Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

23 Μαΐ 2013

'Ποίος έπταισεν' για τον Εμφύλιο

Την άποψη ότι οι βαθιές ρίζες του αιμοσταγούς ελληνικού εμφυλίου πολέμου βρίσκονται ξεκάθαρα ανάμεσα στις πολιτικές επιλογές του Κ.Κ.Ε. υποστηριζει στο βιβλίο του, με τον...
τίτλο 'Ποίος έπταισεν', που παρουσίασε χθες, σε ειδική εκδήλωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ο φιλόλογος και ιστορικός ερευνητης Ν. Ξανθοπουλος (Εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη).
Ο συγγραφέας έζησε ως παιδί τον εμφύλιο και βίωσε τον πόνο και τον εμφύλιο σπαραγμό αφού κατάγεται από τον μαρτυρικό Κούκο Πιερίας, ένα χωριό στο οποίο επιτέθηκε τρεις φορές ο ΕΛΑΣ για να μακελεχει τους πατριώτες κατοίκους του. 
Ωστόσο ο Ξανθοπουλος μελετά περισσότερο από τις μαρτυρίες των συγχωριανών του, τα επισημα κείμενα και τις αποφάσεις του Κ.Κ.Ε. που οπως αναλυτικά παρουσιάζει στο αναλυτικό πόνημα του, ουσιαστικά οδήγησαν στην εμφυλια συρραξη αφού την κατέστησαν αναπόφευκτη αν όχι προδιαγεγραμμένη. 
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον συντοπίτη του τουρκόφωνο ποντιο οπλαρχηγό Κισά Μπατζάκ, για τον οποίο αναφέρει πως η μανία των κομμουνιστών να τον εξολοθρεύσουν αφού δεν κατάφεραν για τον ενσωματώσουν στον ΕΛΑΣ, ουσιαστικά τον έβαλε στην αγκάλη των Γερμανών, που πρόθυμα τον εξόπλισαν για να πολεμησει τους αριστερούς αντάρτες και απηνείς διώκτες του. 
Για το βιβλίο μίλησε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδος Μακεδονία Νικ. Βουργουντζής και ο συγγραφέας Νικ. Πασχαλίδης που τονισαν ότι το βιβλίο σπαει το ελληνικό παράδοξο που θέλει τους ηττημένους να γράφουν την ιστορία. 


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη