6 Μαΐ 2013

Χρήση νευροτοξικού αερίου από τους Σύρους αντάρτες!

Βασιζόμενοι σε μαρτυρίες, ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν από σύρους αντάρτες ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Ερευνητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες από θύματα του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και του ιατρικού προσωπικού, αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν κάνει χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν, δήλωσε την Κυριακή ένας από τους επικεφαλής ερευνητές.

Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα στοιχεία στην ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, τα οποία απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου, δήλωσε η Κάρλα Ντελ Πόντε, μέλος της επιτροπής.

«Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ερευνητών μας, οι οποίοι έχουν μεταβεί στις γειτονικές χώρες και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα, γιατρούς και προσωπικό των νοσοκομείων, υπάρχουν ισχυρές υποψίες για κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστες αποδείξεις ότι έγινε χρήση του αερίου σαρίν, βάσει των ιατρικών εξετάσεων των θυμάτων», δήλωσε η Ντελ Πόντε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Η έρευνα που αφορά στα εγκλήματα πολέμου και άλλες ανθρώπινες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση από αυτή της διερεύνησης για πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Συρία, η οποία είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και έκτοτε είχε παγώσει.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται ότι ευθύνονται για τρεις επιθέσεις με χημικά όπλα, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο Χαλέπι και σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό τον Μάρτιο και μία ακόμα στη Χομς τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι η χρήση ή η ανάπτυξη χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ θα ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή».

Πηγή: ΑΜΠΕ | skai.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη