Νέα δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση δανείων υπερχρεωμένων δανειοληπτών σχεδιάζει η κυβέρνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Μόνο που ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό για το θέμα, κι ούτε έχει και τίποτα να ανακοινώσει. Σε σχετικό αίτημα του radio1d.gr, για διευκρινίσεις από το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου, η απάντηση του γραφείου ήταν οτι δεν υπάρχει λόγος για παρέμβαση από το Γ. Γ. καθώς δεν έχει τίποτα να δηλώσει ή να ανακοινώσει. Συγκεκριμένα, από το γραφείο του μας μετέφεραν την τοποθέτηση του κ Στεργίου ότι όλα είναι όπως τα γνωρίζουμε.
Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, από τα πλέον επίσημα χείλη ότι οι σχετικές ανακοινώσεις δεν προσθέτουν τίποτα στα όσα διέπουν τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς δεν προβλέπουν και τίποτα καινούργιο.
Άρα τα σχετικά δημοσιεύματα που είδαν αργά χθες το βράδυ το φως της δημοσιότητας, με βασική πηγή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι πλήρως ανυπόστατα και άρα άνευ περιεχομένου; Άρα, η ελπίδα που γεννούν για ελάφρυνση του φαινομένου της υπερχέωσης στην Ελλάδα είναι ψεύτικη;
Κι αν ισχύουν όλα τα παραπάνω ποιοι είναι αυτοί που διακινούν τέτοιες ειδήσεις με απώτερο σκοπό να παραπλανήσουν τους πολίτες λέγοντας τους οτι η κυβέρνηση φροντίζει να ελαφρύνει τους υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Προφανώς, οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν οτι η υπερχέωση είναι ζήτημα που απασχολεί 9 στις 10 ελληνικές οικογένειες;
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει οτι έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να παρουσιασθεί ένα ακόμη σχέδιο, το οποίο θα ενισχύει τη διαδικασία ρύθμισης των δανείων.
Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, μετά την αποδοχή από την τρόικα του σχεδίου διευκόλυνσης των «ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων» και για όσο αναμένεται η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε το νομοθετικό κείμενο να πάει για ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης και των δανειοληπτών που δεν δικαιούνται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά ούτε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα αντιμετώπισης των δανειοληπτών.
Επισημαίνεται οτι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, που θα συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της υπερχρέωσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων, το οποίο θα προάγει τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.
Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας επιδιώκει να «θεσπίσει» έναν κοινό τραπεζικό κώδικα που θα διέπει τη ρύθμιση των δανείων. Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί να «τυποποιηθεί» για όλες τις τράπεζες η διαδικασία αξιολόγησης του δανειολήπτη, να εισαχθεί μια ενιαία λίστα εργαλείων αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα παράσχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες, μέσω των φορέων υποστήριξής τους, όπως για παράδειγμα οι καταναλωτικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.ο.κ.
Μάλιστα, τα δημοσιεύματα επικαλούνται και παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι φέρονται να τονίζουν οτι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου επίλυσης των διαφορών μεταξύ πιστωτών και δανειζόμενων θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας στα πιστωτικά δρώμενα της χώρας.
Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της και πετώντας ένα νέο "πυροτέχνημα" περί νέας δέσμης μέτρων για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες βάζει στο κάδρο και την ομάδα που είναι αδικημένη από το νόμο Κατσέλη, δηλαδή τους εμπόρους, οι οποίοι δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο 3869/2010. Κι όλα αυτά χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.
Η τρίτη δέσμη μέτρων για τα "κόκκινα" δάνεια
Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν εγκλωβιστεί στο λαβύρινθο των αποφάσεων τρόικας, ΔΝΤ, Υπουργείων και τραπεζιτών και μέσα στην απελπισία τους έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αλαλούμ δηλώσεων και δήθεν ρυθμίσεων ανακούφισης.
Μετά το νόμο Κατσέλη 3869/2010 και τη ρύθμιση για τα ενήμερα και τα ενυπόθηκα δάνεια, η κυβέρνηση γνωστοποιεί οτι επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο μέτρων για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Όλες αυτές οι δήθεν προσπάθειες αποδεικνύουν οτι η κυβέρνηση δεν εστιάζει καθόλου το ενδιαφέρον της στην ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών και οι κινήσεις που κάνει είναι ασπιρίνες σε έναν ετοιμοθάνατο ασθενή. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, χωρίς να έχει το κουράγιο να το πράξει ευθέως, επιχειρεί την άτυπη τροποποίηση του νόμου - καταφύγιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που θα οδηγήσει στην κατάργηση του.
Προφανώς, οι κυβερνώντες παρέα με τους φίλους τους τους τραπεζίτες ανησυχούν με τις ανακοπές, τις μειώσεις τόκων, τις μηδενικές καταβολές που εκδικάζουν τα δικαστήρια για αυτό και επιχειρούν να βάλουν ένα φρένο στην αθρόα προσφυγή των δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αγγίξει την καυτή πατάτα της υπερχρέωσης, αποφασίζοντας για τους πολίτες, χωρίς αυτούς. Επιχειρεί, λοιπόν, να «θεσπίσει» έναν κοινό τραπεζικό κώδικα που θα διέπει τη ρύθμιση των δανείων από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η κυβέρνηση βάζει ένα διακοσμητικό θεσμό, όπως είναι η ΓΓ Καταναλωτή να διαπραγματευτεί για το σχεδιασμό του νέου κοινού τραπεζικού κώδικα και την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. Απορίας άξιο, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι ένας θεσμός ο οποίος στερείται νομικής κάλυψης για να επιβάλλει κυρώσεις και να προστατέψει τον μέσο καταναλωτή, αναλαμβάνει ένα τόσο σημαντικό έργο.
Πώς, λοιπόν, η Γενική Γραμματεία, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τις υπόλοιπες ενώσεις δανειοληπτών και καταναλωτών, πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι με την τρόικα για το ζήτημα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Πώς ένας θεσμός με καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα πρόκειται να διαχειριστεί ένα ζήτημα, τη δυνατότητα για τη ρύθμιση του οποίου έχει εκχωρήσει η Ελλάδα στους δανειστές της, μέσω του μνημονίου;
Μόνη λύση η διαγραφή των οφειλών
Για σχέδια εξόντωσης των Ελλήνων πολιτών έκανε λόγο στο radio1d.gr, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χρήστος Παππάς.
«Εχουμε επανειλημμένα επισημαίνει ότι η μοναδική λύση για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικουριών αποτελεί η οριζόντια και απόλυτη διαγραφή των χρεών των δανειοληπτών, όπως ακριβώς έκανε κι η Ελλάδα με το PSI, ανέφερε ο κ Παππάς. «Μόνο έτσι, θα απελευθερώσουν τους πολίτες από το βάρος των οφειλών, τα οποία διογκώνονται τεχνητώς εξαιτίας διαφόρων παραγόντων και ουσιαστικά μετατρέπουν την οφειλή σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», τόνισε. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει επέκταση του νόμου και στους εμπόρους, οι οποίοι παραμένουν έκθετοι και να κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι πρέπει να ενισχυθεί η υποδομή των δικαστηρίων ώστε ο πολίτης να μπορεί να βρίσκει άμεσα προστασία από τα δικαστήρια και να μπορεί να επανταχθεί στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Danioliptes.gr