαΐ 2013

Το πιο μισητό άγαλμα των Αθηνών!

Δείτε ποιο είναι!

Το άγαλμα του Τρούμαν συμβολίζει την αμερικανική επιρροή στη Ελλάδα. Κάτι που δεν αρέσει σε πολλούς, κρίνοντας από το τι έχει τραβήξει ανά καιρούς. Στο μυαλό του έλληνα, ο ίδιος ο Τρούμαν είχε ταυτιστεί με το δεσποτιμσό των ΗΠΑ από την εποχή του Εμφυλίου. Επίσης η ημέρα των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος συνέπεσε με την κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Σήμερα το πρωί, το κοστούμι του Χάρι Τρούμαν έγινε ροζ. Όχι ολόκληρο, αλλά όσο πρόλαβε να βάψει ο «διακοσμητής» του. Δύο διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ για τον κύριο Τρούμαν: άλλη για το σακάκι, άλλη για το παντελόνι.

Ο αδριάντας του Χάρι Τρούμαν στέκεται εκεί από το Μάρτιο του 1963, στη γωνία των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου. Η προσφορά της ΑΧΕΠΑ δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Ο τότε Υπουργός Οικισμού είχε προτείνει να τοποθετηθεί στην άδεια περιοχή δίπλα στο νεόκτιστο τότε ξενοδοχείο Χίλτον. Όταν το θέμα έφτασε για γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι προβληματισμοί ήταν έντονοι. Η αγνόηση του Δήμου Αθηναίων θεωρήθηκε προσβλητική. Κυρίως όμως, οι αντιδράσεις εστιάζονταν στο ίδιο το πρόσωπο. Τι μήνυμα θα περνούσε στην ελληνική κοινωνία; Τελικά υπερψηφίστηκε η πρόταση για αποχή του Δήμου από το θέμα της τοποθέτησης -πράγμα που έτσι και αλλιώς είχε δρομολογηθεί. Ερήμην λοιπόν του Δήμου Αθηναίων, το άγαλμα του Τρούμαν τοποθετήθηκε στην Αθήνα. Έχει κατασκευαστεί από ορείχαλκο, είναι έργο του αμερικανού γλύπτη Φέλιξ Γουέλτον, έχει ύψος 3,20 μέτρα και πατά πάνω σε μια μαρμάρινη βάση ύψους 1,85.

Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει μπρούντζινο το σήμα της ΑΧΕΠΑ και μια μεταλλική πινακίδα με το όνομά του. Στο πίσω μέρος του βάθρου γράφει: «Εις τον Χάρι Σ. Τρούμαν εις έκφρασιν ευγνωμοσύνης διά το δόγμαν το οποίον διεκήρυξεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής τη 12η Μαρτίου 1947 βοηθήσας ούτω τον Ελληνικόν Λαόν να προασπίση την Ελευθερίαν του και την Εθνικήν του ακεραιότητα εις μίαν κρίσιμον καμπήν της ιστορίας της ανθρωπότητος και διαδηλώσας την προσήλωσιν του Αμερικανικού Λαού εις το ιδεώδες της Ελευθερίας. Αφιερούται υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και υπό της ΑΧΕΠΑ».

Στον ορειχάλκινο κύριο Τρούμαν έχουν δοκιμαστεί όλα τα βανδαλιστικά βασανιστήρια -κι αν μπορούσε να μιλήσει, θα φώναζε. Μέσα στην επταετία της Χούντας, έγινε στόχος δύο βομβιστικών επιθέσεων. Στη μία από αυτές το 1971, υπήρξε και θύμα ένας αστυνομικός. Το Μάρτιο του 1986, σωριάστηκε από ωρολογιακή βόμβα. Η ΑΧΕΠΑ ζήτησε επισκευή και επανατοποθέτηση. Ο τότε δήμαρχος, Δημήτρης Μπέης πρότεινε να τοποθετηθεί αδριάντας του Αβραάμ Λίνκολν στη θέση του, όμως τελικά κέρδισε ο Τρούμαν. Μόλις ένα χρόνο μετά, βάφτηκε με κόκκινη μπογιά και ανατινάχτηκε. Το 1997 πριονίστηκαν τα πόδια του. Επανατοποθετήθηκε το 1999, τη χρονιά της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον στη χώρα μας. Το 2007 σωριάστηκε κάτω για τρίτη φορά, όταν τον τράβηξαν με σκοινιά κατά τη διάρκεια αντιαμερικάνικης πορείας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία