10 Μαΐ 2013

Κύμα λαθρομεταναστών στο ακριτικό Καστελόριζο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

"Το τελευταίο τριήμερο περίπου 50 παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από τη Συρία και το Αφγανιστάν αποβιβάστηκαν από την Τουρκία στο ακριτικό νησί".



Ερώτησή του Γιάννη Μιχελάκη για το θέμα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη και Εξωτερικών κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο 

Κύριοι Υπουργοί, 

Σε χθεσινή επικοινωνία του Δημάρχου Καστελόριζου κ. Αχλαδιώτη με την ιστοσελίδα “parapolitika.gr”, αναφέρεται ότι κατά το τελευταίο τριήμερο περίπου 50 παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από τη Συρία και το Αφγανιστάν αποβιβάστηκαν από την Τουρκία στο ακριτικό νησί.
Όμως δεδομένου ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να δεχθεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, η κατάσταση στο νησί είναι κυριολεκτικά δραματική. 
Οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι δεν διαθέτουν ούτε τις στοιχειώδεις δυνατότητες στέγασης και σίτισης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού εύλογα να διαμαρτύρονται, από τη στιγμή που όχι μόνο διακυβεύεται η ασφάλειά τους, αλλά και απειλείται σοβαρά η δημόσια υγεία. 
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εκφράζονται φόβοι για νέο κύμα λαθρομεταναστών από την Τουρκία στο αμέσως προσεχές διάστημα. 
Το παραπάνω περιστατικό επαναφέρει για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο έχει επιφέρει αναρίθμητα δεινά στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των παρανόμως εισερχομένων υπηκόων τρίτων χωρών στους κόλπους της Ε.Ε. 
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία έχει οδηγήσει στην έξαρση του αισθήματος φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και στη «γκετοποίηση» πολλών περιοχών της χώρας μας. 
Είναι επίσης προφανές ότι ο υπερπληθυσμός στις ελληνικές φυλακές - με 3.500 κρατούμενους επιπλέον του προβλεπόμενου αριθμού - οφείλεται στη δυσανάλογη παρουσία των αλλοδαπών, οι οποίοι ανέρχονται σε 7.000 ή σε ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας. 
Παράλληλα το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια ανεξέλεγκτη υγειονομική βόμβα, εξαιτίας τόσο των ανύπαρκτων υγειονομικών ελέγχων στις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών, όσο και της μη τήρησης ακόμη και των πιο στοιχειωδών κανόνων υγιεινής στους χώρους όπου κυριολεκτικά στοιβάζονται κατά την εδώ παραμονή τους, με αναπόφευκτη συνέπεια την επανεμφάνιση μολυσματικών ασθενειών, οι οποίες είχαν κυριολεκτικά ξεχαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας η ροή των λαθρομεταναστών στο Έβρο έχει μεν περιοριστεί σημαντικά, μετά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο, όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στα θαλάσσια σύνορά μας. 
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την έξαρση του προβλήματος ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό ο νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2010 περί απονομής της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς απένειμε στους αλλοδαπούς με μεγάλη ευκολία και με τις πιο απλές προϋποθέσεις την ελληνική ιθαγένεια, λειτουργώντας κυριολεκτικά ως “προσκλητήριο μεταναστών”.

Επειδή η κατάσταση στο Καστελόριζο με αφορμή την παρουσία των 50 λαθρομεταναστών είναι δραματική και οι κάτοικοι του νησιού δικαιολογημένα αισθάνονται απροστάτευτοι,

Επειδή η μάστιγα της λαθρομετανάστευσης προκαλεί πληθώρα προβλημάτων στην χειμαζόμενη από την οικονομική κρίση ελληνική κοινωνία, 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί : 

Ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για την καλύτερη δυνατή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και για την αποτελεσματική προστασία των κατοίκων των ακριτικών μας νησιών ;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την έγκαιρη πρόληψη και την δραστική αντιμετώπιση ανάλογων μελλοντικών κρουσμάτων ; 

Πως θα αντιδράσει το Υπουργείο Εξωτερικών στη συστηματική παραβίαση των συμφωνιών της Τουρκικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα θέματα παράνομης μετανάστευσης ; 

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Μιχελάκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη