26 Μαΐ 2013

Μνημόνιο επιτήρησης για τον δήμο Θεσσαλονίκης; Όχι, ευχαριστώ!

Στα μέσα Απριλίου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν έκπληκτοι σειρά δημοσιευμάτων, τα οποία δεν διαψεύστηκαν ποτέ, και από τα οποία προέκυπτε ότι υπήρχε μία διαφωνία ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και τον προκάτοχό του για τα χρήματα που υπήρχαν στα ταμεία του δήμου.


Γράφει ο Χρήστος Μάτης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και δημοσιογράφος στην Μακεδονία της Κυριακής


Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, ο νυν αντιδήμαρχος έλεγε ότι στα ταμεία υπάρχουν 600.000 ευρώ και ο προκάτοχός του 31 εκατ. ευρώ, μέχρι που τελικά συμφώνησαν ότι στα ταμεία υπάρχουν 3 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου για το πρώτο τρίμηνο του 2013 (απολογισμός 29ης Μαρτίου 2013), η εικόνα είναι η εξής:
ΕΣΟΔΑ: 71.716.523,05 ευρώ (στο 25% του έτους εισπράχθηκε το 15,7% των προϋπολογισθέντων, υστέρηση εσόδων κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις για την αυτοδιοίκηση απόκλιση 2,5 εκατοστιαίων μονάδων θέτει τον δήμο υπό επιτήρηση).
ΕΞΟΔΑ: 46.838.515,56 (στο 25% του έτους καταβλήθηκε το 10,25% των υποχρεώσεων).
Αφαιρουμένων των εξόδων από τα έσοδα απομένουν στα ταμεία του δήμου 24.878.007,49 ευρώ, από τα οποία όμως τα 18.499.917,76 είναι δεσμευμένα για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού.
Άρα διαθέσιμα στα ταμεία του δήμου για ΟΛΕΣ τις υποχρεώσεις του ήταν 6.378.089,73 ευρώ, ενώ μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού για ένα μήνα είναι 7.196.582,28 ευρώ.
Το ενδεχόμενο να καλυφθεί η υστέρηση του πρώτου τριμήνου στο δεύτερο τρίμηνο είναι απίθανο γιατί:
  • ήδη τον Μάιο καταγράφεται αύξηση της υστέρησης,
  • οι υπηρεσίες και οι αντιδήμαρχοι δέχονται πιέσεις για περικοπές δαπανών,
  • δεν έχει διευκρινιστεί αν θα νομιμοποιηθεί η είσπραξη των δημοτικών τελών από 1ης Ιανουαρίου 2013, γιατί η απόφαση ακυρώθηκε και επαναλήφθηκε την 20ή Μαΐου 2013. Αν δεν νομιμοποιηθεί η απόφαση θα υπάρξει επιβάρυνση περίπου 20 εκατ. ευρώ.
  • Η κατάσταση θα επιδεινωθεί από το δεύτερο εξάμηνο, καθώς αναμένεται μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων κατά 15%, δηλαδή τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει διέξοδος;
Μετά από όλα αυτά καθίσταται προφανές ότι τα τρία εκατομμύρια στα οποία... συμφώνησαν νυν και πρώην είναι απλώς αποτέλεσμα της ίδιας δημιουργικής λογιστικής που οδήγησε τη χώρα στα αδιέξοδα.
Είναι μια «συμφωνία» που αφορά στην παράταξη που «διοικεί» και τις εσωτερικές ισορροπίες της, αλλά όχι τους πολίτες και την κοινωνία.
Αυτή η διοίκηση, με την άφρονα διαχείριση και τις μεγαλοστομίες της, έχει οδηγήσει τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης σε αδιέξοδο και απειλεί τη λειτουργία της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών, απειλεί να αφήσει τη Θεσσαλονίκη βρόμικη, χωρίς καθαριότητα και σκοτεινή, χωρίς φωτισμό!
Προτιμά να κάνει ταξίδια στο εξωτερικό άνευ λόγου και να παίρνει δάνεια 45 εκατ. για να πληρώσει το 12% (περίπου 5,5 εκατ. ευρώ) στη μονή Αγίου Παύλου, για μια απαλλοτρίωση για τη διάνοιξη ενός δρόμου που δεν θα γίνει ποτέ!
Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να μπει σε επιτήρηση.
Πρέπει να αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα μόνοι μας!
Με σώφρονα διαχείριση, μείωση της σπατάλης, αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη και κυρίως χωρίς εύνοιες.
Μόνο η είσπραξη των χρεών από μεγάλους οφειλέτες του θα μείωνε την υστέρηση των εσόδων κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες και θα μπορούσε να ενισχύσει δράσεις κοινωνικής πολιτικής κατά 2,5 εκατ. ευρώ.
Αυτή τη διαχείριση δεν θέλησε μέχρι σήμερα να την κάνει η διοίκηση Μπουτάρη.
Αν την αποφασίσει, ακόμη και εξαναγκαζόμενη, θα έχει συμμάχους.
Αν δεν την αποφασίσει, θα υποχρεωθεί να το κάνει! Δεν θα αφήσουμε τον δήμο να πέσει σε μνημόνιο με αδιέξοδες προσταγές!
Τις δύσκολες λύσεις μπορεί να τις πάρει μόνο μια κοινωνία που γνωρίζει, συνειδητοποιημένη και υπεύθυνη!